آرش شادفر رئیس انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه در نشست خبری با اشاره به اینکه ۶۸۰ واحد طرح نهضت ملی مسکن به صورت سه طبقه حیاط دار و به عنوان پایلوت کشوری توسط بخش خصوصی در استان کرمانشاه در حال اجرا است، اظهار داشت: با گذشت ۶ ماه این پروژهها در مرحله سفتکاری و نما ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی با بیان اینکه ۶۸۰ واحد مذکور در اراضی ۱۷ هکتاری اربابی دولتآباد قرار دارد و این میزان پیشرفت فیزیکی رکوردی در نهضت ملی مسکن محسوب میشود عنوان کرد: این پیشرفت حاصل همکاری و تعامل مدیران استانی با بخش خصوصی است.
رئیس انجمن صنعت ساختمان استان در اتاق بازرگانی گفت: علاوه بر این پروژه ۶۰۰ واحدی دیگری تحت عنوان سراج چهار و پنج جنب بیمارستان امام رضا (ع) توسط بخش خصوصی اجرا میشود و در حال تجهیز کارگاه است.
شادفر با اشاره به اینکه تمام مصالح و نیروی کار استفاده شده در این پروژه از داخل استان است گفت: در گذشته این اقدامات توسط شرکتهای غیربومی انجام میشد و مواد و مصالح مورد نیاز از کارخانجات خارج از استان خریداری میشد بنابراین استان از این ظرفیت بهرهمند نشد.
وی درباره تأمین منابع مالی گفت: استان کرمانشاه تا چندی قبل دز زمینه پیشرفت نهضت ملی مسکن در انتهای جدول قرار داشت، اما اکنون به میانه رتبه بندی رسیده است و طرح بازآفرینی شهری نیز در این وضعیت قرار دارد.
چالش پیشروی ساختمانسازی برای دریافت پایان پروانه و پایان کار
رئیس انجمن صنعت ساختمان استان در اتاق بازرگانی با اشاره به اینکه طرح جامع که از سال ۸۸ مغفول مانده بود امروز با مدیریت و تعامل موجود مسیر صحیح را طی میکند افزود: مسائل و مشکلاتی که امروز بر سر راه سازندگان و مردم قرار دارد و روند دریافت پروانه و پایان کار چالش بسیاری ایجاد کرده و امید داریم با روند پیش گرفته مشکلات رفع شود.
شادفر با بیان اینکه در ۲۴ شهریور ۱۴۰۰ مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را ابلاغ کرده و این قانون با تغییر دولتها تغییر نمیکند گفت: بسیاری از مردم اقساط مسکن ملی را پرداخت کردهاند و از آمار دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی که برای مسکن ملی اعلام شده تعدادی در مرحله واگذاری زمین است و پروژه آغاز نشده است.
وی با اشاره به اینکه آن بخش از واحدها که ساخت آنها آغاز شده و مردم اقساط را پرداخت کردهاند به طور قطع ادامه پیدا خواهد کرد افزود: رقم اعلام شده مبنی بر ساخت یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد در سال باید بسیار کارشناسی شده باشد، زیرا در صورت عدم تحقق نشان دهنده عدم بررسی دقیق است.
تأمین منابع مالی مهمترین چالش پیش روی دولت چهاردهم در نهضت ملی مسکن
رئیس انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه در اتاق بازرگانی با بیان اینکه گفت: من اعتقاد دارم که دولت آینده این مسیر نهضت ملی مسکن را فارغ از تعداد اعلام شده، ادامه خواهد داد و مهمترین چالش پیش روی دولت در این طرح تأمین منابع مالی است، زیرا بانکها زیر بار این تسهیلات نمیروند.
شادفر با بیان اینکه تسهیلات نهضت ملی مسکن به تازگی در جلسه هیئت دولت به ۸۰۰ میلیون تومان افزایش یافت و این خود چالشی را با بانکها ایجاد میکند عنوان کرد: بانکهای خصوصی که زیر بار نرفتند و با بانکهای دولتی نیز با اکراه زیر بار میروند و استدلال آنها این است که ترازشان منفی است و تسهیلات بلندمدت با نرخ بهره پایین به آنها آسیب میزند.
