براساس برآورد آمارهای جمعیتی، در حال حاضر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از مردان و حدود ۵۵۰ هزار نفر از زنان دهه شصتی مجردند که البته از آنجا که مردان متولدِ این دهه الزاما با خانم‌های دهه شصتی ازدواج نمی‌کنند.

 قانونگذار در ماده ۳۷ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، اهمیت امر تسهیلگری در ازدواج جوانان با محوریت انتخاب همسر را به جهت تشکیل خانواده پایدار براساس موازین قانونی و شرعی از طریق مؤسسات فرهنگی، مساجد و روحانیون و دیگر ظرفیت‌های مردمی و با تأکید بر محوریت و مشارکت خانواده‌ها مورد توجه قرار داده است. این مداخله در راستای کمک به نهاد خانواده و ایفای رسالت ذاتی آن و نیز کمک به جوانی جمعیت از طریق تسهیل و تسریع ازدواج جوانان است.

آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های اجرایی ماده فوق و همچنین فرآیند‌های اجرای تکلیف قانونی حدود ۷ ماه پس از تصویب قانون به تصویب رسیده، اما با توجه به نبود سابقه اجرایی در این زمینه و جنس مردمی تکلیف تعیین شده، دستورالعمل اجرایی این ماده در طول فرایند اجرا مورد بازبینی قرار گرفته و اصلاحات و تغییراتی را به همراه داشته است. بررسی سازوکار‌های تعریف شده در اجرای قانون و فرایند اجرایی مراکز انتخاب همسر نشان می‌دهد، عدم اتصال مراکز همسرگزینی به سازمان ثبت احوال به جهت استعلام وضعیت تأهل و تجرد افراد، تعدد مراجع صدور مجوز مراکز همسرگزینی، صدور مجوز مراکز همسرگزینی ذیل درگاه ملی مجوز‌های کسب و کار به عنوان یک ردیف کسب و کار، عدم توجه مراکز دارای مجوز و دستگاه نظارتی به ابعاد فرهنگی مسئله ازدواج و تغییرات الگو‌های همسرگزینی در جامعه، ضعف شرایط عمومی و تخصصی در نظر گرفته شده برای فرد متقاضی مجوز از حیث تحصیلات و تجربه کاری در این حوزه، عدم هم‌افزایی دستگاه‌های مکلف در قانون مذکور در راستای فرهنگ‌سازی تسهیل ازدواج جوانان از مهمترین چالش‌های اجرای ماده است.

بازنگری در دستورالعمل اجرایی ماده مذکور مبنی بر غیر تجاری بودن مراکز انتخاب همسر، مکلف کردن سازمان ثبت و احوال کشور مبنی بر همکاری با سازمان تبلیغات اسلامی در پاسخگویی به درخواست استعلام از وضعیت تأهل افراد، رصد مستمر وضعیت ازدواج و الگو‌های همسرگزینی و در دستور کار مراکز قرار دادن نتایج پژوهش‌ها، تدوین ضوابط رتبه‌بندی مراکز در راستای دسته‌بندی انواع حمایت‌های معنوی و مادی از مراکز در نظر گرفتن تخفیف‌های مالیاتی متناسب با کمیت و کیفیت فعالیت مراکز، تعریف شاخص‌های رصد عملکرد مراکز از جمله تعداد ازدواج‌ها نسبت به متقاضیان، فراوانی طلاق مزدوجین معرفی شده از سوی مراکز در پنج سال اول زندگی، میزان موفقیت مراکز در تزویج گروه‌های خاص از جمله افرادی که متقاضی پیدا کردن همسر مناسب در سنین بالا هستند و... از جمله پیشنهاد‌های اصلاحی در راستای اصلاح فرایند اجرایی و افزایش کارآمدی ماده قانونی است.

