«صد پسر در خون بغلتد گم نگردد دختری»؛ این مصراع کوتاه و حماسی هفته گذشته بار‌ها و بار‌ها در شبکه‌های اجتماعی با هشتگ دو نام به اشتراک گذاشته شد.

عصر یکشنبه، ۹ اردیبشهت‌ماه در روستای «یلی بدراق» از توابع بخش «پیشکمر» شهرستان کلاله خبر پیچید که «یسنا دیدار» دختر چهارساله‌ای که مردم روستا کمابیش او را می‌شناختند، گم شده است.

خبر، در یکی دو روز اول حوالی همان روستا چرخید و اول مردم ده، زمین‌های کشاورزی را به دنبال او گشتند و بعد با ورود نیرو‌های امدادی و انتظامی هم تیم جست‌وجو بزرگ‌تر شد و هم نگرانی‌ها. مردم روستا‌های اطراف هم بسیج شدند و هرکس به‌نوبه خود می‌کوشید سهمی در یافتن دختربچه روستایی داشته باشد؛ جوان‌تر‌ها لابه‌لای ساقه‌های بلند و انبوه گندم را می‌گشتند، زن‌ها برای تیم مردمی و امدادی غذا می‌پختند و مسن‌تر‌ها با دعا چشم‌انتظار یافتن یسنا بودند.

این تکاپوی خودجوش باعث شد گم‌شدن یسنا، مورد توجه شبکه‌های اجتماعی و سپس رسانه‌های رسمی قرار بگیرد و به‌اصطلاح ترند شود. بعدازظهر پنجشنبه ساعتی قبل از غروب آفتاب پنجمین روز گم‌شدن یسنا بود که رسانه‌ها خبردادند یکی از کایت‌سواران امدادی او را در دل یکی از مزارع شناسایی کرده است و دختربچه ترکمن زنده و سالم پیدا شد. 

یسنا در همان نقطه‌ای پیدا شد که امدادگران قبلا آنجا را جست‌وجو کرده بودند و همین موضوع در کنار وضعیت ظاهر و جسمانی دختربچه ۴ ساله، این ظن را تقویت کرد که او ربوده شده بود. دادستان عمومی و انقلاب کلاله امروز خبر داد با توجه به شواهد و قراین به دست آمده، ظن بازپرس پرونده مبنی بر ربوده شدن کودک کلاله‌ای تقویت شد و در این راستا چند نفر به عنوان مظنون به پلیس آگاهی احضار شدند. با آغاز روند بازپرسی و قضایی درباره گم‌شدن یسنا، کاربران در شبکه اجتماعی به بحث تأثیر حساسیت جمعی چه در دل یک روستا و چه در فضای مجازی در پیداکردن دختربچه ۴ ساله پرداختند. 

موضوع گم‌شدن یسنا با یک موضوع دیگر که آن هم درباره یکی از دختران کشورمان بود، همزمان شد؛ یعنی مرگ «نیکا شاکرمی» که واپسین روز شهریورماه ۱۴۰۱ جنازه‌اش در ساختمانی واقع در خیابان لبافی‌نژاد تهران پیدا شد و شواهد حاکی از این بود که او با پرتاب‌کردن خودش از یک ساختمان نیمه‌کاره خودکشی کرده است.

تصاویر حضور نیکا شاکرمی در اعتراض‌هایی که پس از فوت مرحومه مهسا امینی شکل گرفت در کنار صحبت‌های ضدونقیض مادر و خاله او سبب شد رسانه‌های فارسی‌زبان معاند ادعا کنند او از سوی مأمورانی که در صحنه ناآرامی‌ها حضور داشتند، کشته شده است. ادعایی که از سوی مسئولان انتظامی و قضایی کشورمان با استناد با شواهد، تصاویر و مستندات رد شد، اما «بی‌بی‌سی جهانی» سه‌شنبه هفته گذشته تلاش کرد با یک سند مخدوش، موضوع «نیکا شاکرمی» را نبش قبر کند. 

اگرچه تناقض‌های فاحش گزارش بی‌بی‌سی درباره زمان فوت و مکان یافتن جسد نیکا شاکرمی در کنار گاف‌های آشکار، این رسانه را ناچار به ارائه این توضیح کرد که آنچه منتشر کرده اسناد اصلی نیست و «بازسازی» شده است، اما موضوع در شبکه‌های اجتماعی داغ شد. برخی از فعالان رسانه‌ای و سیاسی نیز بدون پرداختن به این تناقض‌ها، چشم‌بسته، صفر تا صد روایت بی‌بی‌سی را پذیرفتند و ضمن بازنشر آن، فضای شبکه‌های اجتماعی به‌ویژه در توئیتر را لبریز از هیجان و احساسات کاذب کردند. وضعیتی که سبب شد برخی از اسناد و تصاویر در پرونده قضایی نیکا شاکرمی که به گفته مسئولان برای حفظ آبروی مرحومه نیکا شاکرمی و خانواده‌اش رسانه‌ای نشده بود، در پاسخ به شبهات بی‌بی‌سی و مطالبه افکار عمومی به‌ناچار منتشر شود. همزمان قوه قضاییه خبر داد، دادستانی تهران شماری از اهالی رسانه را که با بازنشر روایت بی‌بی‌سی امنیت روانی جامعه را مخدوش کردند، احضار شده‌اند. 

