حسین برزگر رئیس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری از شناسایی کانونهای اولیه آفت زنگ زرد در گندمزارهای لردگان و خانمیرزا خبر داد و گفت: هماکنون ۶۰ هزار هکتار از گندمزارهای استان در معرض تهدید بیماری زنگ زرد گندم قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه بیماری زنگ زرد گندم در کمین گندمزارهای استان است، افزود: رطوبت بیش از ۷۰ درصد و دمای بالای پنج درجه شرایط را برای طغیان بیماری زنگ زرد آماده کرده است.
برزگر با اشاره به سرایتپذیری بسیار بالای این بیماری در گندمزارهای استان گفت: این بیماری ظرف مدت کمتر از ۲ هفته تمامی گندمزارهای استان را درگیر میکند.
وی اظهار کرد: این بیماری بیشتر بر سه برگ انتهایی زیر سنبله اثر میگذارد که عملکرد نهایی محصول گندم را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری افزود: رصد و پایش مستمر گندمزارهای استان از ابتدای سال توسط گیاهپزشکان مدیریت حفظ نباتات قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید
وی با اشاره به اینکه علائم بروز بیماری زنگ زرد در یک هفته گذشته در مزارع گندم از ارقام بومی و محلی و مزارعی که از بذر اصلاح شده استفاده نکردند مشاهده شده است، گفت: مبارزه با این آفت آسیبزا برای مزارع گندم در استان آغاز شده است.
برزگر از کشاورزان استان خواست، به محض مشاهده نخستین علائم بیماری زنگ زرد گندم، سمپاشی مزارع را شروع کنند و اعلام کرد: در تمامی ۱۰۵ فروشگاه سمفروشی سموم مورد نیاز به حد کافی وجود دارد.
وی افزود: بیماری زنگ زرد گندم زودتر در بهار ظاهر میشود و علائم بیماری ابتدا برروی برگهای جوان به صورت جوش یا تاولهای زرد یا نارنجی به قطر نیم میلیمتر تشکیل میشود و پس از بهم پیوستن به صورت خطوط یا نوارهایی در امتداد رگ برگ ۲ سطح برگ ظاهر میشود.
برزگر ادامه داد: بیماری زنگ زرد گندم از برگهای پایین آغاز میشود و سپس به برگهای بالایی شیوع پیدا میکند و خوشههای آلوده دانههای بیاندازه کوچک و چروکیده تولید کرده که این دانه فاقد نشاسته و غیرقابل استفاده است.
وی افزود: استفاده از بذرهای گواهی شده و اصلاح شده، ارقام مقاوم، نیمه مقاوم متحمل و نیمه متحمل، تراکم مناسب بوته، رعایت زمان مناسب کاشت، استفاده از کود اوره به مقدار مناسب، استفاده از کود پتاس و مدیریت آبیاری و تغذیه، شناسایی و مدیریت علفهای هرز خانواده گندمیان از روشهای مهم کنترل زراعی و بهداشت گیاهی این بیماری است.