کشور عراق از جمله کشورهایی است که در برابر گروه‌های تروریستی از جمله گروه داعش بسیار آسیب‌پذیر است.

بزرگان و ریش سفیدان استان الانبار در غرب عراق نسبت به تکرار سناریو سال ۲۰۱۴ و بازگشت گروه تروریستی داعش به این مناطق هشدار دادند. آنها اعلام کردند که «محمد الحلبوسی» رئیس برکنار شده پارلمان، تلاش‌هایی را برای اجرای سناریویی مانند سال ۲۰۱۴ در مناطق غربی عراق در دست اجرا دارد.

این افراد افزودند: تلاش‌ها برای اجرای تحصن‌های بزرگ در مناطق غربی انجام شده است و نهاد‌های امنیتی نیز از افزایش شمار تروریست‌های داعشی در منطقه «وادی حوران» و بیابان‌های غربی خبر داده اند.

بزرگان استان الانبار اعلام کردند که رئیس پیشین پارلمان، از پرونده‌هایی نظیر آوارگان، عفو عمومی و پرداخت خسارت به مردم این مناطق برای ایجاد شکاف میان ساکنان استان الانبار و دولت عراق سوء استفاده و آن‌ها را برای مبارزه با حکومت تشویق می‌کند.

پدیداری گروه‌های تروریستی با گرایشات سلفی در خاورمیانه را اغلب ناظران آگاه، مهمترین رویداد پس از سرنگونی رژیم بعثی در عراق قلمداد می‌کنند. داعش در راس این گروه‌های نوظهور، نه تنها به دلیل سازمان داخلی، نحوه عضو گیری و اهداف اعلام شده اش بلکه به علت پیشروی‌های غیرمنتظره در عراق و سوریه از اهمیت مضاعفی برخوردار است.

داعش با عنوان «جماعت توحید و جهاد» در ۱۹۹۹ تشکیل شد که پس از جنگ ۲۰۰۳ در بیعت با القاعده در حملات علیه نیرو‌های اشغالگر غربی مشارکت گسترده‌ای داشت. در اکتبر ۲۰۰۶ با کسب موفقیت‌هایی در این مسیر و پیوستن شماری از گروه‌های شورشی سنی مذهب به آن، «شورای مجاهدین» با مرکزیت «جماعت توحید و جهاد» تشکیل یافت که ادعای ایجاد دولت اسلامی عراق را داشت. در سال ۲۰۱۱ به دنبال آغاز جنگ سوریه، این گروه تحت نام «جبهه النصره لاهل شام» به رهبری ابوبکر البغدادی خود را متعهد به جنگ با نیرو‌های دولتی کرد. این گروه به سرعت در نواحی سنی نشین الرقه، ادلب، دیرالزور و حلب متمرکز شد و در مدت کوتاهی بر این شهر‌ها به پیروزی رسید. در روز نهم آوریل ۲۰۱۳ میلادی، یک پیام صوتی منتسب به ابوبکر البغدادی پخش شد که در آن اعلام کرد که جبهه النصره امتداد دولت اسلامی عراق است و در این نوار، تشکیل گروه دولت اسلامی عـراق و شـام "داعش" را با ادغـام جبـهه النصـره و دولت اسلامی عراق اعلام کرد.