وی افزود: اعتقاد دارم برای تأمین منابع مالی این طرح باید از روشهای مدرن از جمله مشارکتهای عمومی و خصوصی و استفاده از سرمایه سرمایهگذاران استفاده شود.
نقش بخش خصوصی در ساخت مسکن در دولت چهاردهم پررنگتر شود
رئیس انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه در اتاق بازرگانی گفت: امید داریم در دولت چهاردهم نقش بخش خصوصی در نهضت ملی مسکن پررنگتر باشد و به این صورت نباشد که بخشی از کار توسط بخش دولتی اجرا شود و در صورت ناموفق بودن به بخش خصوصی واگذار شود.
شادفر با بیان اینکه تأمین نیاز سالانه مسکن به طور کامل بر عهده دولت نیست عنوان کرد: وظیفه دولت تسهیلگری و نظارت است، زیرا دولت مسکنساز خوبی نیست و اینکه دولتها به طور مستقیم به مسکن ورود کنند نتیجه بخش نخواهد بود؛ در واقع در مرحله اول باید تعهد داده شده به مردم عملیاتی شود و در صورت تأمین مالی به سمت هدف تعیین شده حرکت کنیم.
عدم اجرای مصوبه پرداخت تسهیلات تا پایان مرحله سفتکاری و نما
وی گفت: در دوم مرداد سال گذشته در دفتر نایب رئیس مجلس شورای اسلامی صورتجلسهای امضا شده که اتفاق بزرگی برای استان محسوب میشود، اما تنها روی کاغذ است و به اجرا نرسیده است؛ بر مبنای این صورتجلسه ۱۴ هزار واحد در قالب طرح سه طبقه حیاطدار در ۶ وادی بدون پیلوت در اراضی ۴۰۰ متری به صورت پایلوت در استان کرمانشاه ساخته میشود و باید نسبت به پرداخت تسهیلات ساخت در چهار مرحله و تا پایان سفت کاری و نما اقدام شود، اما این امر تاکنون محقق نشده است.
مسئول انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه افزود: این تسهیلات که برای هر واحد از ۵۵۰ میلیون تومان به ۸۰۰ میلیون تومان افزایش یافته باید تا پایان سفت کاری و نما به طرح تعلق بگیرد، اما این مصوبه اجرا نشده و با وجود پیگیریها هنوز نتیجه مثبتی حاصل نشده است.
شادفر گفت: در بند دوم این مصوبه عنوان شده که در مجلس شورای اسلامی به منظور حمایت از طرح عظیم نهضت ملی مسکن تدابیر لازم به منظور تقویت و افزایش سرمایه بانک و سایر تسهیلات حداقل به میزان سالانه ۱۰۰ همت اقدام خواهد کرد و به این منظور پیشنهادهای وزارت اقتصاد و دارایی و راه و شهرسازی دریافت و مصوبات قانونی مجلس پیگیری خواهد شد.
وی افزود: در بند آخر این مصوبه مقرر شده جهت ۱۵۰۰ واحد نهضت ملی مسکن در دست ساخت استان کرمانشاه که قرارداد مشارکت مدنی با بانک مسکن منعقد کردهاند، متمم تسهیلات تا سقف ۵۵۰ میلیون تومان بدون شرط تا پایان ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی توسط بانک مسکن پرداخت شود که اکنون بانک مسکن این موضوع را قبول ندارد و اعلام کرده مطابق اقدامات سالهای قبل این تسهیلات تا اتمام ۱۰۰ درصدی پروژه پرداخت میشود.
ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در کرمانشاه به روش صنعتیسازی
مسئول انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه با اشاره به اهمیت صنعتیسازی برای موفقیت در ساختمان سازی گفت: در واحدهایی که در گذشته اجرا و از نظر زمانی دچار تأخیر شد صنعتیسازی مورد توجه نبود و به روش سنتی اجرا شدند، اما امروز صنعتیسازی در نهضت ملی مسکن توسط بنیاد مسکن و بخش خصوصی در استان اجرا میشود.
