امشب ماه از نزدیکی خورشید عبور میکند و برای چند روز در تابش خیرهکننده آن محو میشود، حرکت مداری ماه آن را هر چهار هفته یک بار به دور زمین میبرد. در نتیجه هر ۲۹.۵ روز یک بار فازهای آن از ماه نو تا ربع اول، ماه کامل و ربع آخر تغییر میکند.
همچنین این حرکت به این معنا است که ماه از یک شب به شب دیگر بیش از ۱۲ درجه در آسمان حرکت میکند و باعث میشود هر روز طلوع و غروب آن تقریباً یک ساعت دیرتر رخ دهد.
در پدیده ماه نو، زمین، ماه و خورشید در یک خط تقریباً مستقیم قرار دارند، ماه در وسط واقع شده است و در مقابل تابش خیرهکننده خورشید محو میشود. هنگام ماه نو، زمین، ماه و خورشید همه در یک خط تقریباً مستقیم قرار دارند.
فاصله ماه از زمین متفاوت است، زیرا مدار آن کاملاً دایرهای نیست و یک مسیر بیضی شکل را دنبال میکند؛ همانطور که ماه هر ۲۹.۵ روز یکبار این مسیر بیضی شکل را به دور زمین طی میکند، فاصله آن ۱۴ درصد بین ۳۵۶ هزار و ۵۰۰ کیلومتر در حضیض (نزدیکترین فاصله به زمین) و ۴۰۶ هزار و ۷۰۰ کیلومتر در اوج (دورترین فاصله از زمین) تغییر میکند. اندازه زاویهای آن نیز با همان فاکتور بین ۲۹.۴ و ۳۳.۵ دقیقه قوسی متفاوت است، روشنایی آن نیز تغییر میکند، البته تشخیص این اتفاق در عمل دشوار است، زیرا فازهای آن نیز همزمان در حال تغییر هستند.
ممکن است تصور کنید ماه در زمان طلوع و غروب بسیار بزرگتر و نزدیکتر است که در واقع چنین نیست و این خطای دید است که ماه هنگام نزدیک شدن به افق بسیار بزرگتر از آنچه که واقعاً است به نظر میرسد؛ این مسئله توهم ماه نامیده میشود و چیزی بیش از یک خطای دید نیست.
منبع: ایمنا