پیدا نکردن همسر مناسب؛ مهمترین عامل فرهنگی در افزایش سن ازدواج جوانان

اما به طور کلی و براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، بررسی عوامل افزایش سن ازدواج جوانان نشان می‌دهد، مهم‌ترین عامل فرهنگی در تأخیر در ازدواج جوانان، پیدا نکردن همسر مناسب است. از سوی دیگر بررسی تحولات اجتماعی و خانواده و تغییر کارکرد‌های خانواده نیز نشان می‌دهد، نقش فرد در انتخاب همسر افزایش پیدا کرده و جایگاه خانواده از نقش محوری در این موضوع به نقش مشورتی تبدیل شده است. از سوی دیگر گسترش نا اطمینانی جوانان در حوزه‌های مختلف و تغییر ملاک‌های ازدواج منجر به سخت شدن فرایند انتخاب همسر شده است؛ لذا کمک به خانواده و فرد در انتخاب همسر ازسوی نهاد دیگر ضروری است. در این راستا قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، حمایت از گروه‌ها، مؤسسات و ظرفیت‌های مردمی که در این حوزه فعالیت می‌کنند را بر سازمان تبلیغات اسلامی تکلیف کرده و صدور مجوز برای مراکز فعال را برعهده وزارت ورزش و جوانان قرار داده است.

متولدین دهه ۶۰؛ اولین مخاطب نهاد‌های واسطه‌گری ازدواج

غالب مخاطبان نهاد‌های واسطه‌گری ازدواج در حال حاضر متولدین دهه ۶۰ بوده و با اختلاف بالا متولدین دهه ۷۰ در رتبه دوم مخاطبین این مراکز قرار دارند. این گزاره نشان می‌دهد نیازسنجی ماده قانونی به درستی انجام شده و مسیری در جهت رفع نیاز گروهی از جامعه باز شده است، البته با توجه به عدم دسترسی به نتایج عملکرد این مراکز و فراوانی ازدواج‌هایی که به دنبال تقاضا‌های صورت گرفته رخ داده، نمی‌توان درصد موفقیت این مراکز را عنوان کرد، اما نکته این است که مسئله‌شناسی درستی صورت گرفته و در گام‌های بعدی سنجش و اصلاح راهبرد‌های اجرایی باید مورد توجه قرار گیرد.

شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس درباره آمار موجود در خصوص ازدواج جوانان دهه شصتی به ایسنا می‌گوید: مطابق با آخرین آمار‌های عنوان شده از جمعیت به تفکیک سن (سال ۹۵)، حدود ۸.۵ ملیون مرد و حدود هشت میلیون و ۳۰۰ هزار زن دهه شصتی در کشور وجود دارد که مجموع جمعیت آنها حدود ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است.

وی درخصوص وضعیت تجرد قطعی توضیح می‌دهد: در عین حال برآورد‌هایی از آمار‌های موجود حاکی از آن است که در حال حاضر تعداد مردان مجرد دهه شصتی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و تعداد زنان مجرد دهه شصتی حدود ۵۵۰ هزار نفر است. البته اکثر مردان دهه شصتی تا مرز ۵۰ سالگی ازدواج می‌کنند، چراکه آنها الزاما با خانم‌های دهه شصتی ازدواج نمی‌کنند و ممکن است با دهه‌های ۷۰ و حتی ۸۰ ازدواج کنند، اما از آنجایی که معمولا ازدواج زنان با مردان بزرگتر از خودشان یک هنجار اجتماعی محسوب می‌شود، از همین رو دایره همسرگزینی برای خانم‌های دهه شصتی محدودتر است و آنها باید یا با مردان دهه شصتی یا مردان دهه ۵۰ ازدواج کنند، این درحالیست که اکثریت مردان دهه ۵۰ هم تا پیش از این ازدواج کرده‌اند.

چرا برخی دختران دهه شصتی در تجرد قطعی ماندند؟

این جمعیت‌شناس با اشاره به علت بالا بودن تجرد دهه شصتی‌ها، یادآور می‌شود: میزان موالید در دهه ۴۰ پایین بود و افراد معمولا ازدواج می‌کردند، اما در دهه ۶۰ به یکباره موالید افزایش یافت؛ بالطبع از آنجایی که تعداد مردان دهه ۴۰ و ۵۰ برای ازدواج با خانم‌های متولد دهه ۶۰ کمتر بود و همین امر موجب ایجاد این معضل برای خانم‌های دهه ۶۰ شد.

