براساس قانون تسهیل برقی کردن چاه‌های کشاورزی، وزارت نیرو مکلف به تامین برق ۲۴ ساعته برق چاه‌های کشاورزی است که متاسفانه قطعی ۶ ساعته چاه‌های کشاورزی خسارت جبران ناپذیری به کشاورزان وارد می‌کند.

بنابر ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسب و کار مصوبه سال ۹۰، قطع برق چاه های کشاورزی ممنوع است، درحالیکه وزارت نیرو برنامه قطعی ۶ ساعته چاه های کشاورزی در شبانه روز را ارائه و اجرایی کرده است که این امر آسیب جدی به بخش کشاورزی وارد می کند.

طبق آمار وزارت نیرو ۲۴۰ هزار حلقه چاه برقی کشاورزی برقی وجود دارد که سالانه ۳۰ میلیارد متر مکعب معادل ۸۰ درصد کل برداشت آب از منابع زیرزمینی را به خود اختصاص می‌دهند، در گذشته مصرف برخی از این چاه‌ها تا ۱۱ برابر پروانه صادر شده افزایش پیدا می‌کرد که پیامد‌های خسارت باری مانند افت آب‌های زیر زمینی و فرونشست زمین را به همراه داشت.

با توجه به ناترازی برق در بخش کشاورزی، وزارت نیرو در راستای مدیریت ناترازی برق اقدام به قطعی ۶ ساعته برق چاه های کشاورزی کرده که این امر با واکنش شدید کشاورزان روبرو شده است چراکه طبق قانون تسهیل برقی کردن چاه های کشاورزی، وزارت نیرو مکلف به تامین ۲۴ ساعته برق کشاورزان است.

بنابر اعلام وزارت نیرو امسال به منظور ایجاد برنامه‌ مدون برای مدیریت منابع آب، ساعاتی که باید کشاورزان بر اساس پروانه بهره برداری موتورهای استحصال آب خاموش کنند، با ساعات اوج مصرف روزانه منطبق کرده است. همچنین بر اساس پروانه بهره برداری؛ ٩٢ درصد از چاه‌های کشاورزی مجوز استفاده کمتر از ١٩ ساعت در روز دارند و برای حفظ منابع آب ضروری است که مدت زمان در نظر گرفته در پروانه بهره برداری را رعایت کنند.

افت حداقل ۲۵ درصدی تولید محصولات اساسی با قطعی برق چاه های کشاورزی

در ین راستا عطااله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: قطعی برق چاه های کشاورزی نوعی تحمیل و زورگویی به کشاورزان است و ارتباطی به مدیریت برق ندارد.

هاشمی با بیان اینکه قطعی برق ۱۹ ساعته کشاورزان راهگشای زیان بالای ۵۰۰ همتی خسارت کشاورزان‌ نیست، افزود: قطعی برق چاه های کشاورزی حداقل ۲۵ درصد افت تولید محصولات اساسی را به همراه دارد، از این رو کشاورزان خواستار اجرای قانون و قرارداد منعقده با وزارت نیرو هستند.

او با بیان اینکه چاه های غیرمجاز مشمول قطعی برق نیستند، گفت: کشاورزان فاقد چاه های برقی و غیرمجاز به راحتی قانون شکنی می کنند و تنها کشاورزان دارای پروانه مجاز مشمول قطعی برق و زیان ناشی از آن هستند.

خسارت قطعی برق به بخش زراعت ۲۴ همت است

علیقلی ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: گرچه قرار بود جلسه ای در خصوص تعیین تکلیف قطعی برق چاه های کشاورزی با وزارت نیرو تشکیل شود، اما متاسفانه این امر‌ محقق نشد چراکه وزارت نیرو زیربار نمی رود و کماکان برخلاف قانون اقدام به قطعی برق چاه های کشاورزی می‌کند.

او با بیان اینکه اقدام وزارت نیرو مبنی بر قطعی برق چاه های کشاورزی خلاف قانون است، افزود: قطعی برق چاه های کشاورزی در تمامی استان ها از ۱۵ خرداد شروع شده است و به رغم آنکه در سنوات گذشته روزهای جمعه خاموشی چاه ها صورت نمی گرفت، اما امسال تمامی روزها مشمول خاموشی است.

