سعیدی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: آفت کرم خراط گردو به دلیل عوامل تنش زا از جمله خشکسالیهای پی در پی در اکثر باغات شهرستان سامان مشاهده شده است که برای کنترل به موقع این آفت، کارشناسان، با بازدید و پیگیری برای برگزاری دورههای آموزشی ترویجی، اطلاع رسانی لازم را به کشاورزان داشتند.
وی افزود: با توجه به گرم شدن تدریجی هوا، فعالیت لاروهای کرم خراط موجود در داخل دالانهای لاروی تنه و شاخههای درختان گردو آغاز شده، که این دالانها و سوراخهای تنه درخت، با ترشح شیرابه سیاه رنگ و یا ریزش فضولات نارنجی رنگ در پای درخت مشخص است و میتوان به راحتی در طول فروردین و اردیبهشت ماه، آفت را کنترل و نسبت به کاهش خسارت اقدام کرد.
بیشتر بخوانید
سعیدی اضافه کرد: با توجه به زمستان گذرانی آفت به صورت لارو داخل تنه و شاخههای اصلی درختان، جهت از بین بردن لاروهای زمستان گذران، هرس مناسب و حذف سرشاخههای آلوده و خشک و نیز سوزاندن کامل آنها در اواخر پاییز و اوایل زمستان در کوتاهترین زمان ممکن ضروری است.
وی با اشاره به عوامل کنترل و کاهش خسارت لارو کرم خراط گفت: یکی از راههای نابودی لاروها، استفاده از سیم مفتولی نرم و انعطاف پذیر با حرکات دورانی داخل دالانهای لاروی است و بعد پنبه مسموم در داخل دانالها قرار داده و برای پوشاندن این دالانها از چسب مخصوص استفاده میشود.
سعیدی افزود: کمبود آب و ایجاد تنشهای آبی حتی برای یک دوره آبیاری در ماههای گرم سال، مهمترین عامل در جلب این آفت است؛ بنابراین دادن آب به خاک در دورههای مشخص و لازم اولین شرط در پیشگیری و کنترل است.
وی گفت: استفاده از روش شکار انبوه با بکار گیری از تله فرمونی یکی دیگر از روشهای کنترل آفت است که در این روش به ازای هر هکتار ۱۰ عدد تله دلتا محتوی فرمون پروانه ماده، کار گذاشته میشود که بهتر است تلهها سبز رنگ باشند و در درختان با ارتفاع بالای ۶ متر در زیر محدوده کانوپی درخت گذاشته شود.