مروری کوتاه بر واکنش افکار عمومی وگروه‌های مختلف اجتماعی به دو موضوع یادشده در هفته گذشته از حساسیت جامعه ایرانی به موضوعاتی حکایت دارد که به‌نوعی با دختران کشورمان پیوند دارد؛ از یسنای ۴ ساله گرفته تا نیکای ۱۶ ساله. حساسیتی که در باور‌های مذهبی، انسانی و اخلاقی ایرانیان ریشه دارد و اگرچه بی‌تردید نقطه قوت فرهنگ ایرانی-اسلامی مردم کشورمان است، اما از سوی دستگاه‌های امنیتی و رسانه‌ای کشور‌های دیگر به عنوان دستمایه جدی برای تحریک عواطف عمومی شناسایی شده است.

هرچند فروکش‌کردن بلافاصله واکنش‌ها در شبکه‌های اجتماعی درباره گزارش مخدوش و ساختگی بی‌بی‌سی در موضوع نیکا شاکرمی بعد از مشخص‌شدن گاف‌ها و تناقض‌ها نشان از فهم و بلوغ رسانه‌ای کاربران داشت، اما نمی‌توان از آنچه ساعاتی بعد از انتشار گزارش بی‌بی‌سی در توئیتر فارسی‌زبانان گذشت، غفلت کرد. وضعیتی که این واقعیت را یکبار دیگر هم به نهاد‌های مسئول و هم فعالان رسانه‌ای و سیاسی یادآوری کرد که هرگونه کنش و واکنش به موضوعات و اخباری که درباره دختران سرزمین‌مان مرتبط است، حساسیتی مضاعف می‌طلبد.

منبع: نورنیوز

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۷ ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
مادر ها خیلی بیخالی تی میکنند تو بعضی محله ها بچه های کوچک را میفرستند مغازه خرید کنند خدا نکرده اگر اتفاقی برای بچه افتاد تا عمر دارید باید عذاب بکشید تو جامعه امنیت نیست افراد اتباع خارجی زیاد هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۸ ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
موافقم. بارها دختربچه‌ها و پسربچه های زیر هفت سال را دیدم که در ساعت‌های خلوت ظهر و بعد از ظهر برای خرید فرستاده شدن. بی‌خیالی و عدم مراقبت درست خانواده‌ها و به ویژه مادران کودکان را در معرض خطر قرار می دهد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
جامعه قبلا مردسالار بود و الان به جای حرکت به سمت برابری رفته سمت فمینیستی شدن متاسفانه
Iran (Islamic Republic of)
جوهریان
۱۲:۱۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
دقیقا ... و این اصلا خبر خوبی نیست چون سالها کشور و فرهنگ و مردم ما رو تحت تاثیر قرارمیده . همین الان که داریم باهم صحبت میکنیم ، در اکثر خانواده ها ، بیشتر حرف خانوم هاس که به مسیر زندگی جهت میده و تعیین کننده س. در این زمینه موضوع برابری جنسیتی باید هدف باشه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
بعضی از والدین بی خیال هستند، خودم بارها بچه کوچک توی پیاده رو دیدم که چندین متر پشت سر مادرش داره میاد وبین اونها کلی آدم فاصله انداختن و مادر گاهی برمیگره و بچه رو صدا میزنه، بعد وقتی گم شد دنیا پر صدا وداد میشه که چرا گم شده و باید پیدا کنید...خب مواظب باش گم نشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
شبکه های معاند بخصوص وابسته ب صهیونیسم بیشتر تلاش دارند اذهان ایرانیان وحتی جهان و به ایران از غزه ب ایران منحرف کنن

چون میدونن ایرانیان اولین مردم حامی فلسطین هستن تو بیشتر شبکه های اجتماعی روشنگری میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
همیشه خانواده میخواهد که رازشون بر ملا نشه
تا ابروی خانواده شون
از این بیشتر بره
به اینخاطر ضد و نقیض حرف زدند ولی کانالهای معاند بفکر این هستند که چطور میتوانند بنفع خودشان از اب
گل الود .ماهی گیری کنند .
مردم باید عاقل باشند و گول شایعات .تهمت و دورغ و افترای
این کانالها را نخورند
هدف شون افسرده کردن و ناامید کردن قشر نوجوان و جوان جامعه است
در دام شون نیفتدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
موضوعی جدید برای انحراف افکار عمومی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
بدبخت پسرها

بخدا ماهم آدمیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
وای اره من یه پسر ۹ ساله دارم جدیدا هی می گه خوش به حال دخترا حالا هی بهش بگو نه مامان دختر و پسر نداره می گه نه داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
خخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۶ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
میخواستند طرح نور نیروی انتظامی زیرسوال بره یا حواس نیروی انتظامی پرت بشه یا درون نیروی انتظامی نفوذی داره مثل اون ماموری که به آمر حمله کرده بود؟؟؟؟ دختر چهارسالشه نگفته کی دزدیدشه؟؟ چرا سگها نتونستند پیداش کنند؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
دختر ٤ ساله دركي از دزديدن نداره هر كي بهش محبت ظاهري نشون بده جذبش ميشه متاسفانه بعضي از والدين خيلي خوش خيال تشريف دارن اصلا توي باغ نيستن