لیگ برتر بیستوسوم به هفتههای پایانی خود نزدیک شده و حساسیت مسابقات هر هفته بیشتر میشود. این هفته از رقابتها دیروز برگزار شد و استقلال و پرسپولیس با کسب بردهای مشابه یک بر صفر، ضمن حفظ فاصله خود با یکدیگر، از دیگر تیمهای بالای جدولی جدا شدند تا رقابت قهرمانی مثل چند فصل اخیر بین این ۲ تیم باشد. این هفته از لیگ برتر هم مثل هفته قبل با جنجال داوری همراه شد و هر ۲ بازی استقلال و پرسپولیس صحنههای داوری مهمی داشت.
معضل رد شدن توپ از خط دروازه
در بازی آلومینیوم اراک - استقلال، آبیپوشان پایتخت توسط گوستاوو بلانکو به گل رسیدند که در صحنه اول گل شدن توپ واضح نبود ولی در صحنه آهسته مشخص شد که داور در اعلام گل درست عمل کرده است. مشابه این اتفاق هفته گذشته هم در بازی استقلال - مس رفسنجان رقم خورد که آنجا داور معتقد بود ضربه میلاد فخرالدینی از خط عبور نکرده است. تصمیمی که به مذاق استقلالیها خوش نیامد و باعث شد این باشگاه واکنشهای تندی نشان بدهد.
هر ۲ صحنه رخ داده در بازیهای اخیر استقلال بار دیگر لزوم استفاده از تکنولوژی خط دروازه را ثابت کرد و مشخص شد چقدر جای این تکنولوژی در فوتبال ایران خالی است. امسال در ۲ بازی پرسپولیس مقابل گلگهر و صنعت نفت آبادان هم مشابه این صحنهها روی دروازه سرخپوشان رخ داد که مانند بازی استقلال - مس رفسنجان، حتی از روی تصاویر آهسته هم تشخیص دقیق آن بسیار سخت بود.
از گل مشکوک عیسی تا صحنه مشکوک به پنالتی
جنجال اصلی داوری این هفته در بازی پرسپولیس - ملوان رقم خورد که ۳ صحنه داوری مهم داشت. پرسپولیس در این بازی با گل عیسی آلکثیر به برتری رسید که در یک موقعیت بسیار مشکوک به آفساید قرار داشت. البته گل آلکثیر به قدری مشکوک بود که حتی اگر آفساید باشد هم نمیتوان به کمکداور ایرادی گرفت. در چنین صحنههایی VAR باید به کمک تیم داوری بیاید که در فوتبال ایران وجود ندارد. در بازی دیشب یک صحنه مشکوک به خطای پنالتی و یک خطای دیگر هم مقابل دروازه پرسپولیس رخ داد که کارشناسان نظرات متفاوتی داشتند.
اتفاقات داوری بازی با پرسپولیس باعث شد بار دیگر پای بیانیهنویسی به لیگ برتر باز شود و باشگاه استقلال با انتشار متنی نسبتا تند، علیه تیم رقیب و داوران لیگ برتر موضع بگیرد. در بخشی از بیانیه استقلال آمده است: «چه پنالتیها که به اشتباه علیه استقلال اعلام شد، چه پنالتیهای استقلال که سوخت، چه گل آفساید مردودی که خوردیم و چه گل سالمی که به اشتباه آفساید گرفته شد و نمونه آخرش هم همان گل سالم هفته گذشته استقلال که عبور توپ از خط دروازه را همه دیدند غیر از داور و کمکداور و دو امتیاز تیم به راحتی هدر رفت. اما از این سلسله اشتباهات عجیبتر، اتفاقهایی است که در بازیهای تیم رقیب رخ میدهد؛ اشتباه داوری جزئی از فوتبال است، اما نه این که اشتباهات همیشه به نفع یک تیم و به ضرر رقبای آن تیم باشد. از کنار این اشتباهات داوری نباید بیتفاوت گذشت چرا که همین اشتباهات باعث شده در حال حاضر فاصله تیم دوم جدول با استقلال صدرنشین تنها یک امتیاز باشد، در حالی که اگر امتیازهای اهدایی ناشی از اشتباهات داوری از اندوخته این تیم کسر شود، فاصله امتیازی دو تیم در صدر جدول، دو رقمی خواهد شد.»
بیانیه دیشب استقلال، احتمالا به زودی با واکنش سریع پرسپولیس مواجه خواهد شد و البته این پایان ماجرا نخواهد بود. با توجه به حساسیت شدید مسابقات ۷ هفته پایانی، احتمالا بعد از هر صحنه مشکوک در بازیهای ۲ تیم، تیم رقیب به بیانیهنویسی رو میآورد و این داستان ادامه خواهد داشت.
جای خالی کمکداور ویدیویی در لیگ برتر
در چنین شرایطی که جنجال و درگیری بر سر اتفاقات داوری بین تیمها و به خصوص مدعیان اوج گرفته، جای خالی VAR در لیگ برتر ایران بیشتر احساس میشود. بیش از یک دهه از نخستین آزمایشهای VAR در فوتبال جهان میگذرد و ۲ جام جهانی با استفاده از این تکنولوژی برگزار شده ولی لیگ برتر ایران هنوز به صورت دائمی نمیتواند از آن استفاده کند. امسال تنها ۲ دربی رفت و برگشت بین استقلال و پرسپولیس با VAR برگزار شده و شایعاتی مبنی بر برگزاری چند مسابقه حساس دیگر در لیگ برتر و جام حذفی با کمک VAR هم وجود دارد.
با این حال به نظر میرسد تنها راه نجات لیگ برتر از این همه جنجال و درگیری، استفاده دائمی از VAR در تمام بازیهاست تا حق تمام تیمهای حاضر در مسابقات به صورت یکسان رعایت شود. در سالهای اخیر وعدههای زیادی درباره زمان ورود VAR به ایران داده شده که هیچکدام هنوز تحقق نیافته است. در حال حاضر گفته میشود فدراسیون فوتبال به دنبال وارد کردن ۶ دستگاه VAR است تا فصل بعدی لیگ برتر با استفاده از این تکنولوژی برگزار شود. اتفاقی که اگر رخ دهد، میتواند در کاهش اشتباهات داوری و پایان بیانیهنویسی نقش مهمی ایفا کند.
منبع: شهر خبر