فاصله گرفتن مردم از کتاب هرچند میان ایرانیان امر جدیدی نیست، اما در چند سال گذشته با وجود افزایش قیمت کتاب و پررنگ شدن مشکلات اقتصادی، بیشتر شده است. میان بسیاری از خانوادهها، کتاب تقریباً جایی ندارد و کودکان و نوجوانان به همراه والدین بیشترین وقت خود را صرف فضای مجازی و گشتوگذار در کانالها و سایتهای مختلف میکنند. برای برخی دیگر از مردم نیز کتاب خواندن مساوی است با وقت اضافه داشتن، باور غلط بر این است که کتاب خواندن، فراغتی میخواهد و گوشه دنجی.
با این حال تعطیلات عید نوروز فرصتی بینظیر برای علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی است تا با تکاندن قفسههای کتابخانه فرصتی برای مطالعه فراهم کنند. این گزارش پیشنهاد مطالعه کتابهایی است که در سال ۱۴۰۲ مورد توجه رهبر معظم انقلاب قرار گرفته و توانستهاند در بازار کتاب، نظر مخاطبان را به خود جلب کنند.
«سرباز روز نهم»
کتاب «سرباز روز نهم» روایتی از زندگی و زمانه شهید مصطفی صدرزاده که توسط انتشارات راهیار منتشر شده است.
«سرباز روز نهم» نهم حاصل زندگی مجاهدانه و خستگیناپذیر شخصی است که میتواند در دوره حاضر، بیشک الگویی دستیافتنی باشد. او که از سال ۱۳۹۲ با دهها ترفند پایش را به سوریه باز میکند، ظرف دو سال از چهرههای محبوب و مؤثر مدافعان حرم میشود تا جایی که سردار شهید سلیمانی را به تمجید وامیدارد.
کتاب «سرباز روز نهم»؛ روایتی از زندگی و زمانه شهید مدافع حرم مصطفی صدرزاده که پژوهش و مصاحبه آن برعهده محمدمهدی رحیمی، پریسا وزیرلو، فرزانه مردی و تدوین آن برعهده نوید نوروزی و پریسا وزیرلو بوده و بازنویسی کتاب توسط نعیمه منتظری انجام شده است.
استفاده از صوتهای متعدد شهید که در موقعیتهای مختلف ثبت شده نیز از ویژگیهای این کتاب بهشمار میرود؛ از سخنرانی شهید قبل از عملیاتها گرفته تا زمانی که برای دوستانش خاطره میگفته است.
همچنین مصاحبه با برخی فرماندهان ایرانی جبهه مقاومت که شاید برای اولین و آخرین بار فرصت گفتگو با ایشان فراهم شد نیز از جمله مطالب خاصِ کتاب حاضر باشد.
در مقدمه این کتاب میخوانیم: کتاب پیشرو حاصل زندگی مجاهدانه و خستگیناپذیر شخصی است که میتواند در دوره حاضر، بیشک الگویی دستیافتنی باشد. او که از سال ۱۳۹۲ با دهها ترفند پایش را به سوریه باز میکند، ظرف دو سال از چهرههای محبوب و مؤثر مدافعان حرم میشود تا جایی که سردار شهید سلیمانی را به تمجید وامیدارد.
متن تقریظ رهبر انقلاب اسلامی بر کتاب «سرباز روز نهم» به شرح زیر است:
«بسمه تعالی
پیش از این کتاب دیگری در شرح حال شهید صدرزاده خواندهام، ولی ابعاد شخصیت محبوب و چندجانبهی این شهید عزیز در این کتاب بیشتر بیان شده است. این چهرهی برجسته بیشک یک الگو است برای جوانان امروز و فردا. ارادهی قوی، فهم درست، روحیهی ایثار، شجاعت، خستگیناپذیری، ادب، دلِ انباشته از محبت و صفا، و بسی دیگر از خصوصیات برجسته، بخشهائی از شخصیت این جوان فداکار و انقلابی نسلهای دوم و سوم انقلاب است. خواندن این کتاب برای من غبطهانگیز است. این گلهای سرسبد به چه مقاماتی رسیدند، و من و امثال من چگونه در این مسیر، پای در گل ماندیم. سلام و صلوات خدا بر شهید مصطفی صدرزاده و همسر صبور و پدر و مادر ایثارگر او.»
