یکی از ویژگی گردشگری نوروزی در چهارمحال و بختیاری، توجه به بوم‌گردی در دل طبیعت و روستا‌های هدف گردشگری است.

همه جا بوی عید و نو شدن می‌دهد و این خانه کاهگلی در حیاطی پُر از درخت، با در، پنجره و نرده‌های چوبی آبی رنگ، آرامش را تا بلندای آسمان می‌برد. گلدان‌های شمعدانی با گل‌های سفید و قرمز، در طبقه بالا و دور تالار خانه، بهار را به چشم‌ها هدیه می‌کنند.

در که بگشایی، بانویی می‌بینی که در گوشه دنجی از حیاط، مشغول درست کردن آش‌های محلی و کباب بختیاری برای افطار است و مهمانانی از دیاری دیگر، نظاره گر دستان این بانوی جوان و فرآیند تهیه آش‌های خوشمزه محلی اند.

در حیاط خانه جنب و جوش مرغ، اردک و غاز جریان دارد و تعدادی گاو که صبح‌ها اهالی و مسافران را مهمان شیر تازه می‌کنند.

این خانه هر از چندگاهی، تجربه لحظاتی زندگی روستایی چهارمحال و بختیاری را به مردم مناطق مختلف کشور و حتی دنیا هدیه می‌کند و مینیاتوری از فرهنگ و آداب و رسوم دیار استان است.

یکی از ویژگی گردشگری نوروزی در چهارمحال و بختیاری که در سال‌های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، توجه به بوم‌گردی در دل طبیعت و روستا‌های هدف گردشگری است.

توسعه بوم‌گردی با تاکید بر حفظ بافت سنتی روستا‌ها و مناطق گردشگری، باعث شده است که بیشتر گردشگرانی که به چهارمحال و بختیاری سفر می‌کنند، سراغی از این اقامتگاه بگیرند.

این اقامتگاه که از نظر هزینه‌ای از هتل‌ها و هتل آپارتمان‌ها برای برخی از مسافران و گردشگران، اقتصادی‌تر و به صرفه‌تر است از نظر بافت سنتی نیز همچنان تاکید بر حفظ آداب و رسوم خود دارند.

گردشگری سنتی در سرزمین بوم گردی

پخت غذا‌های محلی به ویژه آش‌های سنتی با گیاهان بومی منطقه، پخت کباب بختیاری و ارائه لبنیات محلی تازه و وجود فضای نزدیک در طبیعت یا جاذبه‌های گردشگری، باعث شده برخی از گردشگران این نوع اقامت را در سفر انتخاب کنند.

صنعت نوپای بوم‌گردی

استراحت و اسکان در " اقامتگاه‌های بوم‌گردی" یکی از ظرفیت‌های مورد توجه این روز‌ها در چهارمحال و بختیاری در حوزه گردشگری محلی است که در همه فصل‌ها برای این استان قابلیت‌پذیر گردشگر را دارد و در بهار این پذیرش شدت بیشتری دارد.

"بوم‌گردی‌ها" اقامتگاه‌هایی هستند که در محیط‌های طبیعی و بومی با رعایت اصول پایداری زیست محیطی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و سازگار با معماری بومی، بافت تاریخی و سیمای طبیعی منطقه اقامتگاه ایجاد، احیا و یا بهره‌برداری می‌شود و ضمن بیشترین تعامل با جوامع محلی و توجه به تنوع اقلیم و طبیعت زمینه حضور گردشگران را برای تجربه زندگی در محیط طبیعی و بومی فراهم می‌کند.

بوم‌گردی‌ها براساس محیط جغرافیایی و حساسیت‌های محیطی در ۴ گروه کلبه‌ها، خانه‌های سنتی روستایی و شهری، کمپ‌های عشایری و اکولاژ‌ها دسته‌بندی می‌شود.

قاسمی سرپرست معاون گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری می‌گوید: بوم‌گردی صنعت نوپایی در حوزه گردشگری کشور است که از سال ۱۳۹۴ در استان چهارمحال و بختیاری پا گرفته و حالا تعدادش به ۷۰ واحد با اشتغال ۲۸۰ نفر رسیده است. 


بیشتر بخوانید


کارشناسان گردشگری می‌گویند: بوم گردی یا اکوتوریسم، سفری مسئولانه به جاذبه‌های طبیعی است که در آن گردشگر در کنار استفاده از مواهب طبیعی و لذت بردن از سفر، با ویژگی‌های فرهنگی گذشته و فعلی منطقه آشنا می‌شود و افزون بر رعایت اصول حفظ زیست بوم، با حضور و خرید از جوامع محلی، باعث ایجاد فعالیت‌های سودآور اجتماعی و اقتصادی مردم آن منطقه می‌شود. از سوی دیگر اقامتگاه‌های بوم گردی باید در محیط‌های طبیعی و با رعایت ضوابط زیست محیطی و سازگار با معماری بومی و سیمای طبیعی هرمنطقه ساخته شود و ساکنانش هم که از بومیان هر منطقه هستند، باید گوشه‌هایی از کار و زندگی روزمره در این مناطق را با همان حال وهوای گذشته، با چاشنی آیین‌ها وآداب و رسوم محلی، برای گردشگران به نمایش دربیاورند.

گردشگری سنتی در سرزمین بوم گردی

این درحالیست که الزامی برای خانه مسافر‌ها در این باره وجود ندارد و خانه مسافر‌ها فقط به عنوان یک واحد اقامتی و پذیرایی، ملزم به ارائه امکانات رفاهی برای ماندگاری و اقامت مسافران هستند.

تناسب با طبیعت و معماری سنتی، مدیریت از طریق جامعه محلی و ساکنان همان خانه و ارائه خدمات مطلوب متناسب با فرهنگ جامعه محلی از مهترین ویژگی‌های اقامتگاه‌های بوم‌گردی به شمار می‌رود.

کم‌هزینه بودن اجرای طرح، کسب درآمد بالا، اشتغال‌زایی ارزان و حمایت دولت از این طرح‌ها از مزیت‌های نسبی راه‌اندازی و فعالیت اقامتگاه‌های بوم‌گردی است.

چهارمحال و بختیاری بیشترین ارتفاع از سطح دریا را دارد و سرچشمه رودخانه‌های بزرگی مانند زاینده‌رود و کارون و بخشی از رودخانه دز است که به‌واسطه جاذبه‌ها بی‌شمار در حوزه طبیعت‌گردی به‌عنوان یکی از نقاط توسعه "بوم‌گردی" در کشور شناخته شده است.

گردشگری سنتی در سرزمین بوم گردی

توسعه بوم‌گردی یکی از سیاست‌های رونق بخشی به گردشگری

سرپرست معاونت گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری می‌گوید:توسعه بوم‌گردی یکی از سیاست‌های رونق بخشی به گردشگری استان است و اکنون ۷۰ واحد بوم در استان وجود دارد که بیشتر در روستا‌ها فعال است که از این پس اردوگاه‌های گردشگری با ساختار عشایری مورد توسعه و افزایش قرار می‌گیرد.

قاسمی در خصوص بهره‌گیری از ویلا‌های سامان نیز تصریح کرد: ویلا‌های اشاره شده شخصی هستند و به صورت رسمی زیر نظر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیستند، اما تمامی تجهیزات گردشگری که زیر نظر این اداره کل قرار دارد قیمت‌ها نظارت می‌شود و تاکید بر این است که از هتل‌ها واحد اقامتی بگیرند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.