سرطانها گروه بزرگی از مرگ و میرها را به خود اختصاص می دهند و گسترش علم پزشکی و تجهیزاتی از یک سو و افزایش مراقبتهای فردی و حاکمیتی از سوی دیگر، از هولناکی و رعب و وحشت این بیماری صعب العلاج کاسته است.
سرطانها سومین عامل مرگ و میر در گیلان
دکتر سیّد محمود رضوانی- معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفته است که سرطانها در استان گیلان بعد از علل قلبی و عروقی، دومین عامل مرگ و میر هستند و سالانه دو هزار و ۲۰۰ تا دو هزار و ۳۰۰ تن در این استان در اثر ابتلا و دست و پنجه نرم کردن با سرطانها جان خود را از دست میدهند.
به گفته وی، در سال ۱۴۰۱، مرگ و میر در استان گیلان در اثر سرطانها حدود دو هزار و ۶۰۰ تن بوده که معادل ۱۶ درصد کل مرگ و میرها میشد.
گیلان فاقد مرکز جامع سرطان است
درمان سرطان در گیلان و بهویژه در مرکز استان با تمام توان بخش دولتی و خصوصی در حال پیگیری است، اما این استان علیرغم اینکه از استانهای درگیر انواع سرطانها به شمار میرود، فاقد مرکز جامع سرطان است تا فرایند غربالگری، نمونهبرداری، تشخیص و درمان را توأمان با یکدیگر آغاز و به درمان نهایی بیمار ختم کند.
آغاز راه اندازی مرکز جامع سرطان در گیلان به همت دولت سیزدهم
خوشبختانه در دولت مردمی سیزدهم، راهاندازی نخستین مرکز جامع سرطان در استان گیلان کلید خورده و اقدامات ارزشمندی نیز در راستای آن انجام شده است.
محمدتقی آشوبی- رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان از دریافت مجوز راهاندازی مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان در مرکز آموزشی درمانی رازی رشت خبر داده و گفته است که این مرکز در راستای مردمیسازی دولت سیزدهم و با بهرهگیری از ظرفیت بخش خصوصی در دست اقدام است.
خرید دستگاه رادیوتراپی ۶ و نیم میلیارد تومانی انرژی بالا
به گفته وی، یک دستگاه شتاب دهنده خطی انرژی بالا (رادیوتراپیهای انرژی) به ارزش ریالی ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان خریداری شده است.
قرارگیری دستگاه شتاب دهنده با انرژی بالا در هر مرکزی نیازمند ابنیهای مخصوص به نام بونکر است. ساخت بونکر، مهندسی پیچیده و منحصربهفردی را میطلبد که این فناوری در دنیا و کشور تقریبا میتوان گفت انگشت شمار است، اما در عین حال با تلاش و ممارست دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با شرکت ذیصلاح ساخت بونکر، قراردادی منعقد شده و بهزودی ساخت این الزامات فنی و عمرانی نیز در مرکز آموزشی درمانی رازی رشت با اعتبار بالغ بر ۲۵ میلیارد تومان آغاز میشود.
رضا محمدی کوچصفهانی- مدیر طرحهای عمرانی و منابع فیزیکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، ساخت بونکر رادیوتراپی به دلیل مسائل حفاظت پرتوها از اهمیت خاصی برخوردار بوده و سازه پیچیده، دارای سقف و دیوارهای قطور بتن مسلح با ضخامت تا سه متر است.
به گفته وی، تاسیسات بنکر هم بسیار مهم و حساس بوده و انتخاب پیمانکار دارای تجربه بسیار مهم است که با توجه به اینکه روند حضور خیرین یا سرمایه گذار علیرغم پیگیریهای مکرر در ماههای گذشته به نتیجه نرسیده، دانشگاه راساً مناقصه انتخاب پیمانکار را برگزار و پیمانکار مشخص شده است.
ناگفته نماند که نصب و راهاندازی رادیوتراپی و بونکر در مرکز آموزشی درمانی رازی رشت مطابق احداث هر ابنیهای در شهر نیازمند دریافت مجوز از شهردای است که به گفته دکتر مصطفی گلشکن- معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی دانشگاه پیگیریها در این راستا به صورت مستمر در حال انجام بوده و پس از پیگیریهای مکرر، مشکلات صدور پروانه ساخت پروژه با همکاری و تفاهم شهرداری رشت، رفع و عملیات تجهیز کارگاه ساخت از چند روز پیش توسط پیمانکار آغاز شده است.
راهاندازی مرکز جامع سرطان علاوه بر رادیوتراپی کم یا با انرژی بالا، مستلزم فراهم آوردن مجموعهای از زیرساختها از جمله پتاسکن است. پتاسکن به عنوان توموگرافی انتشار پوزیترون شناخته می شود و نوعی مطالعه تصویربرداری است که میتواند به پزشکان نشان دهد چه اتفاقی در بدن در حال رخداد دادن است و چگونه کار می کند.