کاظمی‌پور در ادامه به علت افزایش سن ازدواج و پیدا نکردن همسر مناسب اشاره و تاکید می‌کند: به طور کلی زمانی که افراد دیر ازدواج می‌کنند میانگین سن ازدواج برای کل جامعه بالا می‌رود و به تبع افراد دیرتر ازدواج می‌کنند و این موضوع به ضرر خانم‌هاست چراکه مردان جوان‌طلب هستند و با زنان کوچکتر ازدواج می‌کنند؛ بنابراین خانم‌هایی با سن‌های بالاتر، شانس کمتری برای ازدواج دارند. در این میان مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که یکی از عوامل تاخیر در ازدواج جوانان «انتخاب همسر مناسب» است؛ این درحالیست که در گذشته واسطه‌گری در ازدواج رخ می‌داد و قوم و خویشان جوانان را به یکدیگر معرفی می‌کردند، جامعه کوچکتر، روابط چهره به چهره و گسترده بود، اما با بزرگ شدن شهر‌ها روابط کاهش یافته و شناخت افراد از یکدیگر کم شده است.

وی با بیان اینکه مراکز همسان‌گزینی جایگزین «واسطه‌گری در ازدواج» هستند، تصریح می‌کند: اگرچه مراکز همسان‌گزینی می‌توانند جایگزین مناسبی برای «واسطه‌گری در ازدواج» باشند، اما در عین حال تعدد مراکز موجب خطا و افزایش نفوذ افراد غیر متعارف برای فعالیت این مراکز شده است، بنابراین اگر مراکز رسمی برای انتخاب جوانان مناسب یکدیگر وجود داشته باشد به مرور زمان اطمینان در جوانان برای مراجعه به این مراکز بیشتر خواهد شد.

عدم هماهنگی دستگاه‌ها و تاثیر آن بر مراکز انتخاب همسر

 یکی از موضوعات مهم در محقق شدن هدف این ماده قانون، فرهنگ‌سازی در راستای ازدواج جوانان و همچنین استفاده از ظرفیت مؤسسات و مراکز مردم‌نهاد در این حوزه است که البته این مهم نیز در مواد دیگر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت عنوان شده، اما عدم هماهنگی دستگاه‌ها در تکالیف محول شده امکان بهره‌مندی سازمان تبلیغات و مراکز انتخاب همسر از ظرفیت فرهنگ‌سازی دستگاه‌های دیگر را بسیار کاهش داده است.

طراحی سازوکار سازمانی با ویژگی مردمی بودن ظرفیت واسطه‌گری ازدواج تعارض دارد لذا باز طراحی حکمرانی مردم ضروری است. یکی از چالش‌های دیگر دریافت مجوز در بستر درگاه ملی مجوز‌های کسب و کار است که رویکرد، کسب و کار گونه به امر تسهیل در انتخاب همسر می‌دهد.

شرایط اختصاصی مراکز نسبت با کیفیت و کمیت خدمات ارائه شده به مراجعه‌کنندگان به درستی تعریف نشده است. به عبارتی می‌توان گفت در دستورالعمل تعریف شده باید تعداد پرسنل هر مرکز نسبت با تعداد متقاضیان دریافت خدمت بیان شود و صرف الزام به داشتن حداقل سه پرسنل (مؤسس، مشاور و کنشگر در امر واسطه‌گری) کفایت‌کننده نیست.

در متن دستورالعمل‌ها توجه به جهت‌گیری و ساماندهی فعالیت مراکز مذکور در راستای اصلاح الگوی همسرگزینی در جامعه دیده نمی‌شود و ابتنای فعالیت مراکز بر مطلوبیت‌های افراد محوریت دارد.

