میثاق دستپاک بیان کرد: شعار امسال هفته سلامت «سلامت خانواده و مردمیسازی سلامت» است، علت نامگذاری این هفته با شعار سلامت خانواده و مردمیسازی سلامت، حمایتطلبی و پررنگ کردن ضرورت دسترسی به خدمات باکیفیت و مقرونبهصرفه در هر نقطه از کشور که قرار داشته باشیم.
وی افزود: توجه به برابری در سلامت و حرکت به سمت رفع ناعدالتیهای احتمالی در دریافت خدمات و پیامدهای سلامت بهویژه در گروههای آسیبپذیر یا حاشیهنشین باتکیهبر نقش بنیادین مردم در خلق، تأمین و حفظ سلامت همگانی، تقویت بهداشت و تابآورتر سازی نظام سلامت جهت آمادگی روبروشدن با تهدیدات احتمالی سلامت با ابعاد و مشخصات ناشناخته از دیگر دلایل نامگذاری این شعار است.
رئیس مرکز بهداشت و سلامت ایرانشهر تصریح کرد: در پایگاههای سلامت شهری و خانههای بهداشت روستایی خدمات گستردهای مثل، شناسایی جمعیت تحت پوشش از نظر تعداد نفرات به تفکیک سن و جنس، تشکیل پرونده سلامت، شناسایی مشکلات اثرگذار بر بهسلامت، ارائه بستههای خدماتی به افراد تحت پوشش، انجام واکسیناسیون روتین انجام میپذیرد.
وی در ادامه گفت: ارجاع شیرخوارانی که در 6ماهه اول تغذیه انحصاری با شیر مادر ندارند به مراکز مشاوره شیردهی، ارجاع مادران باردار به کلاسهای آموزشی برای زایمان، مشاوره فردی و خانوادگی، مراقبت از بیماران در معرض خطر، ارجاع مراجعهکننده به پزشک در صورت نیاز و ارزیابی الگوی تغذیه به مردم شریف شهرستان در طیفهای مختلف سنی از دیگر خدماتی است که در مراکز سلامت ارائه میشود.
میثاق دستپاک یادآور شد: تجویز مکملهای غذایی شامل اسیدفولیک، قرص مولتیویتامین میترال یددار، مکمل یدو فولیک، قرص آهن، قطره آهن و ویتامین AD، قطره مولتیویتامین و مکمل ویتامین D مطابق با دستور عملهای کشوری، ثبت اطلاعات پرونده سلامت در سامانه و پیگیری انجام مراقبتهای دورهای کلیه دانشآموزان و موارد دارای اختلال و نیازمند مراقبت ویژه از دیگر وظایف جامعه سلامت است.
وی در خصوص ارتباط سلامت خانواده و جوانی جمعیت تشریح کرد: واحد سلامت خانواده متشکل از زیر شاخههایی است که به نوبه خود روی سلامت و بنیان خانواده کار میکنند، چرا که زمانی که هر یک از اعضای خانواده سلامت روح و روان و جسم خود را داشته باشند قطعاً باعث تشکیل خانواده سالم و ترویج تشکیل خانواده خواهد شد.
رئیس مرکز بهداشت اذعان کرد: برنامههای سلامت خانواده فرصتی برای جوانسازی جمعیت شد، برنامههای سلامت برنامههای متعددی هستند که در راستای توانمندسازی خانوادهها برای ازدواج و تحکیم نهاد خانواده و همچنین برای افزایش رضایتمندی زناشویی، کاهش عوارض سقطجنین و کاهش عوارض بارداری که موجب میشود ما بارداری را کمتر ببینیم و عوارض ناشی از زایمانها پیگیریهایی انجام میدهد که در مجموع باعث میشود توانمندی خانوادهها در خصوص ازدواج و فرزندآوری بیشتر شود.
وی اظهار کرد: زمانی که جوانان ما فرصت مناسبی برای ازدواج داشته باشند، خانوادههای جدید بیشتری تشکیل خواهد شد که به بهبود سواد سلامت باروری، امکان باروری ایمن کمک خواهند کرد.
دستپاک خاطرنشان کرد: ما موارد برنامهریزیشدهای را در اختیار خانوادهها قرار میدهیم که در انتخاب خود در زمینه تعداد فرزندان و فاصلهگذاری بینشان و جلوگیری از سقطهای عمدی و غیرعمدی و همینطور در کاهش مرگومیر نوزادان و کودکان زیر ۵ سال نقش به سزایی را سلامت خانواده ایفا میکند که باز هم به اهدافی که ما در زمینه جوانی جمعیت دنبال میکنیم برسیم.
وی افزود: تأخیر در ازدواج و نارضایتی از زندگی مشترک و مواردی که ذکر شد اگر وجود داشته باشد در خانواده منجر به افزایش طلاق خواهد شد و طیف وسیعی از رفتارهای پرخطر را در جامعه خواهیم دید و نهاد خانواده مورد تهدید قرار میگیرد که یکی از مهمترین پیامدهای آن کاهش نرخ ازدواج و تکفرزندی و شیوع بالای ناباروری است.
دستپاک همچنین در خصوص پزشک خانواده گفت: در حال حاضر برنامه پزشک خانواده شهری و روستایی در شهرستان ایرانشهر در حال اجرا است، فقط در برنامه شهری مشکل کمبود پزشک را داریم که پیگیر حل مشکل مربوطه هستیم.