ایمانی با بیان اینکه بخش کشاورزی تعطیلی ندارد، گفت: چندسالی است که وزارت نیرو در راستای مدیریت ناترازی برق، برق صنایع و کشاورزی را خاموش می کند، اما بدلیل استفاده از ژنراتور و تغییر شیفت های کاری در بخش صنعت وضعیت فرق می کند، اما کشاورزی تعطیلی ندارد.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه ۲۴۰ هزار حلقه چاه برقی در کشور داریم، افزود: براساس آمار وزارت نیرو ۲۴۰ هزارهکتار از طریق ۲۴۰ هزار حلقه چاه آبیاری می شود که با قطعی برق حداقل یک هزار هکتار از حیز انتفاع خارج می شود که با احتساب درآمد ۱۰۰ میلیون تومانی برای هر هکتار، ۲۴ همت خسارت از حیث قطعی برق وارد کشور می شود. این میزان خسارت به غیر از احتساب هزینه های کارگری و خسارت به تاسیسات است.

او ادامه داد: براساس قانون تسهیل برقی کردن چاه های کشاورزی وزارت نیرو مکلف به تامین ۲۴ ساعته برق چاه های کشاورزی است که متاسفانه از قانون تمکین نمی کند،از این رو انتظار می رود با برگزاری جلسه شورای تامین استان تصمیم یک تا ۲ روز برق بخش کشاورزی قطع شود و همواره این مستمر نباشد. همچنین تاسیسات باید تحت پوشش بیمه قرار بگیرد تا با قطعی یکباره برق و ایجادخسارت به الکتروپمپ ها، در اسرع وقت غرامت آن پرداخت شود.

ایمانی گفت: وزارت نیرو اذعان می کند در ازای همکاری کشاورزان مبنی بر قطعی ۶ ساعته چاه های کشاورزی، هزینه ۱۹ ساعته مابقی برق کشاورزان رایگان می‌شود، درحالیکه در عمل این اتفاق محقق نمی شود. پول ۱۹ ساعته قبض برق رایگان است اما در عمل می گیرند و در مقابل کشاورزان در بخش زراعت از حیث قطعی برق ۲۴ همت متحمل زیان می شوند و همواره خسارت های دیگری ناشی از قطع برق به بخش های دام و طیور، باغات و واحدهای تولیدی و گلخانه وارد می شود.

طبق آخرین آمار و اطلاعات منابع آب کشور، بالغ بر یک میلیون حلقه چاه با مصارف مختلف و با میزان برداشت ۴۵ میلیارد مترمکعب سال در کشور وجود دارد که ۱۵ درصد آن از چاه‌های غیر مجاز  یا دارای اضافه برداشت از چاه‌های مجاز است که این امر موجب تخلیه تجمعی حجم ذخیره آبخوان‌های کشور تا حدود ۱۵۰ میلیارد مترمکعب شده است و سالانه نیز حدود ۵ میلیارد متر مکعب بر این مقدار افزوده می‌شود که همین امر به یکی از بحران‌های مهم در کشور ما و اکثر کشورهای منطقه با اقلیم شبیه به ایران تبدیل شده است. براین اساس وزارت نیرو در دولت سیزدهم بر اساس تکالیف قانونی خود، حفاظت از منابع آب زیرزمینی را بر مبنای آخرین یافته‌های علمی با نگرش احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در اولویت قرار داده است. 

احتمال خسارت ۴۰ درصدی تولید محصولات کشاورزی ناشی از تنش آبی

محمدحسین کاویانی مدیرعامل صندوق پنبه گفت: اگر هر محصول کشاورزی در زمان مناسب آبیاری نشود، بدلیل تنش آبی با کاهش تولید روبرو خواهیم شد که از این حیث کشاورزان متحمل زیان می شوند‌ با توجه به آنکه اکثرچاه ها شراکتی هستند که روزهای مشخصی برای کشاورزان سهمیه بندی شده است، از این رو برنامه باید به گونه ای تنظیم شود که خسارتی از حیث تتش آبی به محصول وارد نشود، در غیراین صورت با ریزش گل بار مواجه می شویم که براین اساس خسارت احتمال خسارت وارده ۳۰ تا ۴۰ درصد وجود دارد.

