لک لکهای مهاجر نوع از پرندههای سفید در مسیر مهاجرت زمستانی خود هزاران کیلومتر را پرواز میکنند تا بر آشیانه گرمی که مردم روستاهای اطراف زریبار بنشینند و تا اواخر پاییز مهمان آن منطقه باشند.
جنگلهای بلوط اطراف این روستا در نزدیکی دریاچه زریبار اصلیترین محل لانهسازی لک لکها است.
روستای درهتفی در ۱۵ کیلومتری شهر مریوان، میزبان همیشگی این پرندگان اند. اهالی این روستا معتقدند، لک لکهای سفید برای مردم این دیار نماد خوش اقبالی و صلح است و به همین دلیل سالهاست در این مسیر با کمک روستانشینان لانهسازی میکنند و اکنون به بخشی از فرهنگ مردم منطقه تبدیل شده است.
در سالهای قبل یک جفت لکلک در بالای یکی از تیرکهای برق این روستا لانه میکرد که مردم برای جلوگیری از برقگرفتگی لانهای دستساز برای لکلکها بر بالای تیرک آهنی ساختند و پس از این کار تحسینبرانگیز، کمکم بر تعداد لکلکهای مهاجر اضافه شد و جمعی از جوانان روستا در ابتکاری خودجوش، محلهای مناسبی را برای لانهسازی آنها فراهم کردند.
زیبایی زریبار و وجود هزاران لکلک سفید و خوشیمن در ضلع غربی این دریاچه، فرصت بینظیری را برای حضور گردشگران داخلی و خارجی فراهم کرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کردستان با بیان اینکه گردشگری کردستان در روند توسعه قرار گرفته و سرمایهگذاریهای بسیار خوبی در این حوزه شکل گرفته است، اظهار داشت: کردستان یکی از استانهای برتر کشور در جذب گردشگر بوده و امسال نیز در ارزیابی وزارت میراث به عنوان سومین استان معرفی شد.
منصور مهرزاد افزود: مریوان از پتانسیلهای بالایی برخوردار بوده و دوسال است که به عنوان مسیر پیادهروی اربعین انتخاب شده که در کنار اتصال استان به خط ریلی کشور و وجود سایت پرندهنگری دریاچه زریبار باعث شده که ظرفیتهای این شهرستان مورد توجه قرار گیرد.
وی بیان کرد: «دره تفی» یکی از این روستاها بوده که سایت دو هکتاری لکلکها در این روستا به عنوان دومین سایت جهان در ۱۵ اسفندماه سال گذشته با شماره ۱۲۳۶ به ثبت ملی رسیده است.
تداوم دوستی مردم این منطقه و همزیستی آنها با پرندهها، ظرفیت بالقوهای را برای توسعه صنعت گردشگری در این شهرستان بهوجود آورده است.