«اسم تو مصطفاست»
«اسم تو مصطفاست» زندگینامه داستانی این شهید مدافع حرم به روایت همسر شهید است که به قلم راضیه تجار نوشته و توسط انتشارات روایت فتح منتشر شده است.
راضیه تجار با قلم شیوا و زیبای خود داستان زندگی این شهید بزرگوار را از زبان همسرش نوشته است. از زمانی که مصطفی و سمیه که یکی زاده شمال و دیگری زاده جنوب بود باهم در تهران آشنا شدند و پیمان عشق بستند تا زمانی که روح یکی آنقدر بزرگ شد تا دیگر در پوست خودش نگنجید و به معراج رفت.
متن تقریظ رهبر انقلاب بر این کتاب به شرح ذیل است:
«ــ صفا، اخلاص، صِدق، ایثار، ترجیح رضای حضرت حق بر همه چیز، بر همهی عشقها و همهی محبوبها.. اراده و عزم راسخ در راه خدا و عشق به اهل بیت علیهم السلام، نمایشگر بخشی از شخصیت ممتاز شهید عزیز مصطفی صدرزاده است. سلام خدا بر او، و بر همسر صبور و دیگر وابستگانش، نوشته خانم تجار، شیرین و پخته و مبتکرانه است.»
«زن و خانواده» دفتر سی و چهارم مجموعه رهنامه
کتاب «زن و خانواده» دفتر سیوچهارم از مجموعه ۴۰ جلدی رهنامه است که رهبر انقلاب در دیدار با بانوان به آن اشاره کردند.
این کتاب مشتمل بر ۱۰ فصل بوده که شامل بیانات حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای (مد ظلهالعالی) در موضوع زن و خانواده است و دیباچه کتاب در دو بخش، حاوی آیات و روایات و بیانات حضرت امام خمینی (ره) در همان موضوع است.
معظمله در بخشی از این دیدار که دی ماه سال ۱۴۰۲ برگزار شد، فرمودند: «دیروز یک کتابی برای من آوردند که صحبتهایی بود که خود بنده کرده بودم، چاپ شده بود، ندیده بودم؛ نگاه کردم دیدم خیلی از حرفهایی که آماده کرده بودم و میخواستم امروز اینجا بگویم، در آن کتاب هست و قبلاً بارها گفته شده؛ در این زمینهها زیاد صحبت کردهایم.»
«رهنامه» مجموعهای است شامل چهل دفتر است، که مبانی، ارزشها و اصول اسلام ناب محمدی (صلّیالله علیه وآله وسلم) را با توجه به نیازها، پرسشها و چالشهای دوران معاصر تبیین میکند و از خلال دیدگاههای اندیشمندانه و ژرفنگر حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای (مدظلهالعالی) به ترسیم اندیشه و سلوک یک جوان مؤمن انقلابی میپردازد.
سرلوحه این دفاتر، حکمتهای جاودانه قرآن کریم و احادیث اهل بیت (علیهمالسلام) است که دو امانت پیامبر اعظم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) در میان امت اسلامی است و آغاز هر دفتر، سرمشقهای حکیمانه بنیانگذار انقلاب اسلامی است که بینام او این انقلاب در هیچ جای دنیا شناختهشده نیست و بدون نقشه راه او استمرار و تکامل انقلاب تحقق نخواهد یافت.
رهنامه عرصه گستردهای از موضوعات گوناگون را در بر میگیرد که در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی جوانان مورد نیاز است و میتواند شاکله فکری و رفتاری آنان را ترسیم کند. این موضوعات از درنگ در موقعیت و ظرفیتهای یک جوان مومن و اندیشهورز آغاز میشود و در سیری منطقی به ساحتهای اعتقادی، اجتماعی، سبک زندگی، مباحث تربیتی و اخلاقی، سیاسی و انقلابی در لایهها و سطوح مورد نیاز میپردازد و در نهایت به نقطه اوج و آرمان همه مجاهدتها میرسد و بر آن است که در ترسیم طرحوارهای کلی از اندیشه نظری و علمی انقلاب، فرایند تعالی و صیرورت علمی و عینی مخاطب خود را تسهیل و تسریع سازد.