کاویانی ادامه داد: میزان کاهش تولید بستگی به  دوره آبیاری کشاورزان دارد، به میزانی دارد که کشاورز نتوانسته آب به محصول بدهد، به طوریکه در صورت تاخیر ۱۵ روزه دوره آبیاری گاها تا ۳۰ الی ۴۰ درصد هم امکان رسیدن خسارت وجود دارد. براین اساس وزارت نیرو باید شرایط را به گونه ای تعدیل کند که کشاورزان با تنظیم آبیاری در ماه های تیر و مرداد از حیث تنش آبی کمتر دچار خسران شوند.

قطع برق چاه های کشاورزی خلاف قانون بهبود محیط کسب و کار است

محمد بازرگان عضو اتاق اصناف کشاورزی گفت: با وجود آنکه قطعی برق چاه های کشاورزی خلاف قانون است، این سوال مطرح است که چرا برق تجاری و خانگی مشمول قطعی نمی شود یا برقی را که دولت متعهد به صادرات است، تدبیری برای آن نمی اندیشد که این امر نشان می دهد که وزارت نیرو دیواری کوتاه تر از بخش کشاورزی پیدا نکرده است، در غیراین صورت برای مدیریت برق باید برق بخش های صنعت، تجارت و خانگی قطع شود و مدیریت آب تنها بر گردن بخش کشاورزی نیفتد.

به گفته او، وزارت نیرو طبق ماده ۲۵  قانون فضای کسب و کار باید خسارت ناشی از قطعی برق را به کشاورزان بپردازد و همواره براساس یکی از بندهای برنامه هفتم دولت موظف است که خسارت رفتار تکلیفی و دستوری در بخش کشاورزی را پرداخت کند.

بازرگان با بیان اینکه در قانون برنامه ششم اغلب چاه های کشاورزی کنتور دار شدند، افزود: قانون توزیع عادلانه آب  درماده های ۲۶ و ۲۷ و ۳۲ و ۴۳ تکلیف را مشخص کرده که در صورت ایجاد خسارت به کشاورزان، باید آن پرداخت شود. لذا کشاورزان در صورت شکایت علیه تخلف وزارت نیرو و سکوت وزارت جهاد می توانند رای بگیرند. گفتنی است که در برنامه هفتم ۱۳ بند در خصوص آب، ۹ بند در حوزه کشاورزی، ۶ بند در حوزه محیط زیست و ۵ بند در حوزه منابع طبیعی دارد که براساس بندهای بخش کشاورزی و آب دولت مجوز قطعی برق را ندارد و اقدام وزارت نیرو  برخلاف قانون است.

عضو اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه قطعی برق ۶ ساعته بخش کشاورزی خسارات جبران ناپذیری وارد می کند، گفت: طبق ماده ۲۵ قانون حمایت از کسب و کار، قطع برق بخش کشاورزی خلاف قانون است، لذا طبق همین قانون، دولت مکلف است که خسارت قطعی برق را به کشاورزان بپردازد.

با توجه به آنکه قطعی برق چاه های کشاورزی در پی مدیریت مصرف برق به سبب بروز برخی مشکلات سبب نارضایتی کشاورزان شده است، بنابراین انتظار می رود که وزارت نیرو با وجود اهمیت بخش کشاورزی در امنیت غذایی نسبت به خارج کردن قطع الکتروپمپ های کشاورزی از برنامه اقدام کند تا آسیبی از این حیث به بخش کشاورزی وارد نشود.

