در جلسه ۲۲ شهریور قیمت گذاری، قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی ۱۴۰۳_۱۴۰۲ تعیین شد، اما متاسفانه با گذشت ۱۱۷ روز از آغاز سال زراعی این نرخ هنوز اعلام نشده است. این در حالی است که در جلسه اخیر اتاق تعاون وزیر جهاد وعده اعلام قیمت خرید تضمینی گندم در ۲۷ دی ماه را داده است.
با توجه به آنکه امروز روز موعد و سرنوشت ساز قیمت خرید گندم است و گندمکاران انتظار دارند که بعد از چندماه تاخیر همان قیمت اعلامی ابتدای فصل مصوب و ابلاغ شود، اما شنیده ها حاکی از آن است که قیمت خرید تضمینی گندم کاهش خواهد داشت. اما در این باره هیچ یک از اعضای شورای قیمت گذاری جوابی ندارند و تمامی تشکل های تولیدی هشدار دادند که در صورت اعلام نرخ کمتر از ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان خودکفایی دچار مخاطره می شود.
اخیرا خانی نوذری معاونت توسعه بازرگانی درباره علل تاخیر و عدم اعلام نرخ رسمی گندم گفت: مرجع تعیین نرخ خرید تضمینی گندم وزارت جهاد کشاورزی نیست و دستگاهای دیگری نیز در این باره دخیل هستند؛ این نرخ اکنون در حال بحث و بررسی است تا به جمع بندی نرسد، اعلام نمیشود.
معاون وزیر جهاد با بیان اینکه نرخ اعلامی ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومانی خرید تضمینی گندم توسط شورای قیمت گذاری نهایی نیست، گفت: قانون مسیری را تعیین و طراحی کرده که وزارت جهاد یک نظری را دارد و سایر بخشهای دولت نظر دیگری دارند، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و بخش های دیگر شامل نهاد ها و دستگاهها دیگر نظر متفاوتی درباره نرخ خرید تضمینی گندم دارند اما در نهایت با یکدیگر مذاکره و به جمع بندی میرسند اما هنوز به جمع بندی نرسیدند.
همچنین پیمان پاک قائم مقام وزیر جهاد نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومانی گندم را غیرواقعی دانست و گفت: نرخ گندم باید به صورت واقعی تعیین شود اما در عین حال به کشاورزان کمک کند و در نهایت منجر به قاچاق معکوس نیز نشود.
اثر سوء کاهش نرخ گندم بر پایداری تولید
قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی و عضو شورای قیمت گذاری گفت: بنابر اعلام وزیر جهاد مصوبات شورا به تصویب رسیده است و اعضا حق اعلام قیمت را ندارند. به هرحال امیدواریم وزیر جهاد طبق اعلام قبلی ۲۷ دی ماه نرخ را اعلام کنند.
به گفته او، رئیس شورا یک هفته پس از تصویب باید قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی را رسانه ای کنند که متاسفانه این امر محقق نشد. حال این احتمال وجود دارد که دولت همانند سنوات قبل یارانه تحویل دهد که این امر از مصوبات شورا خارج است. تاکنون تصمیمی مبنی بر کاهش یا افزایش قیمت خرید گندم که در جلسه ۲۱ شهریور در شورا مصوب شد، اتخاذ نشده است و به عنوان عضو شورا و نماینده کشاورزان چانه زنی و مطالبه گری را انجام می دهیم. هرچند ممکن است مخالف عدد و رقم اعلامی باشیم، اما به سبب رای اکثریت مصوبه لازم الجراست.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه کاهش قیمت خرید تضمینی گندم بر تولید اثر سوء می گذارد، افزود: با توجه به آنکه کشاورزی بخش خصوصی است، از این رو عدم صرفه اقتصادی قیمت می تواند منجر به عدم تحویل گندم تولیدی به دولت شود. براساس قانون خرید تضمینی، نرخ محصولات مشمول قیمت گذاری قبل از آغاز سال زراعی باید اعلام شود تا کشاورزان بتواند تصمیمات لازم پیرامون کشت را اتخاذ کند. امسال یکی از علل افزایش میزان خرید نسبت به سال گذشته افزایش قیمت خرید و ایجاد انگیزه در بین کشاورزان بود و بدیهی است که در صورت کاهش نرخ، گندم تولیدی به سمت کارخانه های خوراک سرازیر شود و در مقابل هرچه نرخ منطقی تر باشد به خودکفایی نزدیک تر می شویم.
پایداری تولید تنها با اعلام نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومانی خرید گندم محقق می شود
علیقلی ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله گندم بر مبنای ۴ فاکتور توسط نمایندگان اعضای شورا در مرکز پژوهشهای وزارت جهاد و پس از بررسی کار کارشناسی مشخص شده است، حال اظهار نظرهای مختلف در خصوص نرخ گندم نشان میدهد که گویا از کشاورزی بیگانه هستند.
به گفته او، با توجه به خشکسالی، ۵۰ درصد میزان سبزینگی افت داشته است و حال اگر با باقی مانده تولید هم این گونه برخورد کنیم، پایداری تولید و خودکفایی در معرض خطر قرار می گیرد. ما خواهان افزایش قیمت همه ساله خرید تضمینی گندم نیستیم، اما وقتی تحت تاثیر عوامل تولید قرار می گیرد، چاره ای جزء این نداریم. براین اساس اگر نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام نشود، خودکفایی محقق نخواهد شد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: هم اکنون کشاورزان در مرحله داشت قرار دارند به طوریکه بعد از پنجه زنی باید نسبت به خرید سم، کود و علف کش به منظور مبارزه با بیماری اقدام کنند. بنابر اعلام رسمی تورم کنونی ۴۲.۵ درصد است، درحالیکه تولید مواد غذایی از این رقم بالاتر است. اما به هرحال برمبنای تورم ۳۰ درصد نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان با احتساب تبصره اصلاح قیمت در صورت افزایش تورم بالای ۳۰ درصد لحاظ شود.
با توجه به اعلام غیررسمی نرخ ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومانی خرید تضمینی گندم، کشاورزان به امید این نرخ اقدام به کشت کردند که حال بعد از گذشت چندماه هر یک از مسئولان دلایلی برای بالابودن نرخ مطرحمی کنند، اما آنچه مسلم است این نرخ در شورای قیمت گذاری که وظیفه تعیین قیمت خرید محصولات را عهده دار است، توسط ۷ نفر از اعضا به امضا رسیده است.