ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (IRAN EXPO ۲۰۲۴)، به عنوان بزرگترین رویداد صادراتی کشور با پیشبینی بازدید بیش از ۲۰۰۰ تاجر و بازرگان خارجی از ۱۱۹ کشور جهان، از امروز ۸ تا ۱۲ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ در مرکز نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود.
عباس علیآبادی، وزیر صمت امروز در بازدید از نحوه برگزاری نمایشگاه اکسپو، اظهار کرد: هدف گذاری نخست توسعه بازار به طریق غیرسنتی است؛ در این روش به سمتی حرکت میکنیم که کالاها را بفروشیم
وزیر صمت افزود: بر همین اساس نیز با این شعار، با کشورهای دیگر رابطه برقرار میکنیم تا تعاملات و همکاری تجاری داشته باشیم، از کشورهایی کالا میخریم که از ما کالا بخرند و این مساله مهمی است که باید محقق شود.
مقام عالی وزارت صمت، در تشریح چالشهای موجود در آفریقا، تاکید کرد: یکی از مهمترین چالشهای ما برای فعالیت در آفریقا، نبود زیرساخت است؛ البته این موضوع با توجه به ظرفیتهایی که در توسعه زیرساخت حوزههای انرژی و حملونقل داریم، یک فرصت محسوب میشود؛ نرخ رشد اقتصادی در آفریقا از متوسط جهانی بیشتر است، این به معنای فرصت است و ما باید از آن استفاده کنیم.
علیآبادی درباره چالشهای توسعه تجارت با آفریقا افزود: مهمترین چالش، رقبا هستند که تلاش میکنند پس از حضور ما در آفریقا با ابزارها و شیوههای مختلفی همچون تحریم، جلوی این موضوع را بگیرند. البته که برنامه وزارت صمت این است که تجارت ایران و آفریقا را توسعه داده و صادرات و واردات نسبت به شرایط فعلی، دو برابر شود. در این خصوص باید ظرفیتهای مالی و اقتصادی خود را به نفع صادرات بسیج کنیم و هر مانعِ در مسیر صادرات را، برداریم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: برای آنکه بتوانیم در وهلهی اول در این اجلاس، بصورت رو در رو صنعتگران، تجار و بازرگانان و مسئولان اتاقها را در مقابل هم قرار دهیم تا شناخت آنها از یکدیگر بیشتر شود، در گان نخست بایستی همین افزایش شناخت طرفین از یکدیگر فراهم شود. بنظر بنده در این نقطعه ضعف بسیار است؛ آفریقاییها ما را خوب نمیشناسند ما هم آنها را خوب نمیشناسیم، نمیدانیم چه فرصتهایی آنجا وجود دارد. آنچه که تاکنون منعکس شده به نظر بنده کافی نیست،؛ فلذا باید بررسی جامع صورت بگیرد. مطالعات گستردهای را در دست انجام داریم. سازمان توسعه تجارت نیز در تلاش است تا این فرصتها را شناسایی و به اصحاب تجارت و صنعت معرفی کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: در این توسعهی تجارت، اولویت را در اختیار شرکتهایی قرار خواهیم داد که صادرات محور و دانشبنیان هستند؛ شرکتهایی که حداقل ارزبری و بیشترین میزان ارزآوری را دارند. در حوزهی مشارکت مردم نیز، این مشارکت زمانی رخ خواهد داد که بتوانیم از سرمایههای خُرد مردم استفاده کنیم. تلاش ما بر این است که ارز را به افراد و شرکتهایی که در اولویت تخصیص ارز هستند، تخصیص دهیم تا به سمت تجارت و صادرات، آن هم صادرات به مقاصدی نظیر آفریقا گام بردارند.
وی افزود: در حال حاضر بهدنبال تعریف پروژههایی هستیم که بر اساس آنها بتوانیم صندوقهای پروژه تاسیس کنیم تا مردم با سرمایههای خرد خود در پروژههای ملی مشارکت کنند؛ در این راستا به زودی اطلاعرسانیهایی صورت خواهد گرفت؛ چنانچه بتوانیم این هدف را محقق کنیم، بخش مشارکت مردم در شعار سال را به معنای واقعی و الگوی تازه محقق کنیم.
وزیر صمت با تاکید بر اینکه آفریقا فرصت خوبی برای صنایع دانشبنیان ایران است، گفت: کشورهای آفریقایی در حوزه آموزش، هدفگذاریهای خوبی کردهاند، ایران باید از این فرصت استفاده کند. همچنین شرکتهای مهندسی و زیرساخت ما نیز میتوانند پروژههای بزرگی در آفریقا اجرا کنند. کشورهای آفریقایی علاقهمند هستند از خودروهای روز استفاده کنند و این فرصت مناسبی برای ایران است.
وی در ادامه تاکید کرد: ما در بخش معدن ظرفیتهای خوبی داریم، متاسفانه تا به امروز به قدر کافی به این موضوع پرداخته نشده است و در فرمایشات مقام معظم رهبری نیز به وضوح این موضوع را میبینیم. بارها تاکید داشتند و همین امسال هم تاکید داشتند که از فرصت معدن استفاده شود، اتفاق خوبی که باید بیافتد و تا حالا نیافتاده، اکتشاف است. ما باید اول ببینیم چه داریم. متاسفانه دراین بخش کم کار شده و بایستی بیشتر شود.
علی آبادی در پایان خاظرنشان کرد: برنامه ما این است که تا پایان سال ۱۴۰۳ همه کشور را پایش کرده و از همه ظرفیتها استفاده کنیم. فراخوان خواهیم داد تا بدانیم چه داریم؛ بعد از آنکه بدانیم چه داریم، اینها را به مزایده میگذاریم و مردم و صندوقهای پروژه مردمی میتوانند شرکت کنند. این صندوقها بسیار سودآور هستند