بعد از بازدید رئیس جمهور از نمایشگاه صنایع فضایی، برخی با انتشار تصویری مدعی شدند ایران ماهواره اسرائیلی را به عنوان ماهواره وطنی جا زده است.

رئیس جمهور ابتدای این هفته و به مناسبت مراسم روز ملی فناوری فضایی از نمایشگاه آخرین دستاورد‌های فضایی کشور بازدید کرد. در این نمایشگاه ماهواره ظفر ۲، نمونه پروازی ماهواره ناهید ۲ و نمونه پروازی بلوک انتقال مداری سامان ۱ به عنوان آخرین دستاورد‌های حوزه فضایی کشور معرفی شدند. طبق گزارش‌ها، در دو هفته اخیر همچنین ماهواره مهدا روی ماهواره‌بر سیمرغ و ماهواره ثریا با ماهواره‌بر قائم در مدار زمین قرار گرفتند.

در اخبار منتشر شده از تولید یا پرتاب ماهواره دیگری سخنی گفته نشده، با این حال یک تصویر از حضور رئیس‌جمهوری در نمایشگاه، مورد توجه کاربری با عنوان Tal Inbar قرار گرفت که خود را محقق مستقل موشک و فضا و پژوهشگر موسسه MDAA معرفی کرده است. وی در توئیتی نوشته است: «ایران از ماهواره‌ای اسرائیلی برای ارائه ماهواره خود به رئیس جمهوری اسلامی ایران استفاده کرد. ماهواره مورد نظر «تک‌سار» است که IAI (صنایع هوافضای اسرائیل) ساخته و ارائه آن مربوط به سال ۲۰۰۸ است.»

اندکی بعد حساب کاربری اسرائیل به فارسی، وابسته به این رژیم با اشاره به پیام بالا مدعی شد جمهوری اسلامی سعی کرده ماهواره اسرائیلی تک‌سار را که صنایع هوافضای اسرائیل ساخته به عنوان ماهواره ایرانی قالب کند.

پرسشی که مطرح است این که ادعا‌های مذکور چقدر با واقعیت انطباق دارد؟

درباره ماهواره اسرائیلی تک‌سار

ماهواره TecSAR که با نام‌های پولاریس و اوفک-۸ نیز شناخته می‌شود، ماهواره جاسوسی متعلق به رژیم صهیونیستی و مجهز به رادار دهانه ترکیبی است که شرکت اسرائیلی التا سیستمز ساخته و در ۲۱ ژانویه ۲۰۰۸ به فضا پرتاب شده است.

SAR مخفف Synthetic-aperture radar به معنای رادار با دیافراگم مصنوعی، شکلی از رادار است که برای ایجاد تصاویر دوبعدی یا بازسازی سه بعدی از اشیاء استفاده می‌شود. SAR از حرکت آنتن رادار روی منطقه هدف استفاده می‌کند تا وضوح فضایی بهتری نسبت به رادار‌های متداول اسکن پرتو ثابت ارائه کند و معمولا روی یک سکوی متحرک مانند هواپیما یا فضاپیما نصب می‌شود. این نوع از فناوری مورد استفاده برخی کشور‌ها بوده و رژیم اسرائیل هم نوعی از آن را به نام تِک‌سار تولید و بهره‌برداری کرده است.

آیا ایران فناوری SAR را در اختیار دارد؟

سال گذشته در نمایشگاه روز ملی فناوری فضایی کشور تصاویری از یک مدل ماهواره SAR منتشر شد.

چند روز بعد مشرق‌نیوز مدعی شد گام‌های پیش‌نیاز رسیدن به یک ماهواره حامل محموله «رادار روزنه مصنوعی» یا سار، تکمیل شده و روز ملی فناوری فضایی در سال ۱۴۰۱، شاهد نمایش یکی از محصولات کامل شده از این فناوری مهم بود. همچنین برخی از مقدمات اصلی ارسال یک ماهواره مجهز به رادار SAR، در ماهواره‌های پرتاب شده تا به امروز آزمایش شده است.

به نوشته این تارنما، «پاییز سال ۱۴۰۰ و در خلال بازدید رئیس جمهور از نمایشگاه دستاورد‌های صنعت فضایی، تصویری منتشر شد که رسما نخستین ماهواره تصویربرداری SAR ایرانی با رزولوشن متوسط را به نمایش گذاشته بود. این ماهواره به نام «سریر» توسط گروه فضایی صاایران وابسته به وزارت دفاع تولید شده بود.»

