به تازگی بانک جهانی در گزارش ۲۰۲۴ خود تغییرات شاخصهای کلان اقتصادی کشور را با تاکید بر به تنشهای ژئوپلیتیک منطقه منتشر کرده است.
در گزارش بانک جهانی آمده است اقتصــاد ایــران در راســتای بهبــود بخــش نفــت و بــا وجــود تــداوم تحریمهای اقتصــادی در حــال رشــد بــرای چهارمیــن ســال پیاپــی اسـت. رشـد واقعـی تولیـد ناخالـص داخلـی در نـه ماهـه نخسـت سـال ۱۴۰۲ (نسـبت بـه مـدت مشـابه سـال گذشـته) به واسـطه رشـد بخـش نفـت و خدمـات بـه ۵ درصـد رسـیده و پیشبینی میشــود کــه رشــد تولیــد ناخالــص داخلــی در بـازه سال ۱۴۰۳ تـا ۱۴۰۵ بـه میانگیـن سـالانه ۸/۲ درصـد برسـد که البته کاهش میزان تقاضای جهانی، تحریمها، کمبود انرژی، محدودیتهای نقدینگی، کاهش انباشت سرمایه و تنشهای ژئوپلتیکی بر چشمانداز رشد تاثیرگذار خواهند بود.
رشد اقتصادی ایران به بالای ۵ درصد رسید
بانک جهانی در بخش دیگری از گزارش خود رشد ۳.۲ درصدی را برای اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳ پیش بینی کرده و بر اساس بررسی بانک جهانی، اقتصاد ایران در سال گذشته ۵ درصد رشد کرده بود.
همچنین در ادامه این گزارش آمده روندهـای اخیـر ایـران حاکـی از پیشرفت در زمینـه کاهـش فقــر و بهبــود نابرابــری درآمــدی بــر اثــر رشــد فراگیــر و پرداخــت یارانــه نقــدی، اســت. در فاصلــه ســالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۱ نــرخ فقــر طبــق معیــار درآمــد روزانــه ۶.۸۶ دلار به میــزان ۷.۴ واحــد درصــد کاهـش یافتـه و از ۲۹.۱ درصـد بـه ۲۱.۹ درصـد رسـیده اسـت.
کاهش ۶.۵ میلیون نفری جمعیت فقرا در ایران
کاهش فقری که روز گذشته هم احسان خاندوزی وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به آمارهای بانک جهانی اظهار کرد: بر اساس گزارش بانک جهانی، ۶.۵ میلیون نفر در ایران از خط فقر خارج شدند که این امر حاصل زحمات دولت و حاکمیت با وجود شرایط تحریمی است که وضعیت اقتصاد را به این نقطهای رسانده که چشم بستنی نیست؛ مسیر تحول در دولت چهاردهم با قوا دنبال شود.
بر اساس پیش بینی این نهاد بینالمللی حالا تولید نفت ایران ۲۰۰ هزار بشکه نسبت به سال قبل افزایش خواهد یافت و به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید همچینن نرخ تورم ایران در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۴۰.۷ درصد بوده است که بانک جهانی پیشبینی میکند که این رقم در سال ۱۴۰۳ به ۳۵.۳ درصد کاهش پیدا کند.
اما در گام نخست این آمارهای بانک جهانی چگونه بدست میآید؟ در این راستا کوروش آسایش کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در ابتدا باید اشاره کرد که این محاسبات بر اساس نرخ واقعی ارز است و تکیه به یک منبع خاص ندارد و حاصل بررسی چندین منبع و پارامتر است که بعد از جمع بندی نهایی میشود.
این کارشناس اقتصادی همچنین با اشاره به برخی از آمارهای گزارش بانک جهانی اشاره کرد: در چهار سال اخیر باتوجه به فعالیتهایی که در حوزه اقتصاد در کشور صورت گرفته شاهد این هستیم که برخی از شاخصهای کلان اقتصادی بنابر گزارش بانک جهانی با بهبود همراه شده است به عبارتی با اقدامات صورت گرفته به نوعی ریل گذاری برای رسیدن به اهدافی همچون رشد اقتصادی ۸ درصدی انجام شده است.
او افزود: بنابر آمار بانک جهانی اقتصاد ایران در سال گذشته با ۵ درصد رشد همراه شده است، اما نکته مهم این خواهد بود که رشد اقتصادی خوب است، اما پایداری این رشد است که میتواند یک کشور را به سمت توسعه هدایت کند؛ پایداری رشد اقتصادی که به عوامل مختلفی مانند سرمایهگذاری، نظام مالی پایدار، سیاستهای اصولی کلان اقتصادی، پیشرفت در بازارهای مالی و... بستگی دارد باید این مسیر فعلی تداوم پیدا کند.
ریل گذاری برای تداوم رشد پایدار اقتصادی ایران
در ادامه هم دیگر کارشناس اقتصادی مصطفی صفاری در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: گزارش ۲۰۲۴ بانک جهانی نشان میدهد اقتصاد کشور به رغم تحریمهای شدید مختلف و تشدید شرایط نامطمئن ژئوپلتیک به رشد پایدار اقتصادی رسیده است. بنابر گزارش بانک جهانی اقتصاد ایران سال گذشته با ۵ درصد رشد همراه بوده رشد اقتصادی میتواند به وسیله افزایش تولید، اشتغال، درآمد، سرمایهگذاری بهرهوری و... افزایش پیدا کند و این یعنی در تمام این زمینهها حرکت روبه جلو صورت گرفته و ریل گذاری مناسبی برای حرکت در آینده انجام شده است.
او در ادامه افزود: در بخش دیگری از گزارش به کاهش نرخ تورم اشاره شده و پیش بینی شده این نرخ روند کاهشی خود را ادامه دهد؛ کاهش نرخی تورمی که میتواند موجب افزایش سرمایهگذاری، کاهش هزینههای تولید و افزایش قدرت خرید شود و در نهایت بهبود رفاه عمومی را به ارمغان آورد و حالا پی ریزی این مهم عملیاتی شده است و باید دید برنامه دولت چهاردهم در این زمینه چه خواهد بود؟
او گفت: این گزارش به افزایش تولید نفت کشور هم اشاره کرده موضوعی که موثر بر افزایش سرمایهگذاری، افزایش صادرات، افزایش ارزش پول ملی، ایجاد اشتغال و... است و حالا پیش بینی شده تولید نفت کشور روند افزایشی داشته باشد البته که عوامل مختلفی هم بر این موضوع اثر گذار است.
در نهایت بنابر اعلام وزارت اقتصاد، در گزارش تازه بانک جهانی، رشد اقتصادی ایران در ۴ سال گذشته با واژههای «پایدار» و «مقاوم شده» توصیف شده و تغییر مسیر رشد اقتصادی از شرایط ناپایدار دهه نود به شرایط پایدار و باثبات مورد تاکید و تایید گزارش بانک جهانی قرار گرفته است.
خبرنگار: کیمیا قلیپور
آخه وقتی افزایش دستمزدها کمتر از تورم هست چطوری میتونه میزان فقرا کمتر هم شده باشه؟
امارها واماربانک جهانی دروغ سال است.
فقط پولدار شدن آقازاده ها واقعیه
چون داریم فاجعه رو لمس میکنیم.
دوزار پول تو بورس داشتیم نابود شد مرد حسابی
خدا نگذره !!