۴۵ سال پیش یکی از مهمترین روزهای تاریخ ایران در ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ توسط مردم کشورمان رقم خورد. روزی که از آن به عنوان آغاز حکومتی مردمی و بر پایه نظرات مردم و قانون آن هم پس از گذشت قرنها حکومت شاهنشاهی در ایران شناخته میشود.
روزی که مردم ایران برای رسیدن به آن، روزهای سختی را پشت سر گذاشتند و خونها دادند تا بتوانند به خواسته خود یعنی رسیدن به حکومتی مستقل بدون گرفتن اجازه از دیگران برسند و خودشان سرنوشت خود را تعیین کننند.
۱۲ فروردین ۱۳۵۸ روزی بود که مردم ایران به جمهوری اسلامی ایران رای آری دادند. روزی که نماد اراده، نقش و تأثیرگذاری مردم در نظام جمهوری اسلامی ایران است.
دوازدهم فروردین سالروز تاریخیترین همهپرسی و رفراندومی است که توانست مشارکت ۹۸.۲ درصد مردم کشورمان پای صندوقهای رای و تغییر نظام سیاسی کشور از «پهلوی» به «جمهوری اسلامی» را موجب شود.
امام خمینی (ره) رهبر فقید انقلاب اسلامی پس از ورود به کشور در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ شرط پیروزی مطلق و نهایی انقلاب اسلامی را کوتاه شدن دست مزدوران و تهماندههای وفادار به رژیم پهلوی از ساختار اداری و نظامی کشور اعلام کردند. ایشان در پیامی شش بندی از آحاد مردم خواستند «به افرادی که با ماسک انقلابی از رژیم منقرض پشتیبانی میکنند و نهضت را بد نام میکنند، مهلت فعالیت ندهند و ابتکار عمل را در دست داشته باشند».
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، برخی معتقد بودند که به دلیل علنی و صریح بودن همراهی مردم با جمهوری اسلامی نیازی به رفراندوم و به رأی گذاشتن نیست، اما حضرت امام بهعنوان مخالف جدی این طرح، معتقد بود که ادامه انقلاب اسلامی و شکلگیری نظام جمهوری اسلامی تنها با اراده و نظر مردم ممکن است و بر همین اساس بود که رأی بیش از ۹۸ درصد به جمهوری اسلامی، این روز به یکی از روزهای ماندگار در تقویم ایران اسلامی تبدیل کرده است.
امام در پیامی که در ۴ فروردین ۱۳۵۸ پخش گردید، صراحتا اعلام کردند که شما ملت ایران در انتخاب نوع حکومت آزاد هستید. یعنی میتوانید به هر نظام مورد دلخواه رأی دهید، اما خود من به جمهوری اسلامی رأی میدهم.
برگزاری رفراندوم در آن روزها موضوعی متفاوت در سطح جهان بود. آن هم در شرایطی که تنها ۴۷ روز از ۲۲ بهمن ۵۷ و روز پیروزی انقلاب اسلامی گذشته بود. یعنی در کمتر از دو ماه، مردم پای صندوق آرا آمدند و به نظام جمهوری اسلامی رای دادند. مورخان میگویند این یک اعلامیه مهم بود که در این کشور همه کاره مردم هستند.
اصل مسئله برگزاری رفراندوم نیز حائز اهمیت است چرا که برخی میگفتند حمایت مردم از جمهوری اسلامی علنی، شفاف و به وضوح قابل رویت است و نیازی به رفراندوم نیست، اما امام راحل اصرار به برگزاری رفراندوم داشت و صرف حمایتهای خیابانی مردم از نظام جمهوری اسلامی را برای شکل گیری جمهوری اسلامی کافی نمیدانست.
در نگاهی دیگر باید گفت که برگزاری رفراندوم بعد از ۵۰ روز نیز امری استثنائی بود چرا که کمتر کسی تصور میکرد، بعد از گذشت تنها ۵۰ روز از رژیم پهلوی، بتوان نظام جدید را به رفراندوم و رای مردم گذاشت.
رأی ۹۸ درصدی به شکلگیری جمهوری اسلامی از ویژگیهای برجسته ۱۲ فروردین است؛ رأی و اجماعی که تاریخ فقط یکبار و آنهم برای جمهوری اسلامی ثبت کرده است چراکه در هیچ انقلاب و یا رفراندومی حتی آرای نزدیک به ۹۸ درصد هم به چشم نخورده و ثبتنشده است.
