هفته کاری که به اتمام رسید، شاخص کل بورس ۰.۷۲ درصد کاهش یافت و در ارتفاع ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار واحدی قرار گرفت و شاخص کل هموزن با کاهش ۰.۸۹ درصدی در پله ۷۳۲ هزار و ۳۱ واحدی قرار گرفت و شاخص کل فرابورس نیز با کاهش ۱.۱۶ درصدی در ارتفاع ۲۴ هزار و ۸۵۲ واحدی ایستاد تا هر سه شاخص روند منفی را در این هفته شاهد باشند.
کوروش آسایش، کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند بازار سرمایه به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در این هفته کاری، شاخص وسایل ارتباطی با افزایش ۱۳.۵۱ درصدی بیشترین رشد را در بین صنایع بورسی تجربه کرد و بعد از آن صنعت ذغال سنگ در جایگاه دوم قرار گرفت. صنعت سایر واسطهگریهای مالی با افت ۶.۳۶ درصدی بیشترین کاهش را تجربه کرد.
او اظهار کرد: مجموع ارزش معاملات خرد و حق تقدمها در این هفته کاری ۱۹ هزار و ۱۲۰ میلیارد تومان بود. جزئیات ارزش معاملات خرد روزانه به این شکل بود که شنبه ۲ هزار و ۷۲۸ میلیارد تومان، یکشنبه ۳ هزار و ۸۷ میلیارد تومان، دوشنبه ۵ هزار و ۷۲ میلیارد تومان، سه شنبه ۴ هزار و ۳۳۶ میلیارد تومان و چهارشنبه ۳ هزار و ۸۹۷ میلیارد تومان ارزش معاملات بر روی تابلو ثبت شد.
خروج ۴۰۰ میلیارد تومان نقدینگی حقیقیها از بازار سهام
او گفت: میانگین سرانه خرید افراد حقیقی در این هفته کاری ۲۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و میانگین سرانه فروش آنها ۲۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده است. همچنین در این هفته ۴۰۰ میلیارد تومان نقدینگی افراد حقیقی از بازار سهام خارج شد.
کماکان بورس دچار عارضه ناامیدی
در ادامه وفایی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: شروع هفته با بالا نیامدن هسته معاملات فرابورس، بازار شکل نیمه تعطیل به خود گرفت. ضعف زیرساخت معاملات یکی از اصلیترین مشکلات بورس ایران بوده و شرکت فناوری اطلاعات هم نتوانسته است این مشکلات را به خوبی حل کند. روز دوشنبه با بازگشت سامانه معاملاتی فرابورس به مدار، معاملات بازار بهتر شد و با محوریت گروه خودرو و به طور خاص نماد خودرو و افزایش ارزش معاملات بازار رنگ و بوی بهتری گرفت.
او افزود: شفاف سازی بانک تجارت در مورد فروش یک زمین و شناسایی سود، بحث فروش اپال توسط بانک پارسیان و شاراک توسط بانک ملی (وبانک) تحرکاتی در صنعت بانکی ایجاد کرد، اما در مجموع کماکان بورس دچار عارضه ناامیدی از رشد است. پول در گردش بازار کم است و وقتی یک صف خرید عرضه میشود، خریداران مجبور به رنج منفی در نمادهای دیگر میشوند!
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: معاملات این هفته بیشتر براساس پیگیری جریان پول بین نمادها بود و نمادهایی که مثبت و صف خرید بودند، عمدتا عرضه قابل توجهی داشتند. این هفته نیز شاهد عرضه حقوقیها بودیم، بخشی از حقوقیها در انتهای سال مجبور به فروش هستند و نقدینگی حاصل را به سهامداران عمده که عمدتا صندوقهای بازنشستگی و مشابه هستند پرداخت میکنند.
او افزود: ظاهرا برخی بانکها علاقهای به تمدید اعتبار کارگزاریها و حتی کاهش دارند. اعتبار کنونی کارگزاریها حدود ۴۰ همت است. این دستور بانک مرکزی با دستورالعملهای سیاستهای پولی و بانکداری کشور همخوانی ندارد و در عین حال منافع بانکها را تهدید میکند. منافع کارگزاریها را هم مشخص است که تهدید میکند. نرخ دلار نیما برای اولین بار به بالاتر از ۴۰ هزار تومان رسید، اما کماکان فاصله قابل توجهی بین این نرخ و نرخ دلار در بازار آزاد وجود دارد. نرخ سپرده ۳۰ درصدی تیر خلاصی بود که به سمت بازار روانه شد.