از ۷ اکتبر سال گذشته و آغاز عملیات طوفان الاقصی برای پایان دادن چند دهه اشغالگری و تجاوزگری صهیونیستها در نوار غزه، اکثریت قریب به اتفاق صهیونیستها در رنج و اندوه زندگی کرده اند. اکنون به نظر میرسد احساس نیاز به یک اقدام فوری، به اوج خود رسیده است. این اقدام میتواند برکناری بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی از قدرت باشد چراکه اعتراضات در اراضی اشغالی تا حد زیادی عیله او افزایش پیدا کرده است.
مسئله اسرا موضوعی است که شهرکنشینان صهیونیست را متحد کرده، اما هر چه زمان بیشتر میگذرد، بیشتر سیاسی میشود و در نتیجه منشأ اختلاف در بالاترین سطح کابینه است، جایی که سران رژیم به طور فزایندهای از هم جدا میشوند و اختلافات ممکن است به ارتش نیز کشیده شود.
نتانیاهو به سه هدف جنگ که در روزهای بعد از ۷ اکتبر تعیین شد، همچنان پافشاری دارد که شامل: آزادی اسرا، نابودی حماس و تامین امنیت نوار غزه، یک بار برای همیشه است. او این اهداف را مجددا تکرار کرد و بار دیگر توضیح داد که این کار ماهها طول میکشد. اما همه میدانند که موضوع اسرا و نابودی حماس به عنوان دو هدف متناقض تلقی میشود. در همین راستا صداها برای برکناری نتانیاهو و پایان دادن به جنگ در اراضی اشغالی بلند شده است.
بسیاری از صهیونیستها برای مذاکره برای یک آتش بس جدید به کابینه جنگ فشار میآورند. به نظر میرسد که جنبش خانواده اسرا مصمم به اعمال فشار بیشتر بر نتانیاهو است، زیرا تظاهراتی از عصر شنبه در تل آویو، در نزدیکی خانه او سازماندهی شد و تظاهرکنندگان قصد دارند تا زمان آزادی اسرا در آنجا تحصن کنند.
گادی آیزنکوت، رئیس سابق ارتش صهیونیستی و یکی از چهرههای اپوزیسیونی مخالف ادامه جنگ که در طول آن اختلافات با نتانیاهو را کنار گذاشته بود، دقیقا چند ساعت پس از کنفرانس مطبوعاتی نتانیاهو با کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی مصاحبه کرده و در آن گفت: ما باید حقیقت را شجاعانه بگوییم. تنها راه برای زنده نگه داشتن سریع اسرا دستیابی به توافق و سایر روایتها نادرست است. نتانیاهو جنگ را با محاسبات سیاسی طولانی میکند، او آماده استعفا است. جنگ تنها راهی برای او خواهد بود تا آینده خود را به عنوان نخست وزیر تضمین کند.
از سویی دیگر با گذشت بیش از صد روز از آغاز تجاوز به غزه، اختلافات در کابینه صهیونیستی افزایش یافته است. آویگدور لیبرمن، رئیس حزب اسرائیل بیتنا گفت که کابینه کنونی رژیم دیگر قادر به اداره مردم نیست و این نشان دهنده ضرورت تشکیل کابینه جدید است. لیبرمن اعلام کرد که کنار گذاشتن کابینه جنگ توسط یوآو گالانت، وزیر جنگ صهیونیستها چنان بحرانی است که کابینه پیش از این هرگز به این سطح نرسیده بود.
موضع گالانت با افزایش تنشها و اختلافات در شورای جنگ همزمان شد و کانال ۱۳ رژیم گزارش داد که گالانت از نتانیاهو خواسته است که باعث اختلال در کار کابینه جنگ نشود. در ماههای اخیر، رسانههای صهیونیستی مکررا به اختلافات جاری میان گالانت و نتانیاهو در رابطه با نحوه مدیریت تجاوز به نوار غزه و پیامدهای جنگ و همچنین تلاشهای مکرر نتانیاهو برای مسئول دانستن ارتش در حوادث ۷ اکتبر پرداختهاند.
