عمارت آصف وزیری با بنای تاریخی بسیار قدیمی با معماری اسلامی ایرانی در شهر سنندج قرار دارد که از قدیمی‌ترین خانه‌های ایرانی است و قدمت آن به دوران صفویه باز می‌گردد.

 سبک معماری عمارت آصف وزیری از سه دوره صفوی، قاجاری و پهلوی است. این عمارت در مساحتی بیش از ۴ هزار متر مربع ساخته شده و طبق نوشته‌های تاریخی ساخت آن بیش از معمول برای تکمیل و بهره برداری از آن وقت صرف شده است.

عمارت آصف دارای چهار حیاط اصلی، اندرونی، مطبخ و مستخدمین است. حیاط اصلی عمارت پلانی مستطیل شکل دارد، ایوان این عمارت که به سبک معماری آن دوران ساخته شده و آب نمایی درست در رو به روی تالار اصلی قرار دارد.

قدیمی‌ترین قسمت عمارت تالار اصلی است که مربوط به دوران صفویه و با سبک معماری آن دوران ساخته شده است.

 

عمارت آصف وزیری سنندج از قدیمی‌ترین خانه‌های ایرانی + فیلم

تزئینات گچ بری پرکار، پنجره‌های چوبی با شیشه‌های رنگی، طاق‌های شکسته، ارسی‌های چهار لنگه با طرح اسلیمی، ایوان‌ها با ستون‌های چوبی و سرستون‌ها که با هنر مقرنس کاری شده است و سقف گنبدی این تالار بر زیبای آن افزوده است. 

در قسمت شرقی اتاق‌های متعدد با سبک پنجره‌های هفت دری و هلالی قاجار جهت کاربری‌های مختلف خدماتی و مسکونی ساخته شده است.

عمارت آصف وزیری سنندج از قدیمی‌ترین خانه‌های ایرانی + فیلم

در این عمارت اولین حمام خصوصی شهر سنندج در زمان قاجار با سبک ایرانی ساخته شده که مورد استفاده شخصی خانواده آصف وزیری بوده است. این حمام دارای ستون‌های سنگی منحصر به فرد و دیوار‌های آهک کاری  شامل حمام سرد و گرم، خزینه، آتشدان و بخش‌های مختلف است.

عمارت آصف قبلا ملک شخصی بود، اما در سال ۱۳۷۶ توسط سازمان میراث فرهنگی استان کردستان خریداری و مرمت‌ شد و اکنون به خانه کُرد در شهر سنندج شناخته شده است.

عمارت آصف که به خانه کرد نیز مشهور است، بازدید کنندگان  را با فرهنگ و تاریخ مناطق کردنشین آشنا می کند.

عمارت آصف وزیری سنندج از قدیمی‌ترین خانه‌های ایرانی + فیلم

 تندیس‌های که در این موزه قرار گرقته نمادی از فرهنگ، هویت، سبک زندگی و پوشش اقوام مختلف مردم کُرد را نشان می‌دهد. تندیس‌های مشاهیر کُرد که هنر هادی ضیاء‌الدینی می‌باشد، معرفی بزرگان و نامداران کردستان است که هر کدام سهم عظیمی در شکوفایی و پیشرفت شهر سنندج داشته‌اند.

سر درب عمارت آصف که توسط آجر تراشان و معماران سنندجی به طرز باشکوهی در سال ۱۳۱۱ ساخته شده. درب آهنی بزرگ از طرح‌های اسلیمی اقتبیاس شده که برای نصب قسمت‌های مختلف آن از میخ و پرچ به جای جوش استفاده شده است.

از دیگر بخش‌های دیگر خانه کرد سنندج می‌توان به نگارخانه و حیاط ورودی، غرفه‌های زندگی شهری، مکتب خانه، قالی بافی، آثار چوبی استاد بهزادیان، غرفه‌های مشاغل و فنون، بخش اسناد و عکس‌های تاریخی، اتاق خان، غرفه‌های زندگی روستایی و مطبخ خانه اشاره کرد.

موزه سنندج در ۱۵ دی ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۲۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

فیلم از معصومه پهلوان

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۸ ۲۶ فروردين ۱۴۰۳
واقعا جای قشنگیه ممنون
Singapore
ناشناس
۱۹:۲۱ ۰۶ فروردين ۱۴۰۳
افراد خوبی در این عمارت ها زندگی میکردن ؟
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۹:۵۶ ۰۴ فروردين ۱۴۰۳
معصومه مقالت عالی بود ایشالا که همیشه موفق باشی??❤️