با توجه به اینکه مراکز همسرگزینی ذیل عناوین دیگر از جمله سازمان‌های مردم نهاد درخواست مجوز کرده یا در کنار دیگر فعالیت‌ها در این عرصه نیز فعالیت می‌کنند، از ظرفیت مجوزدهی سایر دستگاه‌ها نیز استفاده می‌کنند که به دلیل تفاوت در فرایند صدور مجوز و نظارت بر عملکرد آنها یکپارچگی و انسجام مختل می‌شود. ضعف توجه به مساجد و خانواده‌ها در دستورالعمل و آیین‌نامه‌های اجرایی تدوین شده، به رغم تأکید قانون بر این دو نهاد مهم به چشم می‌خورد.

چند پیشنهاد و راهکار نظارتی یا سیاستی

حل تعارض مردمی بودن و سازوکار سازمانی تعریف شده می‌تواند از طریق سازوکار خود نظارتی مراکز تا حد قابل توجهی مرتفع شود. به عبارتی سازوکار و شاخص‌های نظارتی باید به گونه‌ای تعریف شوند که هر مرکز نهاد نظارتی مراکز دیگر به شمار آید. از سوی دیگر تعریف شاخص‌های نظارت بر عملکرد مراکز، رتبه‌بندی مراکز با توجه به کیفیت ارائه خدمات، فراوانی مراجعان و تعریف ضوابط متفاوت برای هر کدام از سطوح تعریف شده، تعریف انواع حمایت‌ها به تناسب سطوح مختلف مراکز، در نظر گرفتن تخفیف مالیاتی به تناسب سطوح مختلف مراکز و تعریف سازوکار لازم به جهت تسریع در دریافت پاسخ استعلام از سازمان ثبت احوال کشور از جمله پیشنهاد‌های مطرح شده به شمار می‌رود.