«خاتون و قوماندان»
کتاب حاضر که به قلم مریم قربانزاده نوشته شده، داستان زندگی شهید علیرضا توسلی معروف به (ابوحامد) فرمانده لشکر فاطمیون را از زبان همسر وی، امالبنین حسینی، روایت میکند.
شهید علیرضا توسلی معروف به ابوحامد اول مهر ماه سال ۱۳۴۱ در افغانستان به دنیا آمد و ۹ اسفند ۱۳۹۳ در سوریه، در شهر درعا شهید شد. او از فرماندهان و بنیانگذاران لشکر فاطمیون بود و تمام زندگیاش را رزمنده بود و در جبههها جنگید. با شروع جنگ ایران و عراق به کردستان رفته و بیش از یک سال در آن منطقه حضور داشت. وقتی جنگ ایران و عراق به پایان رسید، برای جنگ با ارتش شوروی به افغانستان رفت و دوباره در سال ۷۴، زمانی که نیروهای طالبان در افغانستان روی کار آمده بودند، دوباره به افغانستان رفت. در این میان با امالبنین ازدواج کرد. این ازدواج یک پسر به نام حامد و دو دختر برای آنها به امغان آورد.
وقتی بحران سوریه، آغاز شد، او در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۲ راهی سوریه شد و یک سال بعد در نبرد با جبهه النصره شهید شد. آرامگاه او در مشهد است.
قربانزاده، نویسنده این اثر، کوشیده با نثری ساده و شیرین، داستان زندگی فرمانده لشکر فاطمیون را از افغانستان تا ایران، از ایران تا سوریه روایت کند. او در یادداشتی گفته بود: مسرت و شادمانیام را نمیتوانم با دوستانم شریک نشوم. از دفتر حضرت آقا تماس گرفتند و پیام انگیزهبخش و شادی آفرینشان را به حقیر رساندند: حضرت آقا فرمودند سلام ایشان را به شما برسانیم و پیامشان را بگوییم: «از خواندن کتاب خاتون و قوماندان لذت بردم. چه کار خوبی کردید که این حوادث را ثبت کردید».
کتاب «خاتون و قوماندان» از سوی نشر ستارهها در مشهد منتشر شده و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
«آقای ایرانشهر»
تبعید مبارزان یکی از ابزارهای حکومت پهلوی برای محدود کردن پیشگامان نهضت اسلامی بود؛ سیاستی که عمدتاً پس از بیفایده بودن حبس و شکنجه اتخاذ میشد. با این حال، در اغلب موارد، این تدبیر واپسین هم گرهی از گرفتاریهای دستگاه پهلوی باز نمیکرد و مبارزه تبعیدی، وطن جدید خود را نیز، به کانون تازهای از پیکار وآگاهیبخشی تبدیل میکرد. سرگذشت حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای (مدظله العالی)، خود گواه چنین مدعایی است.
آقای ایرانشهر» عنوان کتابی است به قلم رحیم مخدومی که از سوی انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای روانه بازار نشر شده است. این کتاب برشی از دوران ۸ ماهه حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۶ در شهرستان ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان است که در قالب تبعید توسط رژیم پهلوی صورت گرفت. نویسنده در مقدمه کتاب این دوران ۸ ماهه را نمونهای از یک مدیریتِ کمخرج و مثمر ثمر جهادی معرفی کرده است.
متن تقریظ رهبر انقلاب بر این کتاب به شرح ذیل است:
«بسمه تعالی
نگارش و تخیل آقای مخدومی جذّاب و دامنهدار است. طبق معمول درباره این حقیر مبالغه و بزرگنمایی شده است. خاطره اُنس با مردم مهربان ایرانشهر برای من فراموش شدنی نیست، ولی این کتاب آن را برجستهتر کرد، اگر چه بخشهای زیاد و شاید بیشتر رویدادهای آن دوران ناگفته مانده است.»