رئیس جمهور

آن گونه که در این گزارش و تصاویر منتشر شده آمده، ایران نمونه اولیه ماهواره سار را ساخته، اما خبری از اعلام رسمی پرتاب این ماهواره و استفاده عملیاتی از آن منتشر نشده است.

آخرین خبر در این زمینه را حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران در نشست خبری هفته جهانی فضا بیان کرده است؛ او از آغاز طراحی و ساخت ماهواره سنجشی در کلاس راداری خبر داده و یادآور شده کشور در حوزه ماهواره‌های سار، توانمندی‌هایی دارد. ماهواره سار یک نوع ماهواره راداری است که کار طراحی و ساخت آن آغاز شده و با اجرای این طرح کشور صاحب ماهواره‌های سنجشی از جنس رادارای خواهد شد.

ماجرای تصویر ماهواره اسرائیلی در نمایشگاه هوافضا چه بود؟

اما تصویری که مورد توجه اکانت اسرائیلی قرار گرفت چیست؟ همچنان که اشاره شد روز شنبه ۱۴ بهمن‌ماه، رئیس‌جمهوری از نمایشگاه آخرین دستاورد‌های فضایی کشور دیدن کرد. در یکی از تصاویر این نمایشگاه، حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران در حال نمایش نموداری است که ظاهرا برنامه‌های آتی این سازمان را نشان می‌دهد.

ماهواره

در این تصویر ماهواره‌های پارس ۲، ۳ و ۴، راد ۱ تا ۳، ناهید ۳ تا ناهید ۵ و سامان ۲ تا ۴ در یک نمودار زمانی دیده می‌شود که ردیف بالای آن سال‌های ۱۴۰۴ تا ۱۴۱۰ را نشان می‌دهد. از عنوان «ماهواره‌های عملیاتی» بالای نمودار می‌توان حدس زد که این سال‌ها، زمان عملیاتی شدن و احتمالا پرتاب این ماهواره‌ها است.

یک ردیف از این ماهواره‌ها، راد ۱ تا راد ۳ است که تصویر استفاده شده برای راد ۱، همان تصویر ماهواره تک‌سار اسرائیلی است. در واقع این تصویر نشان‌دهنده وجود طرحی برای ساخت ماهواره SAR و نه محصول نهایی است.

