اگر دائماً در رسانه‌های اجتماعی در حال گشت و گذار هستید تا از آخرین اخبار به ویژه اخبار تلخ و بد، مطلع شوید، به پدیده شوم‌گردی دچار شده‌اید.

شوم‌گردی به معنای اسکن وسواس گونه رسانه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها برای یافتن اخبار بد است، که باعث ترشح هورمون‌های استرس شده و بر سلامت روانی و جسمی شما تأثیر می‌گذارد.  برخی متخصصان عرصه سواد رسانه معتقدند که «بیماری شوم گردی بعد از کرونا شیوع پیدا کرد.» 

عده‌ای دیگر نیز این پدیده را با نگاه آخرالزمانی ترکیب کرده‌اند و می‌گویند که «این نوعی بیماری تازه است که در حوزه ذهن انسانها، نه فقط در این سوی جهان، که در ذهن همه انسان‌ها گسترش پیدا کرده است.»

شوم‌گردی باعث شده تا ما تنها ابعاد تاریک جهان آینده را ببینیم و آن را با فهم‌های مختلف، تعمیم دهیم، در حالی که همه آینده جهان تاریک نیست و بی‌شک تمام تحولاتی که در جهان ما رخ می‌دهد، هولناک نخواهد بود.

دنبال کردن وسواس‌گونه محتوا‌های تلخ، کلافه کننده، بد و آزاردهنده به عنوان سرگرمی، احتمال اینکه شخصیت‌های سالم را به افرادی سرخورده، افسرده و ناخوشایند تبدیل کند، بسیار زیاد است.

خیالتان را راحت کنم ترک عادت شوم‌گردی یا کنترل این عادت مخرب، یک هشدار جدی است. برخی پژوهش‌ها، شوم‌گردی را به ندرت یک اقدام عمدی می‌دانند. جاشوا کلاپو (Joshua Klapow)، دکترا روانشناس و سازنده برنامه Mental Drive، در راستای همین موضوع می‌گوید که «این بیشتر یک وسواس است تا اعتیاد. وسواس به عنوان روال‌های مناسکی تعریف می‌شود که بخشی از زندگی روزمره می‌شود. آنها به طور کلی ریشه در ترس از این دارند که اگر این روال رعایت نشود، ممکن است اتفاق بدی بیفتد.»

بر اساس مطالعه‌ای در دانشگاه فلوریدا، شوم‌گردی اغلب با ترس از دست دادن همراه است که منجر به تمایل دائمی برای متصل ماندن به گوشی هوشمند می‌شود.

محققان زیاد بر اثرات عاطفی شوم‌گردی متمرکز نبودند، بنابراین نتوانستند نتیجه بگیرند که آیا این اقدام باعث اضطراب می‌شود یا خیر. با این حال، آنها پیشنهاد کردند که ممکن است شوم‌گردی و اضطراب از یکدیگر تغذیه کنند.

صرف نظر از این، غوطه‌ور کردن خود در اطلاعات منفی برای ساعت‌ها می‌تواند سلامت عاطفی شما را از بین ببرد و منجر به عاطفه منفی، بدبینی نسبت به جهان، عصبانیت و خشم، و یک حالت کلی از احساسی منفی شود. این حالت اغلب ساعت‌ها یا روز‌ها پس از پایان شوم‌گردی باقی می‌ماند.

کلاپو در این باره می‌گوید که «شوم‌گردی تصور ما را از جهان با کشاندن ما به بخش واقعی، (اما تنها یک بخش جهان یعنی بخش منفی) تیره می‌کند.»

در ادامه به چند راهکار برای بیرون آمدن از چرخه شوم‌گردی خواهیم پرداخت.

