مسجد شافعی، شاهکار باشکوهی است که در مرکز شهر زیبای کرمانشاه قرار دارد که این شهر را زینت داده است.
این مسجد از سویی به بازار اصلی شهر کرمانشاه و از سوی دیگر میدان بزرگ جوانشیر (میدان توپخانه قدیم) محدود میشود.
عمده هنر معماری ایرانی اسلامی، در ساخت مساجد خرج شده و امروزه مساجد بزرگ و قدیمی، جلوهگر این هنر بینظیر و ستودنی هستند. مسجد شافعی کرمانشاه نیز از مهمترین آثار بهجامانده از هنر معماری ایرانی اسلامی بهشمار میآید که زیبایی و شکوه آن هر چشمی را به خود خیره میکند.
این شاهکار معماری تاریخی توسط جمعی از خیرین اهل سنت ساخته شده و جزء مهمترین مساجد مسلمانان اهل تسنن بهشمار میآید.
این مسجد با زیبایی مسحورکنندهاش شهر کرمانشاه را زینت داده است و میتوان از آن بهعنوان یکی از مهمترین جاهای دیدنی کرمانشاه یاد کرد؛ ازاینرو میتوان گفت که سفر به این شهر بدون بازدید از این مسجد پرشکوه، لطفی نخواهد داشت.
پیش از ساخت مسجد شافعی کرمانشاه، در محل قرارگیری کنونی آن، زائرسرایی وجود داشت. این زائرسرا را تعدادی از خیرین اهل سنت خریداری کردند تا به مسجدی بزرگ و زیبا برای مسلمانان اهل سنت در کرمانشاه تبدیل کنند.
این بنای پرشکوه و تماشایی به سرپرستی شخصی بهنام ملا سید حسین مسعودی و کوشش برخی دیگر از خیرین اهل سنت در کرمانشاه، از جمله خلیفه محمد صالح محمدی، خلیفه سید علی نقشبندی، جعفر شریفی، احمد مدللی، میرزا حبیب بلندی، علی محمد شیان، ساخته و در سال ۱۳۲۴ تأسیس شد. امروزه این مسجد به جاذبهای تاریخی در استان کرمانشاه تبدیل شده است.
چیزی که مسجد شافعی کرمانشاه را از سایر مساجد تاریخی ایران متمایز میکند، این است که سبک معماری این بنا، تلفیقی از معماری ایرانی اسلامی و معماری عثمانی است. وقتی به بنای کلی این مسجد مینگرید، ظاهر کلی آن تجلیگر معماری ایرانی اسلامی است؛ اما اگر به درون مسجد قدم بگذارید، فضای داخل آن و سبک معماریاش، شما را یاد مساجد تاریخ عثمانی میاندازد. بگذارید کمی دقیقتر به وصف ویژگیهای این مسجد بپردازیم.
جالب است بدانید که سازه اصلی مسجد شافعی کرمانشاه، فلزی است. نمای بیرونی آن نیز با سنگ تراورتن سفید پوشش و زینت داده شده است. در بنای کلی، یک گنبد بزرگ، چند نیمگنبد و دو مناره طلاییرنگ به چشم میخورد. مساحت داخلی این بنای پرشکوه ۱۰۶۰ مترمربع است.
تزئینات نقاشی در داخل بنا، گچبریهایی خیرهکننده که روی آنها آیاتی از قرآن کریم به خط «طغرا» نوشته شه است، ستونهای قطور و فضای مرکزی مرتفع زیر گنبد اصلی در این مسجد، همگی یادآور مساجد کلاسیک عثمانی هستند.
تزئینات داخلی این مسجد پر از جزئیات ظریف و هنرمندانه است که هر بینندهای را به شگفتی و ستایش وا میدارد، از اینرو اگر از تماشای هنر معماری باستانی لذت میبرید، بازدید از این مسجد را در سفر به کرمانشاه از دست ندهید.
مسجد شافعی کرمانشاه مانند اغلب مساجد ایرانی، دارای حیاطی بزرگ، به شکل مستطیل است. در ضلعهای غربی و شرقی این بنا، دو شبستان وجود دارد که یکی از آنها به خانمها و دیگری به آقایان اختصاص داده شده است.
شبستان اصلی مسجد جامع شافعی نیز در ضلع شمالی آن قرار دارد. این شبستان دارای یک نیمطبقه و ۵ ستون بزرگ و قطور است که ظاهری زیبا به آن بخشیدهاند. از دیگر بخشهای این مسجد بزرگ و پرشکوه میتوان به کتابخانه، آبدارخانه، جاکفشی، فضاهای جانبی و… اشاره کرد.
گفتنی است که بهتازگی، بنایی جدید در کنار مسجد شافعی ساخته شده و نمازهای جماعت و مراسمهای مذهبی درون آن برگزار میشود. درواقع امروزه ساختمان اصلی این مسجد پرشکوه کاربری خود را از دست داده و به جاذبهای تاریخی در قلب کرمانشاه تبدیل شده است.
ندافاضلی