محمد شاهوردی با اشاره به روز ملی گندم و پنجاهمین سال تاسیس سازمان تات، اظهار کرد: در سال جاری ۳۱ پروژه تحقیقاتی در زمینههای غلات، حبوبات، علوفه، دانههای روغنی، چغندر قند، علوم دامی و گیاهپزشکی و پنبه در حال اجرا است.
به گفته وی ۱۱۰ هکتار از اراضی مرکز تحقیقات پردیس به کشت تولید بذور ارقام گندم و جو، کلزا، گلرنگ، چغندر علوفهای، شبدر، نخود و عدس در طبقات مختلف بذری جهت پاسخگویی به نیازهای منطقه استان و حتی کشور اختصاص پیدا کرده است.
مدیر پردیس آموزش و تحقیقات کشاورزی بروجرد با اشاره به اینکه اصل اجرای پروژههای تحقیقاتی از ابتدای فعالیت ۳۰ ساله معرفی یا مشارکت در معرفی بیش از ۵۰ رقم از محصولات بوده است، گفت: سالانه به بیش از ده هزار نفر روز آموزش به طیف وسیعی از فراگیران آموزش داده میشود.
شاهوردی بیان کرد: آموزش دانشآموزی، آموزش عشایر دامنههای الشتران کوه، مهارت سنجی به سربازان نیروهای مسلح، زندانیان، آموزش بهرهبرداران و کارشناسان در قالب برگزاری کارگاههای هفتگی انتقال یافتهها، روز مزرعه دورههای مجازی بصورت وبینار، رسانهها، حضور در عرصه در قالب طرح محقق معین و یاوران تولید در قالب این آموزشها برگزار میشود.
وی با اشاره به وجه تمایز این آموزشها نسبت به آموزشهای کلاسیک و اکادمیک، گفت: سرعت نفوذ و اثرگذاری و بکارگیری سریع در عرصه و همچنین اشتغالزا بودن وجه تمایز آموزشها نسبت به آموزشهای کلاسیک و آکادمیک است، تا آنجا که حتی فارغ التحصیلان دانشگاهی هم در این دورهها شرکت میکنند.
مدیر پردیس آموزش و تحقیقات کشاورزی بروجرد بیان کرد: اگر بخواهیم نقدی بر پنجاه سال فعالیت تات داشته باشیم بایستی به این نکته اشاره شود که در این مدتو به تبع در انقلاب اول و دوم کشاورزی که تنها بر تولید حداکثری بدون توجه به عواقب مخرب زیست محیطی تکیه داشت در کشور ما و بسیاری نقاط دنیا این تفکر موجب فشار بیش از حد توان اکولوژیکی بر منابع آب، خاک و منابع طبیعی شد، این فشارها شکنندگی اکوسیستمهای کشاورزی و طبیعی را به دنبال داشته است.
شاهوردی تاکید کرد: در پنجاه سال پیش روی سازمان شعار امنیت غذایی باید با در نظرگیری مخاطرات جانبی زیست محیطی باشد و این امکان پذیر نیست مگر اینکه اقتصاد و اشتغال روستا با حداقل وابستگی به منابع ذکر شده پیوند داده شود.
وی با بیان اینکه در نگاه اول تامین امنیت غذایی با در نظر گرفتن مخاطرات جانبی زیست محیطی تا حدودی بعید به نظر میرسد، گفت:، اما با برنامهریزی، استعداد سنجی، آموزش و پژوهش جهت دار این اتفاق امکان پذیر خواهد بود، به دو نمونه از این برنامهها در استان لرستان میتوان اشاره کرد.
مدیر پردیس آموزش و تحقیقات کشاورزی بروجرد با اشاره به اینکه در برخی روستاهای این منطقه به طور سنتی علاقه و استعداد خاصی در زمینه تولید ادوات کشاورزی وجود دارد، تاکید کرد: در صورت فراهم کردن زیر ساختها میتوان ضمن کاهش وابستگی به منابع آب و خاک زمینه تولید و صادرات این محصولات را فراهم ساخت.
شاهوردی گفت: در استان صنایعی مانند نساجی و دارو سازی از جایگاه خوبی برخوردار هستند و غالباً مواد اولیه مورد نیاز آنان از خارج وارد میشود، در همین استان بالای ۷ هزار هکتار برنج کشت میشود در صورتی که این اراضی به کشت محصولات تولید کننده مواد اولیه این کارخانجات اختصاص پیدا کند ضمن کاهش وابستگی به منابع آب میتوان اقتصاد و اشتغال روستا را نیز سامان بخشید.