رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شده ایران در حال تنبیه این نهاد بینالمللی بابت اقداماتی است که آمریکا و کشورهای اروپایی مرتکب شدهاند.
گروسی در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه در حاشیه اجلاس «داووس» مدعی شد که ایران همکاری خود با آژانس اتمی را محدود کرده است.
گروسی در این مصاحبه گفت: «وضعیت ناامیدکنندهای است. ما فعالیتهایمان را در آنجا انجام میدهیم، اما در پایینترین سطح. آنها همکاری را به صورت بیسابقهای محدود کردهاند.
گروسی در ادامه ادعا کرد که ایران برخی از بازرسهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را با توجه به ملیت آنها نپذیرفته و رد کرده است.
او گفت: «این روشی برای تنبیه کردن ما بابت اتفاقات بیرونی است. وقتی فرانسه یا انگلیس یا ایالات متحده کاری انجام میدهد که آنها خوششان نمیآید گویی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بابت مناقشههایشان با دیگران گروگان میگیرند. این برای ما پذیرفتنی نیست.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سالهای گذشته برخی از ادعاهای مطرحشده از سوی رژیم صهیونیستی درباره برنامه هستهای ایران را مورد توجه قرار داده و تکرار کرده است. تهران این ادعاها را ساختگی دانسته و آنها را رد کرده است.
علاوه بر این، برخی از اظهار نظرهای «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس اتمی که خارج از حیطه وظایف تخصصی او مطرح میشوند بارها واکنش مقامهای ایران را در پی داشته است.
به عنوان مثال، او در مصاحبهای در شهریور ماه عدم بازگشت دولت جو بایدن به برجام را توجیه کرد. رافائل گروسی در آن نشست در پاسخ به یک خبرنگار گفت: «درباره سوال دیگر که به توانایی برای بازگشت به برجام مربوط میشود اجازه بدهید این را بگویم که حتی در آغاز به کار دولت در سال ۲۰۲۱ در واشنگتن آنها داشتند از یک برجامِ طولانیتر و قویتر صحبت میکردند.»
وی در ادامه به توجیه رفتار دولت بایدن پرداخت و گفت: «بنابراین آنها درست از همان آغاز برای آن شرط میگذاشتند، چون میدانستند که برجامی که در سال ۲۰۱۵ امضا شده بود، بعد از خروج [آمریکا]از آن در سال ۲۰۱۸ و بعد از گذشت نزدیک به ۳ سال که ایران اقدام به غنیسازی مواد هستهای بیشتری در سطوح بالاتر کرده بود احتمالاً دیگر آن اثر لازم را نداشت.»
وی اضافه کرد: «البته از لحاظ سیاسی نمیشد گفت که ما برجام را دور میاندازیم، چون آن توافق هنوز در آنجا بود. اما این دیدگاه... این درک وجود داشت که لازم بود نوعی اصلاحات [در توافق]اعمال شوند.»
گروسی در مصاحبه جدید خود با خبرگزاری فرانسه بر ضرورت دیپلماسی با ایران تأکید کرده است. او گفت: «دیپلماسی، دیپلماسی، دیپلماسی. این چیزی است که ما لازم داریم. ما لازم است به گفتگو کردن ادامه دهیم. ما لازم است از وخیمتر شدن وضعیت و رسیدن آن به حدی که بازگرداندن آن غیرممکن باشد جلوگیری کنیم.»
رافائل گروسی در ادامه احتمال سفرش به ایران را رد نکرد. او گفت: «من احتمال بازگشت به ایران را منتفی نمیدانم.»
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هستهای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند، اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
رابطه جمهوری اسلامی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی وفق تعهدات لازم الاجرا و بطور مشخص موافقتنامه پادمان جامع است، لذا آقای گروسی به خوبی واقف است که انتظارات آژانس از اعضا بایستی در چارچوب تعهدات آنها صورت پذیرفته و درخواستهای فراتر از آن مبنای قانونی ندارد.
متأسفانه آقای گروسی تلاش دارد که بدون توجه به قواعد مصرح در موافقتنامه پادمان جامع، درخواستهایی را مطرح نماید که عموما از سوی آمریکا و سه دولت اروپایی مطرح شده است، ضمن اینکه این نوع درخواستها کاملا خارج از تعهدات ایران است. استمرار اینگونه موضع گیری از سوی مدیرکل، اعتبار آژانس را خدشه دار خواهد کرد و در تعاملات با یک کشور عضو که به تمامی تعهدات خود پایبند است، سازنده نیست.
