سبزه یکی از آن سینهای اصلی است که همیشه در سفره حضور دارد. خیلیها (بخصوص قدیمیها) معتقدند سبزه را باید خود اهالی خانه سبز کنند. خیلیها هم فقط به وجود سبزه در سفره هفت سین اعتقاد دارند، اما مهم نیست که آن را خودشان درست کرده باشند یا از مادر و خواهر گرفته باشند و یا آن را از بازار خریده باشند.
در ادامه به آموزش کاشت چند مدل سبزه ریحان برای عید پرداختهایم.
کاشت سبزه ریحان به شکل توپی برای عید
برای کاشت سبزه توپی شکل ریحان مراحل زیر را دنبال کنید:
بذر ریحان را حدود ۴ ساعت در آب کم خیس کنید تا لعابدار شود.
روی توپ پلاستیکی و یا اسفنج گرد و یا هر چیز سبکی که به شکل گرد باشد، یک لایه پنبه بکشید به صورتی که ضخامت آن ۱ سانتیمتر شود.
روی پنبه را یک لایه تنظیف بکشید و با نخ آن را ببندید تا پارچه و پنبه ثابت بمانند.
پنبهها را با آب پاش کاملا خیس کنید.
یک لایه نازک از بذر لعابدار ریحان روی سطح بکشید.
روی آن با آبپاش آب بپاشید.
روی بذرها را با نایلونی بپوشانید.
روزی چند بار آب بپاشید.
زمانی که بذرها جوانه زدن و سبز شدند نایلون را بردارید و روزی دو بار به آن آب بپاشید.
میتوانید قسمتی از توپ یا سطح گرد را سوراخ کنید و با تکهای چوب ثابت نگه دارید، این چوب را داخل گلدان بکارید تا سبزه شما شبیه درختی گرد شود یا میتوانید سبزه خود را از جایی آویزان کنید.
روش سبز کردن سبزه ریحان روی اسفنج
برای کاشت سبزه ریحان روی اسفنج مراحل زیر را دنبال کنید:
بذر ریحان را به مدت دو تا ۴ ساعت داخل آب خیس کنید.
اسفنج را درون ظرفی که میخواهید سبزه بکارید، فیکس کنید.
اسفنج را مرطوب کرده و بذر ریحان خیس خورده را روی آن پخش کنید.
با پلاستیک یا نایلون روی بذرها را کاور کنید به طوری که پلاستیک به بذرها برخورد نکند.
ظرف را داخل محیط خانه نگه دارید.
هر زمان که احساس کردید بذرها خشک شدند، بذرها را به کمک اسپری کردن مرطوب کنید.
سه تا ۵ روز بعد که بذرها جوانه زدند، کاور را بردارید.
ظرف سبزه را در محیط خنک که میزان کافی نور داشته باشد قرار دهید.
با اسپری کردن آب، رطوبت مورد نیاز ریحان را تامین کنید.
آموزش سبزه ریحان روی کوزه
برای کاشت سبزه ریحان روی کوزه مراحل زیر را دنبال کنید:
بذر ریحان را به مدت دو تا ۴ ساعت داخل آب خیس کنید.
کوزه را برای مدت یک شبانه روز پر آب نگه دارید تا جدار کوزه کاملاً خیس شود.
جوراب را روی کوزه بکشید.
روی جوراب آب بپاشید تا کامل مرطوب گردد.
روی جوراب را بذر خیس خورده ریحان بمالید.
کیسه پلاستیکی شفافی که چند جای آن را سوراخ کرده اید روی کار قرار دهید، پلاستیک نباید با بذرها تماس پیدا کند.
هر وقت جوانههای سبز ظاهر شد پلاستیک را بردارید.
سبزه را در مکان خنک و پر نور قرار دهید.
سبزه ریحان روی پنبه
برای کاشت سبزه ریحان روی پنبه مراحل زیر را دنبال کنید:
بذر ریحان را به مدت دو تا ۴ ساعت داخل آب خیس کنید.
ظرف مناسب و دلخواه را خیس کنید و با یک لایه پنبه به ضخامت ۱ سانت کاملا بپوشانید.
یک لایه تنظیف روی پنبه بکشید.
سطح پنبه و تنظیف روکش کرده را کاملا با آب فشان خیس کنید.
یک لایه از بذر خیس خورده را به طور یکنواخت روی سطح مورد نظر بمالید.
بذر را آب پاشی کنید.
یک روکش نایلونی شفاف و دارای چند سوراخ راکه مقداری بزرگتر از ماکت باشد روی کار قرار دهید، دقت کنید که نایلون با سطح ماکت تماس نداشته باشد، چون باعث خرابی سبزه میشود.
سبزه را در جای خنک و پرنور قرار دهید.
روزی سه مرتبه با ملایمت به بذرها آب دهید.
بعد از سه یا چهار روز نایلون را بردارید.
ظرف سبزه را دو بار آبیاری کرده و در جای خنک و به دور از آفتاب مستقیم قرار دهید.
سبزه ریحان چند روزه سبز میشود؟
سبزه ریحان تقریبا تا سه روز جوانه میزند و تا ده، دوازده روز به طور کامل سبز میشود. درنتیجه برای کاشت این سبزه ده روز قبل از آغاز فروردین شروع به کاشت کنید.
نکات سبزه ریحان و کاشت سبزه عید
بذرهایی که تهیه میکنید برای امسال باشد و کهنه و قدیمی نباشه، چون جوانه نمیزند.
از سلامت بذرها مطمئن شوید.
در صورت عدم دسترسی به بذر ریحان میتوان از بذر شاهی، کنجد و تخم شربتی استفاده کنید.
ظرفهای فلزی برای سبز کردن سبزه مناسب نیست.
برای آب دادن به سبزه، از آبپاش استفاه کنید.
بهتر است از ظروف سفالی برای سبزه استفاده کنید.
اگر بذر را خیلی نازک روی ماکت پهن کنید سبزه کم پشت میشود و اگر بذر خیلی کلفت و ضخیم روی ماکت قرار دهید سبزه شما پس از چند روز لک زده و خراب میشود.
آبیاری بیش از حد و استفاده از ظروف پلاستیکی باعث بد بو شدن سبزه میشود.
قرار دادن ظرف سبزه زیر نور مستقیم خورشید موجب بی حال شدن ساقه میشود.
منبع: روزیاتو
بسیار ممنون و سپاسگزارم با سبز کردن ریحان میتونیم در نهایت استفاده کرده و هیچ اسرافی هم در کار نیست سال بسیار خوب وماه بسیار پر برکتی برای همه آرزومندم
هرساله ، به بهانه سبزه هفت سین ، میلیونها تومان ،
از ثروت کشور ؛
در این اوضاع اقتصادی ، دور ریخته می شود !
با یک حساب ساده و در خوشبینانه ترین حالت ،
اگر تعداد خانوارهای ایرانی را ؛
حداقل 20 میلیون در نظر بگیریم
و هر خانوار ؛ حداقل 100 گرم گندم را سبز کند ،
در کل کشور ؛ حداقل 2000 تن ( دو میلیون کیلو ) گندم ،
مصرف شده و در نهایت نیز دور ریخته می شود !
این در حالی است که ما ، وارد کننده گندم بوده
و هزینه زیادی را ، بابت واردات آن می پردازیم !
آیا بهتر نیست که ؛ اسراف را کنار گذاشته
و به جای گندم و... ، از سبزه مصنوعی ،
که در سال های بعد هم ، قابل استفاده می باشد ،
در سفره هفت سین خود استفاده کنیم ؟
کمی اندیشه کنیم !!