عراق در سال ۲۰۱۷ میلادی پس از سه سال نبرد، پیروزی بر گروه تروریستی داعش را اعلام کرد، اما عناصر و هسته‌های پراکنده این گروه تروریستی هنوز در برخی مناطق استان‌های «دیاله، کرکوک، نینوا، صلاح‌الدین، الانبار و بغداد» فعال هستند. البته دولت عراق پیوسته در طی سال‌های پس از ۲۰۱۷ در تلاش بوده است تا هسته‌های داعش در این کشور را متلاشی کند. در همین راستا مرکز اطلاع رسانی نظامی-امنیتی عراق در اسفند گذشته با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که عملیات نظامی «وعده الحق ۲» را برای پاکسازی بیابان‌های غرب این کشور از وجود عناصر تشکیلات تروریستی داعش آغاز کرده است. بیانیه مرکز اطلاع رسانی نظامی- امنیتی عراق تاکید داشت: این عملیات، براساس اطلاعات نظامی دریافتی و با هدف متلاشی کردن هسته‌های تروریستی و پاکسازی بیابان‌ها از بقایای این گروهک‌ها تا حد فاصل مرز‌های بین المللی و با هماهنگی نیرو‌های مرزبانی انجام می‌شود. براساس این بیانیه، یگان‌های نظامی و امنیتی عراق، ماموریت‌های خود را در این مرحله مشخص و چارچوب‌های لازم برای ریشه کنی بقایای عناصر تشکیلات تروریستی داعش و نابودی هسته‌های این گروه تروریستی را مشخص کرده اند.

کارشناسان سازمان ملل گفته‌اند که علی‌رغم عملیات‌های مستمر مبارزه با تروریسم، داعش به سازماندهی بین پنج الی هفت هزار عضو از تمامی نقاط عراق و سوریه ادامه می‌دهد. از میان این تعداد ۳۵۰۰ نفر تابعیت عراق و ۲۰۰۰ نفر نیز تابعیت بیش از ۷۰ کشور را دارند.

اهداف داعش

حداقل از سال ۲۰۰۴ هدف ویژه داعش بنیانگذاری یک دولت اسلامی سنی بود. داعش در پی ایجاد خلافت اسلامی با رهبری خلیفه بود. در ژوئن سال ۲۰۱۴ داعش سندی را منتشر کرد که در آن مدعی شده بود که نسب ابوبکر البغدادی به حضرت محمد (ص) می‌رسد و با اعلام خلافت جدید در ۲۹ ژوئن داعش، البغدادی را به عنوان خلیفه خود معرفی کرد. او به عنوان خلیفه خواهان بیعت همه مسلمانان دیندار جهان با خودش شد. داعش اهداف خود را در نشریه رسمی اش یعنی «دبیق» آورده است. در این نشریه آورده شده است که آنها به فعالیت‌های خود برای تصرف همه سرزمین‌ها و کل کره زمین ادامه می‌دهند این تلاش تا زمانی ادامه دارد که: «پرچم مقدس بر فراز شرق و غرب و همه زمین افراشته شود. جهان پر از عدل و داد اسلام شود و به بیهودگی‌ها و ظلم و جهل پایان داده شود حتی اگر امریکا و متحدانش به مقابله با این امر برخیزند».

به عقیده یورگن تودنهوفر روزنامه نگار آلمانی که ۱۰ روز مخفیانه با داعش در موصل زندگی کرده است، داعش به دنبال غلبه بر همه جهان است و هرکس را که به تفسیر آنها به قرآن اعتقاد نداشته باشد را می‌کشند. تودنهوفر اعتقاد دارد از دید داعشی‌ها همه مذاهبی که به دموکراسی اعتقاد داشته باشند باید نابود شوند. بر اساس نقشه‌ای که حامیان خارجی داعش آن را بر اینترنت قرار داده اند قلمرو تاریخی داعش بخش‌هایی از اروپا، خاورمیانه و آفریقا می‌شده است.

زمان اعلام خلافت، داعش چنین اظهار کرد: قانونی بودن امیرنشین ها، گروه ها، دولت‌ها و سازمان‌ها با ورود نیرو‌های نظامی داعش به قلمر آنها و توسعه خلافت داعش ملغی می‌شود. این یعنی رد همه تقسیمات سیاسی در خاورمیانه که در زمان جنگ جهانی اول به وسیله کشور‌های اروپایی و طبق قرارداد سایکس پیکو تعیین شده است.

