دانشمندان از هوش مصنوعی برای ساخت مدلی سه بعدی از انفجار انرژی یا شعله استفاده کردند که در اطراف سیاهچاله مرکزی در کهکشان راه شیری "Sagittarius" (Sgr A*) رخ داده است.
این نمونه سه بعدی میتواند به دانشمندان در توسعه تصویری واضحتر از محیط متلاطمی که به طور کلی در اطراف سیاهچالهها شکل میگیرد، کمک کند.
مادهای که به دور Sagittarius A* میچرخد در ساختاری مسطح به نام «دیسک برافزایشی» قرار دارد که میتواند به صورت دورهای مشتعل شود.
این شعلهها در طیف وسیعی از طولموجهای نور، از پرتوهای ایکس پرانرژی گرفته تا امواج مادون قرمز و رادیویی کمانرژی رخ میدهند.
شبیهسازیهای ابررایانهای نشان میدهد که شعلهای که توسط آرایه میلیمتری/زیر میلیمتری آتاکاما (ALMA) در ۱۱ آوریل ۲۰۱۷ مشاهده شد، از دو نقطه روشن از مواد متراکم در قرص برافزایشی Sagittarius A*، که هر دو رو به زمین هستند، سرچشمه میگیرد.
این نقاط روشن به دور سیاهچالهای عظیم میچرخند که جرم آن حدود ۴.۲ میلیون برابر جرم خورشید است، در حالی که حدود نیمی از فاصله زمین و خورشید که حدود ۴۷ میلیون مایل (۷۵ میلیون کیلومتر) است از هم جدا شده است.
بازسازی این شعلههای سهبعدی از دادههای رصدی آسان نیست، به گونهای که این تیم به رهبری آویاد لویس، دانسمند موسسه تکنولوژی کالیفرنیا، یک تکنیک تصویربرداری جدید به نام «توموگرافی قطبی مداری» را پیشنهاد کردند. این روش هیچ تفاوتی با توموگرافی کامپیوتری پزشکی یا سی تی اسکن که در بیمارستانهای سراسر جهان انجام میشود ندارد.
قوس A* در قلب کهکشان راه شیری قرار دارد و آن را به نزدیکترین سیاهچاله ابرپرجرم و کاندیدای اصلی برای مطالعه چنین شعلههایی تبدیل میکند.
دانشمندان برای دستیابی به نتایج خود، به فیزیک از نظریه گرانش و نسبیت عام آلبرت انیشتین در سال ۱۹۱۵ نگاه کردند، سپس آن مفاهیم را در مورد سیاهچالههای عظیم الجثه در یک شبکه عصبی به کار برده و برای ایجاد مدل Sgr A* استفاده کردند.
منبع: الیوم السابع