منبع: ایسنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۸ ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳
مهریه و گرانی سکه و وکلای عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳
خودتونو گول نزنین دوره دهه شصت گذشت و ازدواج در 40 سالگی و بچه دار شدن در 70 سالگی و این چرندیات هم خودتون قبول ندارین و هیچکی قبول نداره ما تازه با بدبختی یکی رو پیدا کردیم 3 ماه عقد باشیم وام ازدواج و مسکن بگیریم از هم جدا بشیم هرکی بره پی بدبختیش اگه دهه شصتی ها زرنگ باشن این کارو انجام میدن
Iran (Islamic Republic of)
ازیتا
۲۲:۲۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
سن فقط ی عدده همه یک خانم ترگل ورگل رو پسند میکنن حتی اگه دهه شصتی باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۱ ۲۹ فروردين ۱۴۰۳
با طلای گرمی 4میلیون. دلار 70 تومنی. منی که اقدام کردم برای ازدواج دارم به پشیمونی میرسم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
زن ارزون می‌گرفتی توزندگی قانع باش تا غصه نخوری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۳۹ ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
هرچند سخنانمان را که به مزاجتان خوش نمی آید منتشر نمی کنید و ار هزار تا یکی را انتخاب می ‌کنید این را بگم از بعد انقلاب خیلی فرهنگ بدی در جامعه پدیدار شد یکی طلاق ازدواج دیر هنگام ووو دوزدی های مسولان تورم و....روحانیت و و ‌.‌‌...همه رفتن تو سیاست و از خیلی از مسائل جامعه اسلامی دور شدند و این یک ضربه دشمن بود توسط خود داخلی ها
Iran (Islamic Republic of)
فلفل
۰۵:۱۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
عامل اصلی مشکلات اقتصادی و عدم اشتغال مناسب و مشکل مسکن است.
اگر کسی،به غیر از،سه عامل فوق بپردازد ، تجاهل کرده.
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۰۵:۰۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
متولدین دهه۶۰نسل سوخته هستند،خسته ازهمه چیزازکاهش قدرت خریدگرفته تاغیره بهتره بگین طبق آماربیشترین مجردهای دهه۶۰مرتبط بادام شهرهستندشایدگره بازشود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۲۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
فقر اعتیاد بیکاری بی مسکنی عدن اشتغال مناسب مهاجرت به خارج ناامیدی از آینده و.....ا، عوما مهم عدم ازدواج هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۱۷ ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
هیچ حرف و کمک مالی برای دهه 50 نیست و ما هنوز مجرد ماندیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
اگه پسری که مورد برات زیاده اگه دختری شاغل بشی رو هوا میزننت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۳۳ ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
ما یه آشنای دور داریم که دختر خانواده تا حالا چندین خواستگار داشته، ولی مادر این دختر خانم اصرار داره که دخترم بعد از ازدواج باید حداکثر یه خیابون دورتر از من زندگی کنه. الان این دختر خانم با اجازه‌تون چهل سالش هست و نشسته کنار مادر محترمشون و دوران «پیر دختر» بودن را به خاطر جهل و فقر فکری مادرش سپری می‌کنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
۴۰اول جونیه نه پیر دختری
Iran (Islamic Republic of)
یه دهه هفتادی
۲۳:۲۵ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
دهه هفتادیا ۳۰ سالشون شده کجای کارید به چه امید و دلخوشی ازدواج کنیم به پراید ۴۰۰ میلیونی به اجاره میلیونی به حقوق ۱۰ میلیونی
به دلار ۱۰۰ تومنی به چه امیدی زندگی کنیم برید به همون پولدارا داستان ازدواج روایت کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۵ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
همش چرت و پرت...دلیل اصلیش وضعیت اقتصادی و تورم و مسکن هست...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۴ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
هیچکس به فکرشون نیست همه به فکر خود هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۳ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
مهریه عامل تجرد است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۱ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
چون زمان بعد از جنگ، ایران از سازمان ملل وام گرفت تا ایران رو بازسازی کنه و در ازای وام دریافتی، ایران به سازمان ملل تعهد داد تا جمعیت ایران رو کم کنه !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۹ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
چالش های دهه شصت چون دختران دهه هفتاد را گرفتند برای دهه های بعدی نیز مشکل ساز شدند
الان من دهه هفتاد نزدیک به شصت دچار همین مشکل هستم در نتیجه منم به اجبار باید دهه هشتادی بگیرم
دهه شصتی های اضافی
Iran (Islamic Republic of)
ن/ج/12
۰۹:۴۱ ۲۹ فروردين ۱۴۰۳
اضافی؟
کشور داره رو دست همین دهه شصتیا می چرخه
دهه شصتی های همیشه مظلوم
خدا از اخرت بده
Iran (Islamic Republic of)
امیر 114
۲۱:۵۸ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
یکی از دلایلش مشکلات مالی پسران مجرد دهه شصتی هست که نمی تونند ازدواج کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۶ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
یکی از اصلی‌ترین علل عدم تمایل پسران به ازدواج....در دسترس بودن بیش از حد دختران... است...ضربالمثلی میگوید:.تا موقعی که شیر ارزان وجود دارد،هیچ کسی برای دوشیدن شیر، گاو نمی خرد!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۸ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
دخترها رو فرستادید دانشگاه فکر کردن خبریه. دیگه ازدواج نمیکنن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۰ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
یکی از دلایل اصلی مجرد موندن دخترهای سن بالا ، همین تعداد بالای استخدام خانم هاست که باعث شده هم دختر توقع بالاتری پیدا کنه هم پسرها بیکار بمونن و به سمت ازدواج نرن ، در صورتی که میشد به جای استخدام دختر یه پسر رو استخدام کرد و به زندگی این دو فرد و تشکیل خانواده کمک کرد
