به همت دولت سیزدهم طرح های کلانی به منظور آبرسانی به مردم سیستان و بلوچستان آغاز شده است، اقدام ویژه‌ای که می‌تواند مرهمی بر زخم کهنه کم آبی در این استان پهناور باشد.

با وجود سنگینی سایه خشکسالی بر سر سیستان و بلوچستان و بدعهدی حاکمان کشور افغانستان و عدم پایبندی این کشور به معاهده بین‌المللی رهاسازی حق‌آبه هیرمند، دولت که خود را موظف به ارائه خدمات به مردم می‌داند، دست از تلاش برنداشت و با تدوین و اجرای همزمان 3 برنامه اضطراری، کوتاه‌مدت و میان‌مدت در صدد رفع دغدغه آب مردم سیستان و بلوچستان و تأمین آب پایدار برای این استان است.

گام‌های امیدوارکننده‌ای که به عنوان یک اولویت مهم پیگیری می‌شود تا تکمیل این طرح‌ها به عنوان خدمتی ماندگار از دولت سیزدهم برای مردم این دیار به یادگار بماند.

بر این اساس طرح‌های کلانی چون اجرای طرح انتقال آب از دریای عمان به عنوان یک منبع آبی پایدار، طرح انتقال آب از آب‌خوان‌ شرقی برای مرکز استان و اجرای طرح تأمین آب اضطراری منطقه سیستان و زاهدان در دولت سیزدهم کلید خورد و اکنون با پیشرفت مناسبی در دست اجرا قرار دارد.  راستا نیز نصب بزرگترین آب شیرین کن خاورمیانه در سیستان به عنوان بخشی از پروژه اضطراری تامین آب استان دنبال می‌شود.

علیرضا قاسمی،مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در تشریح اهمیت اجرای توأمان این طرح‌ها در استان گفت: چالش‌های بسیاری برای تأمین آب در پهنه سیستان و بلوچستان وجود دارد، از جمله وابستگی استان به آب‌های مرزی، کاهش نزولات جوی و خشکسالی‌های طولانی مدتی که ضمن افت شدید منابع آب زیرزمینی منجر به کاهش کمًی و کیفی منابع آب نیز شده است.

وی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان از حیث منابع آبی فقیر است، افزود: در حال حاضر بالغ بر ۹۰ درصد منابع آبی استان درگیر خشکسالی شده است.

وی با بیان اینکه در سیستان و بلوچستان به دلیل پهناوری، شاهد اقلیم‌های مختلفی هستیم، ادامه داد: شرایط استان از لحاظ وضعیت آب وهوایی به گونه‌ای است که اگر در بخشی از استان سیلاب اتفاق می‌افتد همزمان در پهنه دیگر خشکسالی حاکم است، این ویژگی‌ باعث شده که طرح‌های مختلفی در سطح استان مطالعه و اجرا شود.

وی با اشاره به مهم‌ترین چالش‌ حال حاضر که در تأمین آب منطقه سیستان و شهر زاهدان وجود دارد، تصریح کرد: خشکسالی در شمال استان و عدم تحقق حق‌آبه از جانب کشور افغانستان طی چند سال اخیر باعث شده حجم ذخایر آبی "چاه‌نیمه" به طور بی‌سابقه کاهش یابد و برداشت آب برای یک میلیون و ۵۰۰ نفر که در زاهدان و ۱۱ شهر و ۹۴۵ روستا و آبادی منطقه سیستان سکونت دارند از طریق طراحی و احداث بارج شناور انجام شود.

قاسمی افزود: همزمان با جابه‌جایی آب در چاه‌نیمه‌ها و برداشت آب با شرایط جدید، از آذر سال1401، مطالعه و اجرای طرح تأمین آب اضطراری از منابع آب زیرزمینی در دستور کار قرار گرفت تا با استفاده از این منابع تنش آبی قابل تصور در منطقه سیستان و شهر زاهدان ناشی از عدم پایبندی کشور افعانستان به معاهده 1351 هیرمند به حداقل ممکن برسد.

وی با بیان اینکه سه دشت در محدوده دشتک برای برداشت آب شناسایی شد، افزود: تاکنون، عملیات حفر و تجهیز ۷۵ حلقه چاه، اجرای حدود ۱۰۰ کیلومتر خطوط انتقال آب و ۱۲۰ کیلومتر خط انتقال برق برای اجرای این طرح به اتمام رسیده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان یاداور شد: طرح تأمین بخشی از آب موردنیاز ساکنان سیستان و زاهدان از منطقه دشتک شامل حفر و تجهیز چاه، اجرای خطوط انتقال آب، برق، احداث ایستگاه پمپاژ و کارخانه آب‌شیرین‌کن، با اعتباری بالغ بر ۴۰۰۰ میلیارد تومان در دست اجرا است.

