فاطمه سرگزی بیان کرد: خانواده بهعنوان اولین محیطی که هر فرد اولین تعاملات و تجربیات خود را دارد نقش بسیار حساس و قابلتوجهی را در چگونگی سلامت روان افراد ایفا میکند.
وی با اشاره اینکه آموزش بهموقع مهارتهای زندگی میتوانید در برابر مشکلات، سلامت روان افراد را تا حد زیادی واکسینه کند بیان کرد: کلیه مراکز خدمات جامع سلامت دارای روانشناس بالینی هستند که بهصورت رایگان خدمات روانشناختی را ارائه میکنند.
مدیر سلامت روان، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اشاره به عوامل مؤثر در سلامت روانی خانواده تصریح کرد: ایجاد و تدوین قواعد و مقررات خاص توسط سرپرست خانواده برای حفظ ارزشها، نیازها و اهداف این واحد کوچک و مهم اجتماعی، امری ضروری است. وجود چنین قواعدی باعث ایجاد هماهنگی بین اعضای خانواده در جهت ارتقای سلامت روانی آنها خواهد شد و از بروز نابهنجاریها و کجرویها جلوگیری خواهد کرد.
سرگزی با اشاره به اینکه از طریق تقسیم قدرت، یکپارچگی و پشتیبانی اعضای خانواده از یکدیگر،توان مقابله خانواده با بحرانهای زندگی افزایش میابد،خاطرنشان کرد: خانوادههای سالم، ساختار درونی خود را برای پذیرش موقعیتهای متغیر و بحرانی اصلاح میکنند درحالیکه خانوادههای ناکارآمد، ساختار خشک خود را که در برخورد با وضعیت جدید کارآمد نیست، حفظ میکنند.
وی گفت: خانوادههای ناسالم در شرایط بحرانی بهجای حمایت از یکدیگر و کمک برای حل معضلات روش سرزنش را انتخاب میکنند درحالیکه سرزنش افراد در این شرایط به جز تخریب روحی هیچ حاصلی نخواهد داشت.
مدیر سلامت روان، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی عنوان کرد: در حالت کلی خانواده باید برای حفظ انسجام خود، بهاندازه کافی پایدار و دارای چارچوب شخصی باشد؛ اما درعینحال برای کنارآمدن با موقعیتهای بحرانی از انعطافپذیری لازم برخوردار باشد.
وی افزود: در خانوادههای درهمتنیده، مرز بین افراد مبهم است، در نتیجه در صورت بروز بحران، اعضای خانواده واکنش نامعقولی از خود نشان میدهند و به طور ناخواسته با هم درگیر میشوند.
سرگزی تصریح کرد: والدین درهمتنیده با فرزندان، با ممانعت از شکلگیری رفتارهای پخته در کودکانشان و وابسته کردن آنها به خودشان و دخالت در توانایی آنها در حل مشکلات، مسائل خانواده را در مواقع بحرانی تشدید میکنند.
وی ادامه داد: برای حفظ سلامت روان اعضای خانواده، باید به افراد تفهیم شود که خانواده کلیتی است که از مجموعه اعضای آن فراتر است و منافع و اولویتهای آن باید بر منافع و مصالح شخصی ارجح باشد.
این مسئول در پایان با اشاره به شناخت تفاوتها در اعضای خانواده گفت: شناخت تفاوتها در خانواده کمک میکند تا در قضاوت نسبت به یکدیگر عادل باشند و بتوانند تفاوت در نحوه واکنش یکدیگر را در بحرانها و تغییرات ایجاد شده در شرایط زندگی درک کنند.