اومدید مثلا ابروش رو درست کنید و فمنیست ها رو راضی کنید ، زندگی مردم رو خراب کردید و چشمش رو کور کردین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۷ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
دلیلش اینه دختران دهه شصتی صداقت دارن و اهل یه سری رفتارا و جراحی ها و غیره نیستن و متاسفانه ما اقابان هم بجای اینکه دنبال صداقت یا یه مادر خوب برا بچه هامون باشیم، به دنبال ظواهر طراحی شده و اونور آبی هستیم...
Iran (Islamic Republic of)
ن/ج/12
۰۹:۳۹ ۲۹ فروردين ۱۴۰۳
احسنت دقیقا همینه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
یعنی میگی ده شصتیا دختر زیبا بینشون نیست!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۲ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
چون‌اکثر دهه شصتیهاسن اشتغالشان از ۳۵ گذشته و عمدتا تحصیلکرد ه های جویای کار بودن ولی به دلیل مشکلات اشتعال و ومشکلات اقتصادی سن‌شان بالا رفت و برای دست یافتن به منبع درآمد برای تشکیل زندگی موفق نبودند و با تعویق ازدواج کم کم از ازدواج کردن نا امید شده و زندگی مجردی را ترجیح دادند ودختران سن‌شان که بالا رفت کمتر کسی طالب ازدواج با آنها می شود چون هم زیبایشان کاسته شده و هم امکان فرزند آوریشان کمتر و پر خطر تر می شود. اینها فدای کم کاری و ناتوانی دولتمردان شدند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۲ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
چون جوانها در جنگ شهید شدند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۴ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
میخواین بدونین دلیل تجرد دهه 60ها چیه 4سال پیش به دولت اعتماد کردند و تو بورس سرمایه گذاری کردند ولی دولت در کمال ناجوانمردی سرمایه ملت رو به فنا داد و بذر بی اعتمادی رو کاشت تو دل مردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۲ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
با کدوم پول و امید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۱ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
دهه 70 ها جذاب تر هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۶ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
قطعا مسولین کشور او دنیا باید جوابگو باشن من که ازشون نمیگذرم دیدار اون دنیا سر پل صراط
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۸ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
فقط خجالت بکشید همین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۵ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
از صبح تا شب تواین ترافیک ها جون میکنمیم پول یه مرغ نمیشه؟!!!!دخل ۱خرج هزار اقتصاد دان کجاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۴ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
من 36سالمه هنوز ازدواج نکردم ترجیح میدم مجرد بمونم تا خودمو بدبخت کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
این حکومت کارهای خوبی کرده واسه مردم اما کارهای بدش بیشتر به چشم میاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۳ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
دهه 50 هم ازدواج نکردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۳ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
مشکل اینجاست شما اون دسته از دهه شصتی هایی که طلاق گرفته اند را جزو آمار مجردها نمی آورید. وگرنه عمق فاجعه بیشتر از این حرف هاست‌. طرف برای چند ماه فقط نامزد بوده و عقد کرده و بعد طلاق گرفته اما جزو آمار نمیاد. آمار مطلقه ها رو اضافه کنید تا مشخص بشه فاجعه در چه حده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
علت بالارفتن سن ازدواج خانمها این است که اکثر آقایون یا شغل خور ندارن یا تحصیلات خوبی ندارن ...
خانمهای کم سواد و خانه دار راحت تر همسر پیدا میکنن ولی خانمهای باسواد و تحصیلات دانشگاهی و دارای شغد و موقعیت اجتماعی خوب معمولا کسی مناسب شان و منزلتشون پیدا نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
دقیقا درست گفتید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۵ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
واقعا چرا!؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۵ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
من که ازدواج کردم هم غلط کردم. در این سرزمین باید مجرد بمانی تا بتوانی از این مهلکه نجات کنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۸ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
دهه پنجاهی هم بی سروسامان شدند علت تمام مشکلات بشر بی پولی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۷ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
دلیل اصلی ازدواج نکردن اینه خودتونو به اون راه نزنین: حکومت ناکارامد و نبود رفاه اقتصادی و ناامیدی جوانان
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۷:۴۲ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
آدمی که خودشو به خواب زده نمیشه بیدار کرد
نمیدونم نمیفهمین نمیشه ازدواج کرد یا خودتونو زدین به نفهمیدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۹ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
تجرد دختران از عواقب جنگ است‌
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۷:۳۳ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
لعنت خدابرتمامی مسببانی که درزمینه تجردماندن دختران وپسران دهه ی 60 هیچ گونه اقدامی نکردند وازکوچکترین حق هرانسانی آنها رابازداشتند والان اعلام میکنند که فرزند آوری کنید من که خواهر وبرادرمجرد دارم ودلم برای آنها کباب شده ودارند پیرمی شوند چه انتظاری دارید؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۲ ۲۷ فروردين ۱۴۰۳
اون هایی هم که ازدواج میکنن تمایلی به فرزند آوری ندارند بجاش پت نگهداری می‌کنند