خبرنگار: آزاده محبی 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
United States of America
محمد.
۰۲:۴۳ ۲۲ دی ۱۴۰۳
سلام.فارس شهرستان قیروکارزین با افتخار یک کشاورزم.ولی چه فایده نه حمایتی برا فروش محصول.از اوبر قطعی برق.سال های گذشته برق کشاورزی ۳ماهه بود ولی سال۱۴۰۳دیگه واقعا از انصافتون گذشتین از سه ما شد۵ماهونیم بد یه مدت تو زمستان کردن ۱۲ساعت اونم به ساعتای مختلف در روز .میخام بگم که ظلم پایدار نیست.
Iran (Islamic Republic of)
بهروز
۱۳:۴۴ ۱۶ دی ۱۴۰۳
بنده در فارس اطراف شهرستان کوار دارای تلمبه آب هستیم از ساعت ۱۲ ظهر برق قطع می‌شود تا ساعت ۲۲ شب واقعا بی انصافی ۱۰ ساعت قطعی برق .
Germany
ناشناس
۲۲:۴۳ ۲۱ آبان ۱۴۰۳
ما کشاورزان دست به دست هم بدهیم وهیچ محصولی کشت نکنیم بخصوص گندم که هم خسارت سنگینی به کشاورز وارد میشه با قطعی برق وهم پرداخت نکردن پول گندم که کشاورز اسیر وذلیل کردن وتنها کشت نکردن گندم بهترین راه هست
Turkiye
ناشناس
۲۰:۴۱ ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۴۰۰۰ اصله درخت ۲۰ ساله ی سیب باغ من به خاطر بی خردی و نابلدی مسئولین عزیز خشک شده ، کی جبران می کنه ؟!!! کشاورز
کی توی این تورم قیمت محصولاتش تقریبا رشد ناچیزی داشته ؟!!! کشاورز در حالی که دلال داره سودشو میبره ، برقش هم قطع نمیشه ، پولی هم که درمیاره میبره قسمت های دیگه ی زنجیره اقتصاد رو هم نابود می کنه ، بجای این کارا جیبتون رو دو تا کوک بزنید بدوزید ?
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۶:۱۴ ۲۴ شهريور ۱۴۰۳
خداوند لعنتتون کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۹ ۰۸ مرداد ۱۴۰۳
باید تو ساخت نیروگاه سرمایه گذاری بشه
باید کشاورزی مدرن شه و از علم روز و تکنولوژی روز دنیا استفاده شه تا از کمترین اب ،بیشترین برداشتو کنن و باید دولت حمایت کنه.
باید هرچه سریعتر،بدونه شعار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۷ ۱۹ تير ۱۴۰۳
بخش کشاورزی را نابود کردید به غیر از محصولات کشاورزی در یه روز سه تا چاه پمپ سوخت کی میخواد خسارت اینا دا بده به خدا گناه دارن در منطقه ما هر چاه ۵۰ نفر مالک داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۹ تير ۱۴۰۳
اگه میلیونها مهاجر غیر مجاز را بیرون کنند مصرف آب وبرق پایین میاد نمیدونم چرا اصلا اقدامی برای بیرون کردن حدود پانزده میلیون افغانی نمیشه آیا ترس از طالبان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۲ ۱۹ تير ۱۴۰۳
غیر از قطع شدن برق اینا در شهر ها هم امسال از تابستان مرتب قطعی برق داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۴ ۱۸ تير ۱۴۰۳
اقا اینا که این طرح هارو میریزن خودشون حقوق های نجومی میگیرن اصلا ککشون هم نمیگزه که کشاورز بدبخت بشه یا نشه میخواد محصولها صدمه بخوره یا نخوره اقا اینا پول دارن اصلا واسشون مهم نیست فکر میکنم هدفشون این هست که واردات محصولات کشاورزی هم راه بندازن تا از اینطرف هم بخور بخور داشته باشن همش برنامه ریزی شده هست
Iran (Islamic Republic of)
مراد
۱۸:۰۲ ۱۷ تير ۱۴۰۳
سلام
از قطعی برق کشاورزی منطقه ما اینوبگم که از صبح تا حالا ۵-۶ بار برق روبدون برنامه قطع کردن هیچ روزی پنج ساعت همقطعی مطلق طبق برنامه هوشمندسازی کنکور برق چاههای کشاورزی قطعی برق داریم واین در حالیست که هشتاد درصداز چاه ها یک یا دو اینچ آب دارند وبیستوچارساعته هم کار کنند بازهم بامشکل جدی روبه رو هستند تواین گرما ۴۰ درجه یعنی نابودی محصولات کشاورزی واین رو پشت میز نشین های وزارت نیرو درک نمی‌کنند و شعار کم آبی وکمبود انرژی رومدام تکرار میکنند و شبکه برق پایدار رویایی بیش نیست