وی در ارتباط با جزئیات آب‌شیرین‌کن 100 هزار مترمکعبی طرح اضطراری بیان کرد: به این دلیل بزرگ‌ترین آب‌شیرین‌کن عنوان شده که معمولا با این حجم از شیرین‌سازی، آب‌شیرین‌کن‌ها در کنار سواحل اجرا می‌شوند ولی با توجه به شرایط اضطراری برای تامین آب شرب در منطقه شمال استان و بخشی از شهر زاهدان و ضرورت شیرین‌سازی برای ارتقای کیفیت شرب لازم بود تا این حجم از دستگاه‌ها در محل نصب شود.

وی تأکید کرد: منابع آبی شناسایی شده در منطقه‌ای که قابلیت برداشت دارند در دسته آب‌های لب‌شور و شور محسوب می‌شوند، بنابراین برای ارتقای کیفیت ضرورت دارد تا شیرین‌سازی بر روی این منابع صورت پذیرد.

وی فرآیند شیرینی‌سازی آب در دشت هامون هیرمند را از طریق سیستم اسمز معکوس (RQ) که یکی از روش‌های متداول شیرین‌سازی در دنیا است اعلام کرد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، مدت بهره‌برداری از طرح را 3 سال پیش‌بینی کرد و افزود: تا تکمیل دیگر طرح‌های تامین آب منطقه شامل تأمین آب از آبخوان شرقی استان و انتقال آب از دریای عمان، قرار است طرح اضطراری تأمین کننده آب شرب مردم باشد و در ادامه در خصوص نحوه برداشت و میزان شیرین‌سازی تصمیم‌گیری خواهد شد.

وی هزینه طرح آب‌شیرین‌کن را حدود ۲۸۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: اعتبار آن از محل تنش‌آبی مصوب و بر اساس پیشرفت کار پرداخت می‌شود.

وی با اشاره به تأثیر اجرای طرح اضطراری در رفع مشکل آب شرب مردم منطقه، گفت: با بهره‌برداری از آب‌شیرین‌کن قطعا مشکل کمبود آب شرب در سطح شهر زاهدان تا حدودی مرتفع خواهد شد و چون بخشی از تامین آب منطقه سیستان از این طرح صورت خواهد گرفت می‌توان عنوان کرد حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد سیستان نیز با این آب‌شیرین‌کن تامین آب خواهد شد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، کیفیت آب خروجی آب‌شیرین‌کن را بر اساس استانداردهای تعریف شده و قابل شرب بیان کرد و افزود: بعد از راه‌اندازی و بهره‌برداری از خط انتقال دریای عمان به دلیل اینکه طرح عمان بخشی از کمبود آب شرب را مرتفع خواهد کرد این دستگاه‌ها برای امکان تامین آب شرب زاهدان در محدوده نقاط حاشیه شهر و یا نقاطی که دارای آب شور هستند نصب و استفاده خواهند شد.

وی با بیان اینکه تأمین آب سیستان و زاهدان در محور تمرکز پروژه‌های اضطراری دولت برای رفع تنش‌های آبی قرار دارد، افزود: تمام تلاشمان را می‌کنیم تا نگرانی مردم از شرایط آبی منطقه که مهم‌ترین دغدغه این روزهای دولت است را رفع کنیم.

