فرید بیگی سرپرست حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به مساعد شدن شرایط محیطی برای فعالیت و افزایش جمعیت شتهها روی جوانههای نورسته مرکبات، گفت: شتهها حشرات کوچکی هستند به رنگهای سبز، سیاه، قهوهای که عموما در پشت برگها و روی سرشاخههای جوان مرکبات با تراکم بالا ظاهر شده که با تغذیه از شیره گیاهی، سبب پیچیدگی برگ و سرشاخه، ترشح عسلک و دودهای شدن برگ، سرشاخه و میوه، ضعف عمومی درخت، ریزش شکوفهها و میوههای تازه تشکیل شده، میشوند و مهمتر از همه ناقل بیماریهای ویروسی نظیر، تریستیزای مرکبات هستند.
او با اشاره به ضرورت مبارزه با شتهها برای کاهش اینگونه خسارتها و جلوگیری از طغیان احتمالی شته ها، به مبارزه با آفت شته در باغات جوان زیر ۵ سال و باغهایی که مبارزه زمستانه در آنها صورت نگرفت، افزود: در بسیاری از باغات، تراکم پایین شتهها توسط حشرات مفید مانند، کفشدوزک ها، زنبورها، مگسهای مفید و بالتوریها کنترل شده و ضرورتی به مبارزه شیمیایی در این گونه باغات نیست.
بیگی ادامه داد: در صورت مشاهده تراکم بالای شتهها (پیچیدگی ۲۰ درصد برگهای نورسته) در باغات با هماهنگی کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی و اخذ نسخه گیاهپزشکی، مبارزه شیمیایی با یکی از شته کشهای اختصاصی نظیر مالاتیون ۲.۵-۲ در هزار و پریمیکارب ۰.۷-۰.۵ در هزار با رعایت اصول فنی و تناوب در مصرف سموم در هر مرحله از زمان مبارزه توصیه میشود.
او گفت: با توجه به حساسیت شکوفههای مرکبات از مصرف روغن امولسیون شونده (روغن ولک) همراه با شته کشهای توصیه شده، خودداری و سمپاشی به صورت مه پاش با فشار کم انجام شود تا موجب ریزش شکوفهها و میوههای تازه تشکیل شده، نشود.
بیگی گفت: برای حفظ و حمایت از حشرات مفید از مصرف سموم توصیه نشده خودداری و سعی شود سمپاشی در ساعات اولیه صبح و یا هنگام عصر انجام تا از صدمه به حشرات مفید و گرده افشان جلوگیری شود.
او به باغدان توصیه کرد برای جلوگیری از خطرات احتمالی سموم روی زنبور عسل، قبل از اقدام به مبارزه علیه شتهها به زنبورداران منطقه اطلاع دهند.