Iran (Islamic Republic of)
عباس یزدی
۰۶:۵۶ ۱۷ تير ۱۴۰۳
سلام خیلی از زمین آبیاری اجاره میشه تا طرف بتونه یه لقمه نون برا زن و بچه تو آفتاب بیاره کشت میکنه از گندم جو تا سیفی جات با این کار و قطعی زندگی خیلی ها و نابود کردید ضرر ضرر ضرر بخوای به حساب در کنی حرفی نمی مونه برا گفتنش پس بفکر باشید که آقای وزیر ۱ دقعه تو آفتاب نمی تونی وایسی ولی کشاورز تو گرمای ۵۰درجه داره عرق میریزه
Iran (Islamic Republic of)
محمد ایرانی
۲۳:۵۱ ۱۶ تير ۱۴۰۳
سلام وخسته نباشین بنده کشاورزی از روستاهای تاکستان هستم به خاطر همزن قطعی ها ما هرسال داریم پمپ میخریم .پارسالم بخاطر قطعی برق ونواسان قطع ووصلش لوله بریده شد ودر چاه افتاد وما مجبور شدیم مجوز چاه جدید بگیریم که هزینه یک ونیم میلیاردی رودستمون گداشت .ازاون ورم ده لیتر ازابمون کم کردن .بخداوندی خدا ما ۳۰۰ خانواده هستیم بانفری دوساعت اب از گلوی زنو بچه زدیم تا راهش انداختیم .الانم از اتفاق دوباره افتادنش تنموم میلرزه که انشالاه اگه خدایی هست تن زن وبچهاشونو خودشو هفت پشتشونه بلزونه به هزار درد بی درمون دچار شن که مارو هرسال یجور میچزونن
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۰:۳۰ ۱۶ تير ۱۴۰۳
بیشتر چاه آب های عمیق. در سال دو ماه روشن هستند مثلا باغات انگور از اول تیر تا اول شهریور روشن می شوند. پس نباید در این دو ماه برق این چاه را قطع کنند
Iran (Islamic Republic of)
A...
۱۷:۱۶ ۱۶ تير ۱۴۰۳
این یارو بلدنیست ی بیل دستش بگیره میاد نظربیخودمیده واسه من که کشاورزم این طرح خیلیم بهتر شده چون هم آب وضعیتش بهتر شده تاقبل که برداشت کمتر شده هم هیچ محصولی رو آدم عاقل سرظهر آبیاری نمیکنه که آفتش‌ چندین برابر میشه‌ بهتر نیفتیم تو دعواهای سیاسی بعضی آقایون...تاوقتی بحران آب برطرف نشده باید جلوی برداشت اضافه گرفته بشه درکنار این طرح اگ‌برخورد با چاههای غیرمجاز هم صورت بگیره تودوسال عمده بحران کنترل میشه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۵:۳۵ ۱۸ آبان ۱۴۰۳
تو میفهمی؟ قطع ۵یا ۶ ساعته هیچ اثر مثبتی برای راندمان اب ندارد،چون اب دخیره شده ۶ ساعت بلافاصله به محض روشن شدن پمپ برداشته میشه،باید در فصل زمستان حداقل ۲ماه خاموشی باشه،بفهمم و بعد نظر بده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۷ ۱۶ تير ۱۴۰۳
الان باید کشاورزان چیکار کنند من یه حلقه چاه اجاره دارم روزانه ۶ بعضی مواقع هفت ساعت چاه برق نداره و تا حالا من سه الی چهار پمپ شناور بزرگ به متراژ ۲۰۰ متر سوخته خسارت من و کی میده ایا مسئولین وجدان دارن باید جواب بدن چه این دنیا چه اون دنیا
حق‌الناس هستش به گردنشون
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۱۰:۴۹ ۱۶ تير ۱۴۰۳
قطع برق علاوه بر خسارت به محصولات کشاورزی هرساله میلیونها تومان به چاههای کشاورزی ولوله ها وپمپها وسایر تجهیزات کشاورزی آسیب می رساند
Iran (Islamic Republic of)
A....
۱۷:۱۲ ۱۶ تير ۱۴۰۳
وقتی ی چیزی رو نمی‌دونیم بهتر نظر ندیم اگ این قطعی برق تو شهر خود ما نبود درعرض یکماه تقریبا90درصد چاههای کشاورزی بی آب میشد ولی امسال 15روز زودتر این طرح اجراشد آب خیلی بهتر شده کسی که کشاورز باشه می‌فهمه که تواین فصل هیچ احمقی تو اوج گرما آبیاری نمیکنه چون ضررش بیشتره پس همینجوری قبول نکنید یکی یه چی واسه خودش گفته...طرح خوبیه تاوقتیکه آب زیرزمینی توی بحران باشه
آخرین اخبار