در برنامه «جهان امروز» شب گذشته با حضور سهیل کثیری نژاد، کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی آخرین تحولات جنگ غزه در نود و هشتمین روز آن بررسی شد.
چند هفته پیش یکی از مقامات صهیوینست اعلام کرد که ما در هفت جبهه داریم میجنگیم در شش تا پاسخ دادیم. برخی گفتند که آن هفتمی که کاری نتوانستند انجام دهند یمن بوده است و حالا که خودشان کاری نکردند آمریکا و انگلیس به حمایت از اسرائیل به یمن حمله کردند.
سهیل کثیری نژاد در تحلیل حمله جمعه آمریکاییها و انگلیسیها به یمن گفت: خوب یمن نشان داد که ظرفیت خیلی مهمی دارد برای ضربه زدن به اسرائیلیها مخصوصاً ضربه اقتصادی شاید بتوانیم بگوییم مهمترین ضربهای که اسرائیلیها بشود متصور شد که متحمل بشوند ضربه اقتصادی است و خیلی زود آنها را از پا درمی آورد برخلاف حالا شد بسیاری از ضربات دیگر به خاطر همین چیزی است که اسرائیلی ازش نمیتوانند چشمپوشی کنند طبیعتاً اینجا باید یک اقدامی انجام میدادند، اما خوب این اقدام هم در حد اسرائیلیها نبود بعد مسافتی که هست و اسرائیلیها اگر میخواستند یک اقدام موثری انجام بدهند و این اقدام طولانیمدت باشد برایشان امکان پذیر نبود ضمن اینکه ساختار یمن به صورتی هست که نمیشود با حملات موردی مثلاً پنجاه شصت تا حمله یمن را کامل از پا آورد.
وی افزود: عربستان و یک ائتلافی که آمریکا هم در آن بود هشت سال به یمن حمله کردند و هیچ اتفاق خاصی نیفتاد. هشت سال تجربه کردند این را و باز آخر سر مجبور شدند با یمن جور دیگری تعامل کنند باز دوباره همین ائتلاف اگر بخواهد اینکار را بکند احتمال زیاد یک شکستی مثل همان شکست عربستان را تجربه خواهد کرد، اما برای اسرائیلیها منفعتش از اینکه آمریکا را به جنگ بکشانند خیلی بیشتر است تا اینکه صرفاً به یمن پاسخ داده باشند و در واقع برای نتانیاهو از این جهت خوشحال کننده بود و خوشحالیش را هم دیدیم در بازتاب اخباری که بود که پای آمریکا را به جنگ باز کرد و الان آمریکا هم شده جزئی از جنگ البته آمریکا خیلی حساب شدهتر میبایست عمل بکند تا الان کشتیهایی که مقصدشان رژیم صهیونیستی بود قرار بود که بروند مورد هدف موشکهای یمن قرار بگیرند در صورتی که الان کشتیهایی که به نوعی آمریکایی باشند یا مطلق به بریتانیا باشند همه اینها عبورشان از دریای سرخ بسته شد تبعات اقتصادی برای جهان غرب خواهد داشت یعنی همین امروز که افزایش قیمت نفت را دیدید این باعث میشود که خوب باز بقیه کالاها افزایش پیدا بکند قیمتشان و این فشار نه تنها از روی دوش اسرائیل بلکه از روی دوش کشور غربی بیفتد این برای نتانیاهو بد نیست برای نتانیاهو که تمایل دارد که غربیها تبعات جنگ را بیشتر حس بکنند برای خودشان و از دوش نتانیاهو کم بشود برای او مثبت است.
این کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی درباره وضعیت میدانی جنگ غزه در روز نود و هشتمین روز آن گفت: در میدان ما دیدیم که اسرائیلیها به شدت گنگ بودند یعنی هیچ هدف خاصی وجود نداشت اینکه دقیقاً چی کار میخواهند بکنند مرحله بعدی چی هست یکی از دلایلش این هست که حول و هوش هفته است که جلسات کابینه امنیتی سیاسی امنیتی و جلسات کابینه جنگ به حاشیه دارد میگذرد. خوب جلسات این سه هفته صورت جلسه اش این بود که برای بعد از این در غزه چه کار باید بکند.