زمینه‌های ظهور مجدد داعش در عراق

کشور عراق از جمله کشورهایی است که در برابر گروه‌های تروریستی از جمله گروه داعش بسیار آسیب پذیر است. یکی از مهمترین دلایلی که عراق را مستعد حضور گروه‌های تروریستی کرده است اختلافات مذهبی و قومی در این کشور است. عدم تجانس قومی و مذهبی، ثبات و اتحاد در این کشور را پیوسته تحت تاثیر قرار داده است. پس از سرنگونی صدام روند دولت-ملت سازی در عراق به کوشش آمریکا آغاز شد، اما این پروژه نتوانست با موفقیت چندانی همراه باشد چرا که منافع متفاوت شیعیان، سنی‌ها و کرد‌ها آنها را از رسیدن به مصالحه واقعی باز می‌دارد. همین اختلافات داخلی ممکن است از جانب داعش مورد سواستفاده قرار گیرد و زمینه برای ظهور مجدد این گروه در عراق فراهم شود. عامل دیگری که می‌تواند در جان گرفتن دوباره داعش در عراق موثر واقع شود فقر فزاینده در این کشور است. فقر و بیکاری در عراق بسیار گسترده است و همین عامل زمینه را برای جذب اقشار آسیب پذیر به داعش که وعده‌های حقوق‌های هنگفتی را به مردم می‌دهد فراهم می‌آورد.

منبع: همشهری آنلاین 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۷ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
وای خدا
Iran (Islamic Republic of)
محمودزاده
۱۹:۵۳ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
اینک انان در حال تماشا جنگ حماسی اند که در قضایای سوریه با انان همسو بود و نشان دادن که پشت متحدان خود را در موافع حساس خالی می گذارند اگر کسی عضو جدید این گروه شود باید خیلی ادم شوتی تشریف داشته باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۳ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
انتظار امنیت در مرزهامون از طرف عراق نباید داشت باید خودمون به هوش باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۸ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
چرا این داعشی ها شروع کارشون را از اسرائیل و آزادی فلسطین شروع نمی کنن...فقط اهل سنت و شیعه ها هدف شون هست؟؟؟
پس هیچ کدوم از اهداف ی که ذکر شد هدف نیست
اونا فقط قصد نابودی منطقه و باز کردن راه برای اربابانشان اسرائیل و امریکا هستن...تا نفت و سایر منابع رو غارت کنن
دموکراسی و ژست انسان دوستی غربی ها کاملا غیر واقعی ودروغی بیش نیس
ذات بد نیکو نگردد چونکه بنیانش بد است...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۹ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
وجود نیروهای مقاومت دلیلی بر وجود نیروی مخالف با مقاومت است. اروپا و آمریکا و اسراعیل بی کار ننشسته اند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۹ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
شما بلد نیستین نا امنی برای امریکا درست کنین اونجوری که با داعش برای شما درست کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
خواهشاً در نطفه خفشون کنید چون این گروه بسیار خبیث و خونخوار هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۴ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
خروج سفیانی در صحرای وای یابس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۲ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
داعش دربدر دنبال جذب آدمای احمق و خود شیفته است
Iran (Islamic Republic of)
عمار .
۱۰:۱۳ ۱۷ فروردين ۱۴۰۳
به نام خداوند جان و خرد : مقاومت‌های اسلامی سر تا سر جهان اسلام موظف هستند تکلیف دارند ورود کنند و این حرامیان داعشی صهیونیستی آمریکایی انگلیسی را ریشه کنشان کنند در کشور عراق و هر کجای این جهان که می خواهند دوباره تشکیل دولت خودخوانده خودمختار تروریستی سفاکان خبیث نکبتان جنایتکارشان را ادامه دهند باید سریعا ورود کنید اقدام کنید این حرامزاده ها فقط می خواهند به یاری رژیم کودک کش نسل کش مظلوم کش بی دفاع بیمار مجروح اسیر کش متجاوز غارتگر جعلی اشغالگر صهیونیستها بروند و برایشان وقت زمانی بیشتری بخرند باید نابود شوند . والسلام و صلوات التماس دعا .
آخرین اخبار