آمریکا و سه دولت اروپایی همواره تلاش دارند که با فرافکنی، به جای آنکه به تعهدات خود عمل نمایند، مطالباتی بیشتر از آنچه در موافقتنامه جامع پادمانی ایران و آژانس آمده است را مطرح نمایند. اینکه مدیرکل آژانس نیز مطالبات مشابهی را درخواست و تکرار میکند، به نوعی پاک کردن اصل صورت مسئله یعنی اجرای تعهدات برجامی آمریکا و اروپا است. آنها به خوبی آگاه هستند که این آمریکا بود که از برجام خارج شد و متعاقبا اروپائیها بودند که به تعهدات خود عمل نکردند. آژانس باید این واقعیت را که مقصر اصلی کیست، بپذیرد و توقعات خود را در چارچوب تعهدات پادمانی ایران تنظیم نماید.
در حال حاضر ۱۱۷ بازرس منصوب شده ویژه ایران در اختیار آژانس است و اینکه مدیرکل تلاش میکند که اجرای وظایف پادمانی را صرفا به برخورداری از برخی کارشناسان خاص محدود نماید، بسیار موجب تعجب است. اقدام ایران منطبق با ماده ۹ موافقتنامه پادمان و در چارچوب حقوق حاکمیتی اعضا بوده و مدیرکل نمیتواند رأسا حقوق و تعهدات اعضا را به گونهای دلخواه تفسیر نماید. چنین رویکردی از سوی آژانس، غیر حرفهای و غیر بیطرفانه است. با وجود کارشناسان و بازرسین متعدد در فهرست طولانی بازرسان انتصاب شده آژانس، تاکنون نظارتهای پادمانی آژانس بدون هیچگونه مشکلی بخوبی انجام شده و هیچ خللی در بازرسی های پادمانی ایجاد نشده است.
در شرایطی که جنایات ضد بشری و نسل کشی رژیم صهیونیستی در دیوان بینالمللی دادگستری در حال رسیدگی میباشد و تهدیدات هستهای رژیم صهیونیستی بی پروا علیه کشورهای اسلامی و به ویژه مردم غزه مطرح میشود، بهتر است مدیرکل با تکیه بر جایگاه خاص خود و وظایف قانونی که بر عهده دارد، در خصوص این تهدیدات ضد بشری موضع گیری نماید. استمرار سکوت وی، هیچ توجیهی نداشته و اکنون نزد افکار عمومی مورد سؤال جدی است. ادامه چنین رویکردی صرفا موجب تشویق رژیم صهیونیستی به ادامه جنایات و تهدیدات ضد بشری خود خواهد شد.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برغم همکاریهای گسترده و مثالزدنی ایران با این نهاد بینالمللی، بار دیگر ادعاهای نخنما علیه برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان را تکرار کرده و طی اظهاراتی سیاسی که خارج از حیطه مسئولیت او محسوب میشود، مدعی شده است که تهران همکاری با آژانس اتمی را به دلیل اختلاف با غرب به گروگان گرفته است!
گروسي اضافه كرد كه با هماهنگي واصطلاح وپي گيري رژيم صهيونيستي برنامه انرژي اتمي ايران را پى گيري مي كند اين دقيقاً نشان گر اين است كن او در نقش يك مامور موساد انجام وظيفه مي كند وبديهي است كه بهيچوجه پذيرفتني نيست در اين صورت اژانس نه مستحق تنبه بلكه مستحق تنبيه است
تا جونت دربیاد.
یا خدا به دادمون برسه که روزی این عرب ها مثل عربستان بمب اتمی داشته باشند فاتحه همه مون خونده میشه اونا عربند و میزنن
ما که نمیدانیم شاید عربستان در تونلهای زیر زمینی مشغول ساخت بمب هسته ای باشه وهابییت دشمن شیعه.
بله شما نکبتان به ظاهر مقتدرید . خاک بر سرتان.
اگر ریس آژانس واقعا باید اینقدر درک و شعور داشته باشی که اینهمه محدودیتها برای رفع تحریمها بود
حیف و هزاران حیف
و هیچ سودی برای نردم نداشته
امريكا هم همين حرف را مي زند پس كسي كه انرژي اتمي را غير ضروري بداند سرباز امريكاست
یه مثل الاغی هستید بار می بره و عرعر می کنه!
چون شما برای اسراییل لالی
وقتی آمریکا و اروپا ایران رو بخاطر گزارشات آژانس مجازات میکنه ماهم شمارو بخاطر اون ۲ پفیوز مجازات میکنیم