وی درباره اینکه صهیونیستها اکنون در نقطهای قرار گرفتند که ایدهای برای ادامة ماجرا ندارند، گفت: ایدهای ندارند دلیلش هم این هست که خوب از نظر سیاسی و سطح رهبران آنها باید اهداف را تعیین بکنند که اونها مشغول کارهای دیگری هستند که راجع به آن صحبت خواهیم کرد بنابراین حضور آنها در غزه جز برای اینکه هدف قرار بگیرند برای نیروهای مقاومت هیچ فایده دیگری ندارند. اسرائیلیها مجبورند در غزه باشند و نافرمانیها و اعتراضها به این حضور و شرایط جنگ موجب شد ۵ تیپ صهیونیست غزه را ترک کنند.
کثیری نژاد افزود: عقبنشینی کردند بهخاطر اینکه آنجا دیگر مأموریتی ندارند و این چیزی هست که تا الان مانده به خاطر اینکه مدتها پیش حداقل تا اوایل ژانویه میبایست به یک توافق میرسیدند و اینکه دوازده روز هیچ توافقی دست پیدا نکردند کاملاً اسرائیلیها سردرگم کرده و این نتیجه ترورهای بسیارعجولانه آنها در هفته گذشته بود.
وی در پاسخ به اینکه آیا بعد از ترور شهید العاروری بار دیگر مذاکرات میان طرفین جنگ اتفاق دیگر خواهد یا نه؟ گفت: دیگر این اتفاق نخواهد افتاد از اولین ترور که ترور شهید صالح العاروری بود دیگر رسیدن به این طرف رسیدن به یک توافق سخت شد و به خاطر همین است که نتانیاهو بیشتر تمایل به حضور آمریکاییها دارد.
این کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی درباره وضعیت سیاسی خصوصاً در داخل رژیم و کابینه عادی، کابینه امنیتی کابینه جنگ گفت: بیاعتمادی بسیار میان این کابینهها وجود دارد به وزرا مخصوصاً خود نتانیاهو دیدیم که در این هفته گذشته این بحث را مطرح کرد که ممکن هست هر کدام از وزرا را مقابل دستگاه دروغ سنج بنشاند و برای اینکه تشخیص بدهد کی دارد از کابینه اطلاعات بیرون میبرد، چون اطلاعات تمام این سه تا کابینه دارد بیرون درز میکند. سه جلسه اخیر کابینهها درگیر حواشی بود به گونهای که در جلسه رسمی جملهای که نتانیاهو گفت دیگر کاملاً داشت آن شرایط را توصیف میکرد جلسه کابینه سیاسی امنیتی تبدیل شده به یک سیرک این یک نکته مهم بود.
کثیری نژاد افزود: دقیقاً ما الان از این طرف ماجرا میبینیم که نزدیک شدن و اتحاد هر روزه محور مقاومت را میبینیم یمن از فلسطینیها حمایت میکند حزبالله از یمن حمایت میکند عراق و سوریه از نیروهای حزب الله و فلسطینیها حمایت میکنند آن طرف نگاه میکنیم که به شدت دارند از همدیگر فاصله میگیرند مقامات اسرائیلیها و این تقابل خودش یکی از به نظرم یکی از دستاوردهای این جنگ هست.
وی گفت: برخلاف تصور اولیه که میگفتند اسرائیلیها در این جنگ متحد میشوند، دیشب صد و هفتاد نفر از مقامات ارشد امنیتی اسرائیل یک بیانیه منتشر کردهاند و خواستار برگزاری زودهنگام انتخابات و تغییر کابینه شدند. این افراد الان سر کار هستند یعنی به عنوان نیروهای احتیاط همین الان دارند جنگ را هدایت میکند و رهبری میکنند و بعضی هایشان خوب دیگر بازنشسته شدند.
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی درباره تلاشهای میانجیگران گفت: یک طرحی را الان قطر ارائه داد که در جلسة چهارشنبه کابینه جنگ راجع به آن صحبت شد و طرح این است که من به عنوان پیش شرط اولاً اسرائیل باید فعالیت نظامی اش را متوقف کند نه برای مذاکره و بعد از غزه کامل عقب نشینی کند این پیششرط هست بعد که این اتفاق افتاد و مذاکره صورت میگیرد برای آزاد کردن چهل نفر از اسرای اسرائیلی که در دست نیروهای مقاومت هستند که آن هم بیشتر از سالمندها افرادی که مریض هستند و نیروهای نظامی زن نیروهای نظامی مرد هنوز نه. آنها آزاد بشوند و از آن طرف جنگ به صورت کامل متوقف شود تمام بشود اسرائیلیها اصرار کردند که یک بند دیگری اضافه بشود بهش و آن اینکه یحیی سنوار باید از غزه تبعید شود و از غزه خارج شود.