شادفر با اشاره به اینکه کل پروژه ۶۸۰ واحدی اربابی بخش خصوصی صنعتی سازی است افزود: در زمستان کارخانههایی در شهرک صنعتی در اختیار ما قرار گرفت که ستون، تیر و سقف را تولید کنیم و در فصل مناسب مونتاژ شدند و در واقع با این صنعتیسازی موازنهای بین کیفیت، هزینه و زمان ایجاد شد.
وی با بیان اینکه به طور قطع کیفیت صنعتی سازی نسبت به سنتی سازی بالاتر و هزینه آن نیز قابل کنترل است عنوان کرد: اقدامات لازم برای ادامه ساخت و ساز به روش صنعتی سازی انجام شده است.
مسئول انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه با بیان اینکه در زمان اجرای یک طرح باید به پیوستهای آن نیز از جمله زیرساختها، روبنایی و مسائل فرهنگی توجه شود گفت: وقتی مسکن در مکانی تعریف میشود باید کاربریهای آموزشی و فرهنگی و تفریحی نیز در آن دیده شود و منابع مالی آن نیز تعریف شود.
دولت باید برای پیوستهای فرهنگی مساکن ملی برنامه داشته باشد
شادفر افزود: این موضوع در مسکن مهر اجرا نشده و برای مسکن ملی نیز جای سوال دارد که سرمایهگذار این پیوستها و مکانها کیست و قرار است دولت این کار را انجام دهد یا به عهده بخش خصوصی گذاشته میشود و با توجه به روشهای نوین تأمین مالی بهتر است به بخش خصوصی واگذار شود.
وی بیان کرد: براساس آخرین آمار در بهترین حالت میزان صادرات خدمات مهندسی کشور یک میلیارد دلار و این میزان برای کشور ترکیه ۶۰ میلیارد دلار است و این نشان میدهد ترکیه در صادرات خدمات فنی و مهندسی ۶۰ برابر ایران موفق عمل کرده است.
مسئول انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه با اشاره به طرح جذب پیمانکاران چینی برای ساخت مسکن در تهران گفت: تأمین منابع مالی برای این طرح باید انجام شود و چارهای جز فروش نفت زیر قیمت نیست و از طرف دیگر ما نیروی کار را داریم و میتوان از توان جامعه فنی مهندسی کشور و تولیدکنندگان مصالح ساختمانی استفاده کرد.
دولت چهاردهم بنابر نیاز و ذائقه مردم باید طرح مسکن ملی را ادامه دهد
شادفر گفت: به نظر میآید اگر دولت آقای پزشکیان به نیاز و ذائقه مردم یعنی مسئله مسکن و مدیریت شهری توجه داشته باشد باید این طرح را ادامه دهد و ما خوشبین هستیم که ادامه یابد.
وی با اشاره به اینکه در کشور ما تمام تکنولوژی ساخت مسکن وجود دارد عنوان کرد: در دولت نهم و دهم از شرکتهای ترک برای ساخت برجهایی در قالب مسکن مهر استفاده شد و با وجود اینکه توان داخلی جود داشت، اما ترکها بهره آن را بردند.
مسئول انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه با اشاره به اهمیت صادرات خدمات فنی مهندسی گفت: ما در زمینه حمایت از شرکتهای فنی مهندسی موفق عمل نکردهایم، آییننامهای در این زمینه وجود دارد، اما این قوانین اجرا نمیشود.
شادفر افزود: ترکها در کنسولگریها برای عقد قرارداد شرکتهای فنی مهندسی مشاوران حقوقی قرار دادهاند و این مشاوران کمک میکنند که شرکتها فریب نخورند و در واقع علاوه بر تسهیلات گمرکی و مالیاتی به آنها مشاوره هم داده میشود..
وی با بیان اینکه شرایط کار ترکها سبب شده بازار سلیمانیه از ما گرفته شود گفت: شرایط ترکها این بود که با هر متر ۴۵۰ دلار با قالب تونلی ساختمان میسازند و تا مرحلهای مثل فونداسیون سرمایهگذاری میکنند، اما این سرمایهگذاری برای ما مقدور نیست، زیرا ما امنیت و پشتوانه حقوقی را نداریم.
