سعید یوسفپور مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه وضعیت تالابهای استان هماکنون مطلوب است و آثار خشکسالی مشهود نشده است، افزود: هماکنون در قسمتهای شمالی و بالادست یخبندان و بارش شکل نگرفته است و نسبت به سنوات گذشته مهاجرت پرندگان را در استان کمتر شاهد بودیم و این امر مختص تالابهای استان نیست.
به گفته وی، موضوع خشکسالی و کاهش بارشها سالجاری و کمآبی، در سال آینده در تالابهای استان مشهود خواهد شد و برخی تالابهای استان مانند علیآباد و دهنو خشک خواهد شد و تالابهای بینالمللی چغاخور، گندمان و سولقان، چاله تر و چاله خشک نیز تاثیر کاهش بارشها شرایط مطلوبی نخواهد داشت.
به گفته وی، خشکسالی هیدرولوژیک فقط مختص محیطزیست و مناطق تحت مدیریت نیست و تمام عناصر پیرامون از جمله موجودات زنده، عناصر طبیعی محیطزیست، اکوسیستم طبیعی و محیطزیست انسانی و شهری تحت تاثیر قرار میگیرد و در زمانی که خشکسالی حادث میشود شرایط اقتصادی هم متاثر میشود و در صورتی که شرایط اقتصادی مطلوب نباشد بهرهبرداری ناپایدار از میحطزیست بیشتر خواهد شد که این امر به عنوان یک مسله چند وجهی، بیشترین تاثیر منفی از تغییرات اقلیمی و خسکسالی به محیط زیست واردمیشود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان با اشاره به اینکه خشکسالی تاثیر مثبتی بر تامین منابع آبی برای حیات وحش در مناطق حفاظت شده دارد، گفت: احداث سامانههای سطوح بارانگیر در مناطق حفاظت شده نیازمند تامین اعتبار است.
وی اظهار داشت: هماکنون در مناطق حفاظتشده چشمهها و قناتها و منابع آبی که وجود دارد، آب مورد نیاز حیات وحش استان را تامین میکند و در صورتی که تامین اعتبار شود مانند استانهای کم بارش از جمله خراسان جنوبی و یزد به دنبال ایجاد و استقرار سامانههای سطوح بارانگیر هستیم تا مانند شکل مدرن آب انبارهای قدیمی احداث شود که در فصل بارندگی آب باران در این مکانها ذخیره و در فصلهای دیگر و در مواقع بحران استفاده شود تا کمترین آسیب به حیاتوحش وارد شود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری گفت: با اجرای این طرح از منابع آبی در اختیار بهترین استفاده میشود و در صورتی که تصمیمات جدی اتخاذ نشود، منابع ژنتیکی را از دست میدهیم و این منابع منحصر به استان نیست و داخل کشور است و برای حفظ این منابع باید اقدامات لازم انجام شود.
وی با اشاره به اینکه هماکنون پارک ملی تنگ صیاد در استان فعال است و سال آینده یک پارک ملی جدید در استان به مناطق تحت مدیریت محیط زیست اضافه خواهد شد، افزود: برای حراست و حفاظت از مناطق تحت مدیریت و همچنین توسعه گردشگری در این مناطق نیاز است که مطالعات جامع تفضیلی و طرحهای مطالعاتی انجام شود.
به گفته وی، برای توسعه گردشگری در این مناطق ۲ زُونبندی پیشبینی میشود که با توجه به ظرفیت موجود بتوان حضور گردشگران در این مناطق افزایش داده شود که در زون تفرج متمرکز، نگاه ما سازمان محور نیست، که ابنیه سیمانی احداث شود و شرایطی فراهم شود که سیما و منظر طبیعت تخریب شود به دنبال این هستیم که رونق گردشگری به عنوان یک ظرفیت مهم در مناطق تحت مدیریت محیط زیست اتفاق بیفتد تا اقتصاد رونق و تامین معیشت مردم وجوامع محلی محقق میشود تا تخریب میحط زیست کمتر شود.
یوسفپور افزود: برای اجرای این طرح باید زیرساختهای لازم از جمله زیرساختهای فکری، فرهنگی وهنری فراهم باشد.
وی به حضور آفرویدسواران به عنوان یک فرصت و یک تهدید برای مناطق حفاظت شده اشاره کرد و گفت: کوهنوردان و آفرویدسواران در مواقع بحران به کمک محیطزیست هستند، ولی حضور آفرویدسواران در صورتی که نظامند نباشد باعث تخریب محیطزیست از جمله آسیب به خاک، گونههای گیاهی و میحطزیست و حیات وحش میشود و این سبب بروز خسارت جبران ناپذیری میشود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به نبود مدیریت پسماند در استان و بی توجهی برخی از گردشگران به جمعآوری پسماند در زمان حضور در مناطق گردشگری استان گفت: هم اکنون حاشیه تالابهای استان مملو از زباله است و با توجه به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست ناظر قانون مدیریت پسماند است، اما سالگذشته یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال برای جمعآوری پسماند در حاشیه تالابها هزینه شده است .
وی اظهار داشت: هماکنون گردشگرانی که به استان سفر دارند،باید برای استان به خصوص جوامع محلی درآمدزایی داشته باشند در صورتی که این امر به خوبی در استان توسعه داده نشده است.
۱۵ درصد مساحت چهارمحال و بختیاری جز مناطق چهارگانه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست استان قرار دارد و علاوه بر آن ذخیرهگاه جهانی زیستکره تنگ صیاد- سبزکوه با داشتن حدود یک سوم مساحت استان و بخشی از شهرستانهای شهرکرد، بروجن، اردل، لردگان، خانمیرزا، کیار و کوهرنگ را دربرگرفته است.
در استان ۹ منطقه تحت مدیریت محیط زیست استان که شامل ۶ منطقه حفاظت شده، یک اثر طبیعی ملی، یک پناهگاه حیات وحش و یک پارک ملی است.