برچسب ها: آبفا ، آب شیرین کن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۵ ۰۸ اسفند ۱۴۰۲
الحمدلله رب العالمین
Germany
ناشناس
۱۷:۳۹ ۰۷ اسفند ۱۴۰۲
چی شده یا سیستان افتادین؟
Iran (Islamic Republic of)
راوی
۱۲:۲۶ ۰۷ اسفند ۱۴۰۲
حتماً این پروژه هم تو دولت های بعدی افتتاح میشه
Iran (Islamic Republic of)
راوی
۱۲:۲۶ ۰۷ اسفند ۱۴۰۲
حتماً این پروژه هم تو دولت های بعدی افتتاح میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۱ ۰۵ اسفند ۱۴۰۲
نزدیک انتخابات شده سیستان مهم شده
Italy
آرش
۰۸:۳۶ ۰۶ اسفند ۱۴۰۲
تمامی خاک ایران برای مردم ایران مهم هستند متأسفانه سو مدیریت ها کل ایران رو در برگرفته حتی تهران الان بیش از یکسال ه که پله های عابر پیاده محله مون در کل شاید 2 ماه هم کار نکرده و مدام همه شوند خراب اند و یا سقف پله شکسته باران داخل پله ها می‌ریزه این از پایتخت بعد انتظار دارید که مدیران بی تخصص در کل ایران پراکنده اند بفکر کارهای سازندگی باشند.من درود می‌فرستم به مردم سیستان و بلوچستان انشالله این ها محقق بشه و به افغان های بی مسئولیت نظاره گر نباشیم .ایکاش دیوار مرزی می‌کشیدند بین ما و افغانستان و پاکستان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۴ ۰۵ اسفند ۱۴۰۲
شیرینی کن چیه؟ آب شیرین کن مگه قنادی هست
Iran (Islamic Republic of)
گمنام
۲۲:۱۹ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
با عرض سلام مردم سیستان(زابل) پای انقلاب بودن و خواهند بود پای نداری سختی بودن از انقلاب دست نکشیدن حق این مردم این زندگی نیس این مردم بودن که اولین خونخواهان امام حسین (ع) بودن مسولان ظلم کردن به این مردم نه مردم میگذرن نه خدا از مسولان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۹ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
مثبت دادم ولی ضعف از همه ما و مسولان ماست ماهم بی تقصیر نیستم
ایران من و تو و ما هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۷ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
کاشکی انتخابات هراز ۶ ماه بود
هم جاده ها هم به فکر آب و آسفالت ووو مسولان بیشتر کار می کردند کار نمایندگان یکی دوماه قبل از انتخابات و۳سالو ۱۰ ماه در خواب و به فکر کسب درآمد و سفر به اروپا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۰ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
زمان افتتاح ۴۰ سال دیگه
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۲۱:۱۴ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
اگر اینکار را جهادی انجام دهند دست همه زحمتکشان این ابر پروژه ها را باید بوسید و من حاضرم بر پست این عزیزان بوسه بزنم
سیستان و بلوچستان دیار رستم و مردان مرد و شیر زنان است که خدمت به این بزرگواران هنر هر نماینده و مسولی است
Iran (Islamic Republic of)
ZAGROSIAN
۲۱:۰۹ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
اب از اقیانوس بیارید برای شرق یک قطره به طالبان نامرد ندهید
اینها مرد نیستند که ب را ر روی همسایه خوب و ابرقدرت خود می‌بندند کاش میگذاشتیم آمریکا تصرفشان میکرد
Netherlands (Kingdom of the)
Mohieddin
۱۸:۲۳ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
دولت سیزدهم منشآ خیرات و برکات برای کشور خصوصا مناطق محروم است ، اما نباید همنطور بی برنامه مناطق مهم و استراتژیک شرق کشور را آباد کرد و داد دست گروه مولوی ها و ایرانیان شیعه بروند در کویر بی آب و علف زندگی کنند درست مثل بندر زرخیز گنبد که به ترکمن ها داده شده است ترکیب جمعیتی این مناطق و مناطق کردنشین باید در همین خشک سالی ها بر هم بخورد مردم دیگر مناطق باید تشویق شوند که به مناطق مکران و کنارک و چابهار و بعدها در مناطق کردنشین ساکن شوند .
Finland
رضا
۱۷:۱۰ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
درستش RO هستش RQ که نوشتید برای اسمز معکوس اشتباهه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۱ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
از دولت سیزدهم بسیار سپاسگزاریم که اجرای طرح‌های زیربنایی مانند آب شیرین کن و تامین آب شرب سیستان و بلوچستان را شروع نموده‌اند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
کاش به داد ما هم که نزدیک مرز ترکیه هستیم هم برسن که هفته ۳ بار به اندازه یه مخزن کوچک اب میدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۴ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
کار درست و قابل تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۷ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
جاده واب هم دو مقوله مفقول مانده اند وباید جهادی تامین بودجه وحل شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۷ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
جاده واب هم دو مقوله مفقول مانده اند وباید جهادی تامین بودجه وحل شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
این خبه برای کل ایران لوله واب شیر ن کن بیارید ما مخالفان ایشون هم خواستار اقدامات خب هستیم وحمایت میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۴ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
کار خوبی انجام میگیره ولی
به روزگار سلامت سلاح جنگ بساز وگرنه سیل چو بگرفت سد نشاید ساخت
منظورم اینه پیشرفت مملکت فقط به موشک نیست در همه جوانب باید پیشرفت کرد با بصیرت و دور اندیشی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۸ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
اگر از حیث دفاعی قوی نشده بودیم ، دشمن تا بیخ گوش بنده و جنابعالی می آمد !!!
ضمنا" سعی کنید کمی در مورد بودجه دفاعی سایر کشورها مطالعه کنید
ضمن اینکه کشور ما بحمدلله در دهه های اخیر در سایر زمینه ها هم پیشرفت چشمگیر داشته است .
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسیان
۲۱:۱۰ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
هر چیزی جای خود هموطن غزه را ببین که همه قدرتهای جهان یک سمت تک شهر اسلامی یک سمت
اگر موشک هم نداشتیم حالا شخممان زده بودند
درود بر رده موشکی و پهپادی ایران اسلامی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۴ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
یک هفته مونده به انتخابات سیستان مهم میشه سه روز بعد انتخابات گم میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۰ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
نق زدن چیز خوبی نیست !!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۳ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
ماههاست که این پروژه ها داره انجام میشه.
Iran (Islamic Republic of)
اکبر
۲۱:۱۲ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
سیستان چشم ایران عزیز است اگر تروریست‌های مزدور بگذارند
در ضمن عزیزم پیشرفت هر منطقه آیی به مردم همان مناطق و نمایندگانمان و مردم و نخبگان همان مناطق هم بستگی دارد
آخرین اخبار