ساخت سالانه یک میلیون مسکن در کشور یک نیاز است
منصور طاقهای رئیس انجمن انبوهسازان استان کرمانشاه نیز در این نشست با اشاره به اینکه ساخت مسکن یک قانون است اظهار داشت: هر کاری همچون مسکن مهر در آغاز ضعفهایی دارد، اما مسکن مهر مزایایی داشت که جلوگیری از ایجاد حلبیآبادها و حاشیهنشینی از جمله این مزایا بود.
وی با بیان اینکه با توجه به اینکه ۲۸ درصد اشتغال مربوط به بخش مسکن است این مقوله به کاهش معضل بیکاری بسیار کمک کرده است عنوان کرد: برکت مسکن به اشتغال آن است.
رئیس انجمن انبوهسازان استان کرمانشاه گفت: برخی میگویند تسهیلات مسکن مهر مسکن یا مسکن بخش خصوصی تورمزا بوده در حالی که اینچنین نیست بلکه اصل وام و سرمایههای سرگردان را ساماندهی میکند.
طاقهای یکی از مشکلات موجود در مسکن مهر را تورم عنوان کرد و افزود: به دلیل تورم موجود تسهیلات و آورده موجود برای اتمام پروژه کافی نبود و این سبب طولانی شدن ساخت پروژه شد و به همین دلیل اکنون تنها راه حل ما برای از پا درآوردن تورم در اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن سرعت بخشیدن به پروژه است.
وی با بیان اینکه بخش خصوصی با این تفکر پروژههای خود را در سه جبهه فعال کرده است افزود: در صنایع فولادی اسکلت فلزی پیش ساخته خریداری شده، برای سقف با کارخانه خانهسازی عقد قرارداد شده و صنعت سازی شروع شده و در بخش کارگاه نیز فونداسیون و سایر عملیات اجرایی مدنظر است و پروژه به این صورت سرعت گرفته است.
رئیس انجمن انبوهسازان استان کرمانشاه بیان کرد: براساس آمار رشد جمعیت، ازدواج و بازسازی واحدهای فرسوده سالانه به ساخت یک میلیون واحد مسکونی نیاز داریم و این یک ضرورت و هدف دولتها است و اینکه تا چه حد محقق میشود به برنامهریزیها بستگی دارد.
طاقهای با اشاره به مزایای صنعتیسازی در ساختمان سازی گفت: سرعت، کیفیت، قیمت و سرکوب تورم از جمله مزایای صنعتی سازی است؛ در بسیاری از پروژهها تورم سبب رکورد در پروژه خواهد شد، اما زمانی که در اجرای پروژه تسریع شود به همان اندازه تورم سرکوب خواهد شد.
وی با بیان اینکه نظر دولتها درباره مسکن متفاوت است عنوان کرد: آقای آخوندی در دوره چند ساله که وزیر راه و شهرسازی بودند اعتقاد داشت که در کشور مازاد مسکن وجود دارد و اعتقادی به ساخت و ساز توسط دولت نداشت و در واقع نیازها انباشته شد و کارنامه موفقی در آن دوره نداشتیم.
رئیس انجمن انبوهسازان استان کرمانشاه گفت: با توجه به اینکه ما اطلاعی از وزیر دولت آقای پزشکیان نداریم نمیتوانیم درباره وضعیت مسکن ملی قضاوت کنیم، اما بالاخره دولتها متعهد برنامه ریزی دولتهای قبل هستند و پروژههایی که آغاز شده باید به سرانجام برسند و این طرح از نظر اشتغال برای جامعه ضروری است.
وضعیت مالیات برای طرحهای ملی مسکن مشخص شود
دادگر عضو هیئت مدیره انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه نیز در این نشست با اشاره به اینکه شاخصههای مختلفی برای ساخت مسکن وجود دارد اظهار داشت: در ابتدا باید فرایند تأمین زمین در نظر گرفته شود و در تمام استانها روند تهیه و تأمین زمین بر مبنای چهار میلیون واحد انجام شده است.
