محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی در این مراسم گفت: هگزا فلوراید تلوریم TeF ۶ به عنوان ماده اولیه رادیوایزوتوپهای پایدار برای استفاده در مصارف پزشکی، تشخیص و درمان بیماریها کاربرد دارد.
پودر تلوریم بهطور طبیعی دارای ۸ ایزوتوپ است که هر کدام از آنها قابلیت غنیشدن و جداسازی را دارند.
با تبدیل پودر تلوریم به گاز هگزا فلوراید تلوریم طبیعی، امکان غنیسازی گاز TeF ۶ وجود دارد که در مراحل بعدی با تبدیل شدن به اکسید یا فلز و پرتودهی در راکتور، رادیودارهایی شامل ید ۱۲۴ تولید میشود که دارای کاربرد در تشخیص و درمان برخی بیماریها و سرطانهاست.
در دنیا فقط چند کشور محدود دارای فناوری تولید این ماده ارزشمند هستند که به توجه به ممکن نبودن امکان تامین و یا انتقال دانش فنی و فناوری از دیگر کشورها، ایجاد زیر ساخت برای تولید این مواد در کشور ضروری است.
به منظور تامین خوراک مورد نیاز زنجیرههای جداسازی ایزوتوپهای پایدار اقداماتی شامل تدوین دانش فنی و تولید هگزا فلوراید تلوریم در مقیاس پایلوت، تامین تجهیزات، تدوین روش و ساخت تجهیزات آزمایشگاهی برای آنالیز کیفی و کمی محصول و نیز طراحی، ساخت، تست و راهاندازی واحد نیمه صنعتی و تولید هگزا فلوراید تلوریم در شرکت سوخت راکتورهای هستهای اصفهان برنامهریزی و اجرایی شده است.
با توجه به برنامه سازمان انرژی اتمی ایران و نگاه ویژه رییس این سازمان به مقوله مهم تولید و توسعه رادیوداروها، تکمیل چرخه تولید رادیو ایزوتوپهای پایدار با تولید مواد اولیه مورد نیاز و ایجاد زیرساخت زنجیرههای جداسازی در شرکتهای زیر مجموعه این سازمان آغاز شده که در آینده نزدیک شاهد رونمایی از جدیدترین دستاوردهای سازمان در زمینه تولید رادیوداروهای ایرانی خواهیم بود.