 ۱. ساعت خود را به جای گوشی کوک کنید.
۲. از برنامه‌های دارای محدودیت زمانی استفاده کنید.
۳. پیاده‌روی بدون تلفنِ‌همراه داشته باشید.
۴. برای تغییر عادت‌های خود اراده راسخ داشته باشید.
۵. درگیر یک سرگرمی آفلاین باشید.
۶. سعی کنید هنگام غذا خوردن از پیگیری و در معرض اخبار منفی بودن دور باشید.
۷. یک استراحت آگاهانه در رسانه‌های اجتماعی داشته باشید.
۸. روی نکات مثبت محتوا‌های منتشر شده تمرکز کنید.
۹. هنگام فراغت به جای مراجعه به شبکه‌های اجتماعی، با عزیزان و دوستانتان صحبت کنید.
۱۰. به دنبال داستان‌های مثبت آنلاین باشید.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۲ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
والا آخه شما بگو وقتی کله صبح می بینی همه جا گرونی روز به روز همه برای گرونتر کردن رقابت دارند ترور فرزندان این ملت هم شده یک خبری که هفته ای وقتل عام مردم بیگناه فلسطین که خدا هم چشمش رو به ظالم بسته هرجا نگاه می کنید هیچ خبر شاد وامیدوار کننده وجود نداره دیگه گزینه شوم گردی از رسانه های ما که عادی خارجی هم که فقط در پی فتنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۷ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
ما از وقتی چشم باز کردیم اخبار ایران همش قتل و غارت و خشونت نشان میداد ، اوضاع و احوال سیاسی و اقتصادی هم که خوب نیست . معلومه همه ی مردم ایران دجار بیماری های روحی و روانی میشوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۶ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
اخبار ایران موفقیتهای دانش بنیانها و موفقیتهای علمی زیادی هم دارد.
اخبار ایران تنوع داره ولی خبرهای تلخ معمولا پررنگ تر هست بخاطر نلخیش.
همه کشورها خبر تلخ دارند ولی چون ما برامون مهم نیست دنبال نمیکنیم و گاهی هم باخبر میشیم مثل جنگ اکراین یا غزه و...
البته کشورها معمولا جلوه هایی از شیرینی هاشون رو نمایش میدن خود تحقیری هم ندارن و هزاران کانال وشبکه جهانی هم بر علیه اونها جنگ روانی برای مردمشان ایجاد نمیکنند
البته در ایران مافیا و مفتخورهایی هستند که زیاد کام مردم را تلخ میکنند مثل احتکار مواد غذایی و بهم ریختن بازار و....
کجای دنیا بازار دلال دلار وجود داره که برای دولت ومراکز رسمی اون کشور خط ونشان بکشه و نرخ سازی کنه؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۴ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
بالاخره وقتی آدم تو مملکتی زندگی میکنه که تورم لحظه ای بالا میره و هر خبری میتونه معادلات رو تغییر بده ، همه در استرس به سر میبرند و با جستجوی اخبار بد زندگی رو به خودشون تلخ تر می کنند.
برعکس در بعضی کشورها مردم به دنبال اخبار خوب می گردند چون از تلاش مسوولان خود مطلع هستند اما اینجا مسوولان مخصوصا دولتی و مدیران و سرمایه داران دولتی هر روز در پی اختلاس و به تاراج بردن سرمایه مملکت هستند.
سرمایه گذار بخش خصوصی تا حالا اختلاس نکرده و این دولتی ها هستند که پول مردم و ملت را از کشور خارج می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۹ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
شرکتهای خصوصی ورشکسته که باشرکا اختلاف پیدا میکنند و یکی از طرفها سرمایه شرکت رو به جیب زده و فرار کرده هم داریم منتها احتمالا شما بی خبرید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۹ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
عادت غالب در ایران
با اینهمه خبرهای بد
ایرانی که دائما خودکشی پزشک و پرستار داریم.
ایرلن آخوند زده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۸ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
بخصوص آدم‌های سم‌
دقیقا مثل تو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
میریم یوتیوب و اینستاگرام دلمون واز بشه اینقدر شعار و یاس و نا امیدی بهمون تزریق میکنه که حالمون بدتر میشه که بهتر نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۱ ۲۳ فروردين ۱۴۰۳
خب نرو
دشمن کارش القاآ ناامیدی هست
ما هم معمولا بدون سند ومدرک و اثبات خیلی چیزها رو قبول میکنیم. نتیجه میشه وضع موجود
فضای مجازی قدرت اندیشه وعقل رو در مخاطب تعطیل کرده