وی عنوان کرد: به طور قطع برنامهریزی برای ادامه این روند وجود دارد و با توجه به اینکه این موضوع نیاز مردم است دولت آینده نیز آن را پیگیری خواهد کرد، اما متأسفانه هنوز آثار بیقانونی و بیبرنامگی مساکن مهر در راهروهای ساختمانهای دارایی در سراسر کشور مشهود و مشخص است.
عضو هیئت مدیره انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه گفت: هنوز موضوع مالیات در زمینه مساکن مهر روشن نشده است و در ابتدا گفته شده به این واحدها مالیات تعلق نمیگیرد، اما چون قانون نبود با تغییر دولت اعلام شد باید مالیات پرداخت کنند و یکی از معضلات در ساخت مسکن به ویژه در طرحهای ملی این است که بخشی از قانون نادیده گرفته میشود.
دادگر افزود: باید دقت کنیم در این طرح برای مشکلات مالیاتی تدبیر شده؟ با توجه به اینکه این واحدها برای اقشار کمدرآمد است آیا سازمان تأمین اجتماعی تسهیلات لازم برای این قشر در نظر گرفته است؟ آیا شهرداری تسهیلات لازم را برای ساخت تسهیل کرده است؟
مقاومت بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن ملی
وی با اشاره به مقاومت بانکها در زمینه پرداخت تسهیلات گفت: اگر قرار است این واحدها برای اقشار کمدرآمد ساخته شود باید تمام سیستمها پای کار بیایند و تسهیلگری و در زمینه قوانین منعطف عمل کنند که در سریعترین زمان ممکن مسکن در اختیار اقشار کمدرآمد قرار گیرد.
عضو هیئت مدیره انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه با اشاره به چالش موجود با بانکها عنوان کرد: بانکها اعتقاد دارند که این تسهیلات باید به صفر تا ۱۰۰ ساخت یک مسکن اختصاص داده شود، اما براساس مصوبه مرداد سال گذشته باید تسهیلات تا مرحله سفت کاری و نما پرداخت شود و به همین دلیل بانکها این مصوبه را نادیده میگیرند.
دادگر با اشاره به مزایای صنعتی سازی گفت: در صنعتی سازی مواد اولیه در ابتدای پروژه تهیه میشود و به در این شرایط تورم در روند اجرای پروژه چندان اثرگذار نخواهد بود.
وی با اشاره به طرح استفاده از پیمانکاران چینی برای ساخت مسکن عنوان کرد: کشور ما تحریم است و نمیتوانیم نفت را بفروشیم و از طرف دیگر ظرفیت استخراج فروش نفت بالایی نیز داریم و گاهی از این تنگناها استفاده و بهرهبرداری میکنند.
عضو هیئت مدیره انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه گفت: مواد اولیه برای ساخت مسکن به طور کامل در کشور وجود دارد و ورود پیمانکاران چینی به کشور هیچ توجیهی ندارد.
اعتماد به مهندسان ایرانی وجود ندارد
دادگر با بیان اینکه شرکتهای مهندسی و توان مهندسی و فنی ما در کشورهای دیگر بسیار مورد توجه است افزود: شرکتهای ساختمانی داخلی ساختمان را با نصف قیمت شرکتهای خارجی میسازند، اما بهایی که به شرکتهای خارجی داده میشود به شرکتهای داخلی داده نمیشود.
وی با اشاره به اینکه ما توان لازم را داریم، اما مشخص نیست که چرا هنوز به مهندسان ایرانی اعتماد نمیشود گفت: در استان کرمانشاه نیز همین مسئله وجود دارد و به مهندسان بومی کمتر اعتماد میشود در صورتی که باید نگاه برابر وجود داشته باشد.
عضو هیئت مدیره انجمن صنعت ساختمان استان کرمانشاه با اشاره به اینکه در کشور ما، چون ساخت و سازها در عمل بر عهده اهل آن نیست نمیتوانیم آمار دقیقی براساس نیازسنجیها ارائه دهیم گفت: در کشورهای پیشرفته ساختمان سازی توسط خود مالک انجام نمیشود، بلکه به شرکتها و پیمانکارها واگذار میشود.