در فرایند ساخت ماهواره، ابتدا طراحی، سپس ساخت نمونه کیفی، در ادامه تولید و در نهایت پرتاب ماهواره انجام می‌شود. با این حساب، ماهواره اسرائیلی به جای ماهواره ایرانی قالب نشده است. هرچند آماده‌کنندگان نمودار فعالیت‌های فضایی، با کم‌سلیقگی از تصویر تزئینی تک‌سار اسرائیلی در این نمودار بهره برده‌اند.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۶ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
لطفا مسیرهای راهپیمایی با شکوه رو زودتر اعلام بفرمایید که مردم آماده باشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۰ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
درود بر دانشمندان ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۸ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
باید ببینی که ان ادم که از تصویر ماهواره اسرائیلی استفاده کرده، که بوده؟؟؟؟ بکی نبود که به او بگوید که اخر تصویر قحطی بود که از تصویر ماهواره اسرائیلی استفاده می کنی و باعث ایجاد شائبه و تهمت نسبت به تلاش های دانشمندان ایران اسلامی عزیز می شوی؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۸ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
باید ببینی که ان ادم نفهمی که از تصویر ماهواره اسرائیلی استفاده کرده، که بوده؟؟؟؟ بکی نبود که به او بگوید که اخر تصویر قحطی بود که از تصویر ماهواره اسرائیلی استفاده می کنی و باعث ایجاد شائبه و تهمت نسبت به تلاش های دانشمندان ایران اسلامی عزیز می شوی؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
فامیل دور
۰۷:۳۳ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
به عقل کی این اشتباه خطور میکنه اسراعیل بیاید اصلا در نمایشگاه ایران فناوری عرضه کنه و فقط عکسشو بده خودشو نیاره دوما اسرائیلی ها عمرا بتونن وارد ایران بشن حالا هر کی این خبر گفته پس مانده های فاضلاب تهران و خورده
Russian Federation
ناشناس
۱۱:۴۶ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
شهید فخری زاده روحت شاد
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم پهلو
۰۷:۲۸ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
اصلا کپی کنند یا مهندسی معکوس اشکال نداره کاش خودروی بی ام و یا بنز یا پرادو را هم کپی میکردن میدادند به ملت!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۲ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
مرگ بر اسرائیل و اسرائیلی صفت
Ireland
ناشناس
۰۱:۵۵ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
درصنعت فضایی واقعا رشد چشمگیری داشتیم. وجای بسی امید است ولی آمریکا و اسراییل هیچگاه همچین رشدی را تصور نمی کردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۸ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
اسرائیل غلط کرده ،دروغگوی بزرگ دنبال حاشیه برای ایران است
United States of America
ناشناس
۰۰:۰۴ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
کاملا درسته ماهواره اسرائیلی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۳ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
غلط کردن..آخرش این وطن فروش های خائن سیلی محکمی خواهند خورد..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۵ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
چقدر صغری کبری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۹ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
هر چی خارجی ها میگن راسته هر چی شما میگین دروغه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۸ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
مگه نمیگفتن موشک ها فتوشاپ هست؟
راست بود؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۷ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
همانطور که در اکثر طرح های مه میخواهند کوه دماوند را نشان دهند بجای عکس کوه دماوند از کوه فوجی یامای ژاپن استفاده می شود اینا هم یه عکس بعنوان نماد ماهواره غرض که قراره در آینده ساخته بشه انتخاب کردن جهت نمایش، نمیدونستن یه بیکار میره این عکس ماهواره ساخته نشده فرضی را مقایسه میکنه حالا این عکس میتونسته برای هر کشوری که ماهواره داشته باشه که از شانس برای رژیم در اومده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۹ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
هیچی بعید نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
این ماهواره ها اساسا به چه دردی میخورند؟!
اینهمه هزینه میشه که چی باهاش عکس بگیرند و درفضای مجازی بنمایش بزارند
-
ناشناس
۰۷:۲۶ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
انسان بهتر است اگر چیزی نمی داند سکوت کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۳ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
یکم به مغزت فشار بیار و برو یکم مطالعه کن تا بفهمی ماهواره به چه دردی می خوره و کاربرد آن در سیستم راهبری( مانند GPS)، بررسی تغییرات اب و هوایی، نقشه برداری از زمین جهت اکتشاف، کاربری نظامی و..... چی هست و چرا کشورهای صنعتی بزرگ مثل امریکا، روسیه، چین، بر سر ساخت و ارسال ماهواره به فضا مسابقه می گذارند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۷ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
هم جنبه ی امنیتی داره ، و هم اقتصادی و هم مخابراتی و تکنولوژی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۶ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
بقول اونها این ماهواره اسراییلیه !!... چرا پس اینقدر میسوزن و محکوم میکنن ؟؟؟!!... ما که خیلی بدبختیم و عقب مونده پس چرا دست از سر ما برنمیدارن ... یا چقدر دلسوز ما هستند که از فقر و بدبختی ملت شون گذشتن و میخوان به ما کمک کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۹ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
تو ده ما که الان شهر شده دولت هیچ کاری نکرده
هر ساز و کاری هم که هست همه خیر سازه
اما
هر دولتی که اومده سرکار اومده یکی از این بناها رو به نام خودش افتتاح کرده و رفته

آدرس زنگی آباد کرمان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۸ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
اباد باد زنگی اباد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۱ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
ای خاک
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۱ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
نگو که تو هم جمعه صبح فهمیدی ماهواره اسراییلی بوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۵ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
اینم انگار شد همون برد آمازون که ادعا میکردند در لبه تکنولوژی دنیا در ایران ساخته شده
اینها نتیجه همون چیزی هست که مدتها پیش رهبری هم گلایه کردند که آقایون کارشون شده آمارسازی و معمولا هم کسی نیست که این آمارها و ادعاها رو صحت سنجی کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۶ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
واقعاً کم سلیقگی و بی سلیقگی و کم توجهی و کم دقتی و اهمال و سستی در کار عیناً مشاهده شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۰ ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
از نا ادما هیچ بعید نیست