مشکلات نتانیاهو به اختلاف او با وزیر جنگش ختم نشد. در صحنهای قابل توجه بنی گانتس یکی از اعضای کابینه درحالیکه در شروع حمله به غزه اختلافات خود را با نتانیاهو کنار گذاشته و درخواست بسیاری از سیاستمداران برای فشار به نتانیاهو برای استعفا را رد کرده بود، در یکی از شنبههای اعتراضی در تظاهراتی در مرکز تل آویو شرکت کرد و خواستار بازگشت اسرای صهیونیست از نوار غزه شد.
در همین حال بود که نظرسنجی انجام شده توسط روزنامه عبری زبان معاریو نشان داد تنها ۲۹ درصد از شهرکنشینان معتقدند که نتانیاهو برای نخست وزیری این رژیم مناسب است. اختلافات در کابینه همزمان با تظاهراتی است که در مناطق مختلف اراضی اشغالی در تل آویو، قدس اشغالی و حیفا برگزار میشود و از کابینه صهیونیستی میخواهد که برای آزادی اسرا هر توافقی حتی توقف جنگ را امضا کند.
نتانیاهو در کنفرانس خبری که همزمان با صدمین روز جنگ علیه غزه انجام داده خیلی مصمم گفت: هیچکس نمیتواند مانع از جنگ اسرائیل تا پیروزی در غزه شود، چه لاهه و چه محور شرارت (محور مقاومت در منطقه علیه تجاوزگری آمریکا و رژیم صهیونیستی).
اما آینده سیاسی او که به نتیجه جنگ بستگی دارد، تا چند روز پیش نسبت به درخواستهای فزاینده برای پایان دادن به جنگ بی تفاوتی بود تا اینکه «روز فاجعهبار در جنوب غزه» طبق گفته رسانههای صهیونیستی رخ داد و فشارها بر نخست وزیر صهیونیستها را زیاد کرد.
چند روز پیش صهیونیستها اعلام کردند ارتش این رژیم در جنوب غزه و اردوگاه المغازی دچار تلفات بسیاری شده است. پس از مدتی صهیونیستها ادعا کردند نیروهای ذخیره ارتش که برای پاکسازی این اردوگاه به خان یونس رفته بودند با کمین نیروهای مقاومت روبرو شده و بیش از ۲۱ نظامی صهیونیست یطور همزمان در این درگیری به هلاکت رسیدند. این خبری بود که مانند بمب در اراضی اشغالی ترکید.
حتی نتانیاهو در این خصوص گفت: «دیروز یکی از سختترین روزهای بعد از شروع جنگ را تجربه کردیم؛ من برای سربازان قهرمان کشته شده سوگوار هستم. ارتش اسرائیل تحقیقاتی را درباره این فاجعه آغاز کرده است. ما باید درسهای لازم را بیاموزیم و برای حفظ جان نیروهایمان هر کاری انجام دهیم.
اما درست بعد از منتشر شدن این خبر شبکه سی ان ان به نقل از دو مقام نزدیک به مذاکرات رژیم صهیونیستی و فلسطین گزارش داد که تلآویو به حماس پیشنهاد داده با برقراری یک «توافق آتش بس مرزی» به رهبران حماس اجازه دهد غزه را ترک کنند و اسرای صهیونیست و فلسطینی طی چند مرحله تبادل شوند.
رسانههای اسرائیلی نیز جزئیات آنچه را که به گفته آنها خطوط کلی توافق مبادله احتمالی با جنبش مقاومت اسلامی (حماس) بود، گزارش کردند که با همکاری سرویسهای جاسوسی این رژیم، دیوید بارنیا، رئیس موساد و رونن بار، رئیس شین بت تنظیم شد. اما نتانیاهو زیر بار اعتراضات در اراضی اشغالی اعتراف کرد که او خطوط کلی برای معامله احتمالی مبادلهای ارائه کرده بود.
بنظر میرسد نخست وزیر رژیم صهیونیستی با ارائه این پیشنهاد درصدد خرید زمان برای خود است. چراکه از همان روز اول نشان داد طرفدار سرسخت ادامه جنگ است و با آتشبس طولانی مدت موافقت نخواهد کرد.
تهیه و تنظیم: مینا عظیمی
صدها تظاهرات کننده روز چهارشنبه با برگزاری تظاهرات در تلآویو از کابینه اسرائیل خواستند تا به توافقی برای آزادی اُسرا در غزه دست پیدا کند.