برخی کشورهای غربی تصور میکردند که در بهترین حالت، ممکن است ۶۰ درصد مردم به جمهوری اسلامی آرای بگویند و ۴۰ درصد به عنوان مخالف مقتدر در صحنه بمانند و یا حتی برخی دیگر تصور میکردند که ممکن است مردم به جمهوری اسلامی "آری نگویند"، اما با رای ۹۸/۲ درصدی مردم به جمهوری اسلامی، دنیا از عقبه مردمی انقلاب اسلامی متحیر ماند و این ویژگی برجسته و خاص نیز در تاریخ برای همیشه به نام جمهوری اسلامی به ثبت رسید.
مردم ایران اسلامی اگرچه در طول مبارزات انقلابی خود شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی را در سرلوحه شعارهای خود قرار داده بودند و به این ترتیب با فریادهای خود اجماع قاطع خود را در مورد جمهوری اسلامی اعلام کرده بودند، اما جهت تثبیت ثمره مبارزات اسلامی خود در روزهای دهم و یازدهم فروردین ۵۸ با حضور در پای صندوقهای رای به حکومت «جمهوری اسلامی» رای قاطعی دادند.
سید رضا اکرمی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی ایران گفت: بدون شک انقلاب اسلامی که در سال ۵۷ در ایران اتفاق افتاد یک معجزه واقعی بود که برای اولین بار در منطقه رخ داد و نظام شاهنشاهی سلطنتی ۲۵۰۰ ساله را کنار گذاشت و نظام جمهوری اسلامی که در محتوا و شکل، حضور مردم و معنویت اسلام را مطرح میکرد به وقوع پیوست و این برای تاریخ خاطرهای ویژه به شمار میرود.
وی تصریح کرد: ایرانیانی که از سال ۴۲ مبارزه خود را علیه حکومت شاهنشاهی شروع کردند با رهبری امام خمینی (ره) در سال ۵۷ به پیروزی رسیدند و این یک کار مطلوب مردم بود که به وقوع پیوست.
وی با اشاره به دستاوردهای انقلاب از سال ۵۷ تاکنون، بیان کرد: شعار استقلال از بزرگترین واقعه و حادثه تاریخ در قرن ۱۴ شمسی و ۲۰ میلادی است و از شیرینترین، دلچسبترین و همچنین مهمترین دستاورد برای ملت ایران به شمار میرود.
اکرمی خاطرنشان کرد: در طول این سالها انقلاب، توطئههای زیادی از سوی برخی کشورها علیه ایران شکل گرفته، اما همین که ما توانستیم در برابر این توطئهها بایستیم و بدون اتکا به دیگران از موجودیت خود دفاع کنیم و متکی به خودمان باشیم بسیار خاطره شیرین و از دستاوردهای ارزشمند انقلاب به شمار میرود.
مردم ایران در روزهای سرنوشت ساز دهم و یازدهم فروردین ۱۳۵۸ با حضوری آگاهانه در پای صندوقهای رأی، به یکی از بزرگترین اهداف انقلاب اسلامی، جامه عمل پوشاندند و پیروزی نهایی انقلاب اسلامی را با آرای عظیم و باورنکردنی خود تحقق بخشیدند.
سرانجام روز ۱۲ فروردین نتایج اعلام شد. طبق اعلامیه دولت موقت، در رفراندم ۲۰ میلیون و ۲۸۸ هزار تن (۹۸ و ۲ دهم درصد آراء) به حذف سلطنت و برقراری نظامی اسلامی «بله» و ۲۴۱ هزار تن «نه» گفته بودند.
امام خمینی در پیام خود بر مناسبت ۱۲ فروردین از حضور مردم در این همهپرسی تشکر کرده و چنین فرمودند: «من به دنیا اعلام میکنم که در تاریخ ایران چنین رفراندومی سابقه ندارد که سرتاسر مملکت با شوق و شعف و عشق و علاقه به صندوقها هجوم آورده و رای مثبت خود را در آن ریخته و رژیم طاغوتی را برای همیشه در زبالهدان تاریخ دفن کند. من از این همبستگی بیمانند که جز مشتی ماجراجو و بیخبر از خدا، همه و همه به ندای آسمانی «و اعتصموا بحبل الله جمیعا؛» لبیک گفتند و با تقریبا اتفاق آرا، به جمهوری اسلامی رای مثبت دادند و رشد سیاسی خود را به شرق و غرب ثابت کردند، تقدیر میکنم.»