همه جا بوی عید و نو شدن میدهد و این خانه کاهگلی در حیاطی پُر از درخت، با در، پنجره و نردههای چوبی آبی رنگ، آرامش را تا بلندای آسمان میبرد. گلدانهای شمعدانی با گلهای سفید و قرمز، در طبقه بالا و دور تالار خانه، بهار را به چشمها هدیه میکنند.
در که بگشایی، بانویی میبینی که در گوشه دنجی از حیاط، مشغول درست کردن آشهای محلی و کباب بختیاری برای افطار است و مهمانانی از دیاری دیگر، نظاره گر دستان این بانوی جوان و فرآیند تهیه آشهای خوشمزه محلی اند.
در حیاط خانه جنب و جوش مرغ، اردک و غاز جریان دارد و تعدادی گاو که صبحها اهالی و مسافران را مهمان شیر تازه میکنند.
این خانه هر از چندگاهی، تجربه لحظاتی زندگی روستایی چهارمحال و بختیاری را به مردم مناطق مختلف کشور و حتی دنیا هدیه میکند و مینیاتوری از فرهنگ و آداب و رسوم دیار استان است.
یکی از ویژگی گردشگری نوروزی در چهارمحال و بختیاری که در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، توجه به بومگردی در دل طبیعت و روستاهای هدف گردشگری است.
توسعه بومگردی با تاکید بر حفظ بافت سنتی روستاها و مناطق گردشگری، باعث شده است که بیشتر گردشگرانی که به چهارمحال و بختیاری سفر میکنند، سراغی از این اقامتگاه بگیرند.
این اقامتگاه که از نظر هزینهای از هتلها و هتل آپارتمانها برای برخی از مسافران و گردشگران، اقتصادیتر و به صرفهتر است از نظر بافت سنتی نیز همچنان تاکید بر حفظ آداب و رسوم خود دارند.
پخت غذاهای محلی به ویژه آشهای سنتی با گیاهان بومی منطقه، پخت کباب بختیاری و ارائه لبنیات محلی تازه و وجود فضای نزدیک در طبیعت یا جاذبههای گردشگری، باعث شده برخی از گردشگران این نوع اقامت را در سفر انتخاب کنند.
استراحت و اسکان در " اقامتگاههای بومگردی" یکی از ظرفیتهای مورد توجه این روزها در چهارمحال و بختیاری در حوزه گردشگری محلی است که در همه فصلها برای این استان قابلیتپذیر گردشگر را دارد و در بهار این پذیرش شدت بیشتری دارد.
"بومگردیها" اقامتگاههایی هستند که در محیطهای طبیعی و بومی با رعایت اصول پایداری زیست محیطی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و سازگار با معماری بومی، بافت تاریخی و سیمای طبیعی منطقه اقامتگاه ایجاد، احیا و یا بهرهبرداری میشود و ضمن بیشترین تعامل با جوامع محلی و توجه به تنوع اقلیم و طبیعت زمینه حضور گردشگران را برای تجربه زندگی در محیط طبیعی و بومی فراهم میکند.
بومگردیها براساس محیط جغرافیایی و حساسیتهای محیطی در ۴ گروه کلبهها، خانههای سنتی روستایی و شهری، کمپهای عشایری و اکولاژها دستهبندی میشود.
قاسمی سرپرست معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری میگوید: بومگردی صنعت نوپایی در حوزه گردشگری کشور است که از سال ۱۳۹۴ در استان چهارمحال و بختیاری پا گرفته و حالا تعدادش به ۷۰ واحد با اشتغال ۲۸۰ نفر رسیده است.
بیشتر بخوانید
کارشناسان گردشگری میگویند: بوم گردی یا اکوتوریسم، سفری مسئولانه به جاذبههای طبیعی است که در آن گردشگر در کنار استفاده از مواهب طبیعی و لذت بردن از سفر، با ویژگیهای فرهنگی گذشته و فعلی منطقه آشنا میشود و افزون بر رعایت اصول حفظ زیست بوم، با حضور و خرید از جوامع محلی، باعث ایجاد فعالیتهای سودآور اجتماعی و اقتصادی مردم آن منطقه میشود. از سوی دیگر اقامتگاههای بوم گردی باید در محیطهای طبیعی و با رعایت ضوابط زیست محیطی و سازگار با معماری بومی و سیمای طبیعی هرمنطقه ساخته شود و ساکنانش هم که از بومیان هر منطقه هستند، باید گوشههایی از کار و زندگی روزمره در این مناطق را با همان حال وهوای گذشته، با چاشنی آیینها وآداب و رسوم محلی، برای گردشگران به نمایش دربیاورند.
این درحالیست که الزامی برای خانه مسافرها در این باره وجود ندارد و خانه مسافرها فقط به عنوان یک واحد اقامتی و پذیرایی، ملزم به ارائه امکانات رفاهی برای ماندگاری و اقامت مسافران هستند.
تناسب با طبیعت و معماری سنتی، مدیریت از طریق جامعه محلی و ساکنان همان خانه و ارائه خدمات مطلوب متناسب با فرهنگ جامعه محلی از مهترین ویژگیهای اقامتگاههای بومگردی به شمار میرود.
کمهزینه بودن اجرای طرح، کسب درآمد بالا، اشتغالزایی ارزان و حمایت دولت از این طرحها از مزیتهای نسبی راهاندازی و فعالیت اقامتگاههای بومگردی است.
چهارمحال و بختیاری بیشترین ارتفاع از سطح دریا را دارد و سرچشمه رودخانههای بزرگی مانند زایندهرود و کارون و بخشی از رودخانه دز است که بهواسطه جاذبهها بیشمار در حوزه طبیعتگردی بهعنوان یکی از نقاط توسعه "بومگردی" در کشور شناخته شده است.
سرپرست معاونت گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری میگوید:توسعه بومگردی یکی از سیاستهای رونق بخشی به گردشگری استان است و اکنون ۷۰ واحد بوم در استان وجود دارد که بیشتر در روستاها فعال است که از این پس اردوگاههای گردشگری با ساختار عشایری مورد توسعه و افزایش قرار میگیرد.
قاسمی در خصوص بهرهگیری از ویلاهای سامان نیز تصریح کرد: ویلاهای اشاره شده شخصی هستند و به صورت رسمی زیر نظر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیستند، اما تمامی تجهیزات گردشگری که زیر نظر این اداره کل قرار دارد قیمتها نظارت میشود و تاکید بر این است که از هتلها واحد اقامتی بگیرند.