۱۸ فروردینماه بود که خبر دستگیری یکی از اعضای داعش در ماهدشت کرج بازتاب گستردهای در رسانهها داشت؛ خبری که در ادامه با حاشیهسازیهایی همراه شد و برخی رسانهها به نقل از منابع افغانستانی، این ادعا را مطرح کردند که برخی افراد دستگیر شده اخیر داعشی نبودهاند.
سردار سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فراجا دراین باره به رسانهها گفت که سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی استان البرز با همکاری یک شهروند مسئولیتپذیر، موفق به دستگیری عضو ارشدِ داعش با هویت «محمد ذاکر» مشهور به رامش و دو نفر دیگر از واحدهای تروریستی این گروهک شدهاست.
منتظرالمهدی همچنین ادامه داد که این افراد در دو عملیاتِ جداگانه در تورِ اطلاعاتی پلیس گرفتار شدهاند و پساز تیراندازی به خودروی آنان، سه نفر دستگیر شدهاند؛ افرادی که گفته میشود قصد انجام عملیات انتحاری همزمان با عید سعید فطر را داشتهاند.
وی به این نکته هم اشاره کرد که ۸ نفر از همراهان تروریستها نیز دستگیر شدهاند و بهزودی درباره نحوه اقدامات و ارتباطاتِ این تیم تروریستی اطلاعرسانیهای لازم انجام خواهد شد.
بهدنبال اعلام این خبر موجی از خبرسازیهای داخلی و خارجی دربارهویت افراد دستگیر شده به راه افتاد و برخی ادعا کردند دستگیرشدگان داعشی نیستند و از اعضای جبهه مقاومت ملی افغانستان به شمار میروند. ابتدا یک روزنامه چاپ افغانستان مدعی شدافراد دستگیر شده، از بستگان «خیرمحمد اندرابی»، فرمانده کشتهشده جبهه مقاومت ملی افغانستان هستند که از خطر انتقامگیری طالبان به ایران پناه بردهاند.
در ادامه «محمدنسیم مدبر»، عضو مجلس پیشین نمایندگان افغانستان نیز ادعا کرد محمد ذاکر، مشهور به «رامش» و دو برادرش، پسران «خیرمحمد خیرخواه»، از فرماندهان برجسته جبهه مقاومت ملی، هستند که حدود دو سال پیش در درگیری با طالبان در بغلان کشته شدهاست.
«احمد ضیا سراج»، آخرین رئیس امنیت ملی دولت پیشین افغانستان نیز اگرچه این ادعا را تایید کرد، اما با اعلام اینکه اداره پیشین امنیتملی به این نتیجه رسیده بود ذاکر ارتباطی با داعش ندارد، بر ابهامها دراین زمینه افزود. این گفته سراج نشان میدهد عضویت در داعش در گذشته از اتهامهای محمد ذاکر بوده که نهاد امنیت ملی دولت پیشین افغانستان را به انجام تحقیقاتی دراین زمینه وا داشتهاست.
چنین ادعاهایی ازسوی برخی چهرههای داخلی نیز مطرح شد. محمدحسین جعفریان، مستندساز و پژوهشگر حوزه افغانستان از جمله افرادی بود که ادعاهای مطرح شده درباره محمد ذاکر را تایید کرد و دستگیری او را «سوءتفاهم» دانست.
دراین میان دستگیری «رامش» و ادعاهای مطرح شده درباره عضویت او در جبهه مقاومت ملی افغانستان، زمینهساز شکلگیری موج تازهای از فضاسازیها در رسانههای فارسیزبان خارجنشین شد و آنان تلاش کردند این دستگیری را بهعنوان همکاری ایران و طالبان ارزیابی کنند.
در شرایطی که مقامهای ایرانی طی سالهای اخیر همواره موضع شفاف جمهوریاسلامی در رابطه با حاکمان تازه افغانستان تشریح کردهاند، اما خبر دستگیری محمد ذاکر به دستمایهای برای ایجاد موج تازهای از فضاسازیها در روابط ایران و افغانستان شدهاست. این درحالی است که «همکاریهای ضدتروریستی» از جمله راهبردهای تعاملی ایران و طالبان بهحساب میآید.
دراین چارچوب هم بود که در میانههای آبانماه ۱۴۰۲ رسانهها از انجام عملیات مشترک وزارت اطلاعات ایران و طالبان خبر دادند؛ عملیاتی که سبب دستگیری ۳مامور موساد با ملیت ایرانی در مناطق کوهستانی بین دو کشور شد. افراد دستگیر شده قصد داشتند پهپادهای انتحاری ازسوی مرز افغانستان به سمت اهدافی در ایران پرتاب کنند.
معاون رسانهای نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان درباره حاشیههای ایجاد شده پیرامون دستگیری «رامش» در کرج، اظهارکرد: مقامهای فراجا درباره این موضوع اطلاعرسانیهای لازم را انجام خواهند داد.
میثم مهدیپور با تاکید بر اینکه ماجرای دستگیری رامش دارای جزئیات زیادی است، افزود: با توجه به این موضوع، اظهارنظر درباره آن ازسوی هر کس غیر از نهاد متولی باشد، دقیق و مستند نخواهد بود.
وی درباره همکاریهای ضد تروریستی ایران و افغانستان نیز عنوان کرد: در شرایط کنونی و با توجه به تهدیدهای تروریستی موجود دراین منطقه، در زمینه مقابله با تروریستهای داعش، بیشترین حجم همکاری را با طالبان داریم. هر دو طرف داعش را بهعنوان یکی از بزرگترین تهدیدهای امنیتی به حساب میآورند.
منبع: همشهری آنلاین