به گفته کارشناسان، با توجه به افزایش روند جوجه ریزی‌ها و تولید مرغ کمبودی در عرضه نداریم و حذف قیمت گذاری دستوری می‌تواند راهگشای مشکلات بازار باشد.

طی هفته های اخیر بازار مرغ تحت تاثیر عوامل متعدد همچون نوسان قیمت نهاده های دامی و گرانی گوشت قرمز با التهاباتی در بازار روبرو شد که مسئولان با توزیع مرغ منجمد و افزایش جوجه ریزی ها بدنبال کنترل بازار هستند. هرچند برخی مسئولان حذف قیمت گذاری دستوری را راهکار تنظیم بازار می دانند. بررسی های میدانی حاکی از آن است که قیمت هرکیلو مرغ گرم در سطح بازار ۸۰ تا ۹۵ هزارتومان، ران مرغ ۸۰ تا ۹۰ هزارتومان، سینه ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزارتومان و فیله ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزارتومان است. ناگفته نماند که با افزایش روند  جوجه ریزی و تولید مرغ، نوسانات ارتباطی به عرضه ندارد.

در همین رابطه جبرئیل برادری رئیس جهاد کشاورزی تهران گفت: با توجه به نیاز استان به محصولات پروتئینی و تامین بخشی از نیاز جامعه از طریق سایر استان‌ها، توسعه، تجهیز و فعال‌سازی واحد‌های راکد و نیمهفعال استان با هدف افزایش میزان جوجه‌ریزی در دستور کار قرار گرفت.  از ابتدای آذر ماه تا هفته گذشته، بالغ بر یک میلیون و ۵۸۷ هزارقطعه جوجه یکروزه گوشتی در واحد‌های مرغداری استان تهران جوجه‌ریزی شده است که این میزان در طول ۱۵ سال گذشته بی‌سابقه بوده است.

همچنین محمد ترکیان  معاون توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی تهران گفت: روزانه ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ تن میزان مصرف مرغ در تهران است که  توزیع آن در مراکز عمده مرغ و فروشگاه‌های زنجیره‌ای و رستوران‌ها صورت می‌گیرد.

ترکیان با بیان اینکه کمبودی در عرضه مرغ نداریم، افزود: قیمت مصوب در مراکز تولید ۷۳هزار تومان و در مراکز توزیع ۷۸ هزار تومان عرضه می‌شود.  روزانه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزارتن مرغ متجمد توزیع می شود.

 قیمت دستوری راهگشای تنظیم بازار نیست

ار ادامه حبیب اسداله نژاد کارشناس صنعت طیور گفت: بنابر بررسی های صورت گرفته قیمت تمام شده مرغ ناشی از هزینه‌های بالای تولید از جمله خوراک طیور و جوجه یکروزه افزایش یافته است، لذا برمبنای قیمت تمام شده مرغ زنده، قیمت مرغ گرم منطقی است. با سیاست تامین به موقع نهاده های دامی امیدواریم شاهد افزایش قیمت تمام شده مرغ زنده و به طبع مرغ گرم در بازار نباشیم.

اسداله نژاد با بیان اینکه ماهانه ۲۱۰ تا ۲۲۰ هزارتن مرغ در کشور تولید می شود، افزود: با احتساب سرانه ۳۲ تا ۳۵ کیلویی مرغ گرم، این میزان تولید در کشور منطقی است.

کارشناس صنعت طیور با بیان اینکه سیاست جوجه ریزی ماهانه ۱۵۰ میلیون قطعه ای غیرکارشناسی است، گفت: با جوجه ریزی ماهانه ۱۳۰ تا ۱۳۵ میلیون قطعه، ماهانه ۲۱۰ تا ۲۲۰ هزارتن مرغ تولید می شود که این میزان جوابگوی نیاز کشور است. با توجه به قیمت تمام شده مرغ زنده، قیمت ۹۰ هزارتومانی هرکیلو مرغ گرم در بازار منطقی است. لذا  اگر قرار است قیمت‌ها کاهش پیدا کند باید قیمت مولفه‌های تولید از جمله ذرت و سویا نیز کاهش یابد که تاکنون اتفاقی نیفتاده است.

اسداله نژاد با بیان اینکه قیمت دستوری راهگشای تنظیم بازار نیست، افزود: در سیاست قیمت گذاری دستوری با تغییر نرخ مولفه های تولید، قیمت مصوب باید اصلاح شود. در غیراین صورت مرغداران از چرخه تولید خارج می شوند. به عنوان مثال قیمت کنجاله سویا یکبار از ۱۶ هزار و ۳۰۰ تومان به ۱۹ هزار تومان و بار دیگر از ۱۹ هزار به ۲۰ هزار و ۹۰۰ تومان رسیده‌ است. علی رغم آنکه قیمت مصوب جوجه یکروزه ۱۵ هزار و ۹۰۰ تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان است، اما مرغدار با نرخ ۳۰ هزارتومان خریداری کرده است.لذا دولت باید سازوکاری فراهم کند که مرغدار با نرخ مصوب بخرد، در غیراین صورت کاری به سیاست قیمت مصوب نداشته باشد.

بنابر آمار پتانسیل تولید بیش از ۳ میلیون تن مرغ در کشور با ظرفیت و زیرساخت های فعلی در کشور وجود دارد.

محمدرضا صدیق پور، دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه گفت: با توجه به روند افزایش جوجه ریزی در ماه های اخیر جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر تامین مرغ نیست‌. با توجه به افزایش حجم جوجه ریزی ها برآورد می شود که تولید مرغ به بالای ۳۰۰ هزار تن برسد.

صدیق پور قیمت هر قطعه جوجه یکروزه را ۲۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به افزایش تقاضا برای جوجه ریزی، قیمت جوجه یکروزه دچار نوسان شده است.

دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه با بیان اینکه روند جوجه ریزی با سال قبل قابل مقایسه نیست، گفت: بنابر آمار در ایام پایانی سال های قبل ۱۲۳ تا ۱۲۴ میلیون قطعه جوجه ریزی صورت گرفته است که جوجه ریزی امسال رشد ۲۶ میلیون قطعه ای را نشان می دهد. صنعت جوجه یکروزه بیش از این ظرفیت افزایش تولید و جوجه کشی را ندارد.

بنابر آمار در آبان ماه ۱۲۶ میلیون قطعه، در آذرماه ۱۴۴ میلیون قطعه جوجه‌ریزی شده است و پیش بینی می شود که جوجه ریزی دی ماه به ۱۵۰ میلیون قطعه برسد.

کمبودی در عرضه مرغ نداریم

مهدی یوسف خانی رئیس اتحادیه پرنده و ماهی با بیان اینکه کمبودی در عرضه مرغ نداریم، گفت: با توجه به روند افزایشی جوجه ریزی در ماه های اخیر، مشکلی در توزیع نداریم‌.

او از توزیع روزانه ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ تن مرغ گرم در تهران خبر داد و گفت: با توجه به میزان جوجه ریزی و افزایش حجم عرضه از اواخر ماه در کنار استمرار توزیع مرغ منجمد پیش بینی می‌شود که بازار به تعادل برسد. در تمام دنیا قیمت گذاری دستوری و مصوب باید حذف شود و هیچ زمانی این موضوع جواب نداده است.

رئیس اتحادیه پرنده و ماهی قیمت مرغ باید تابع مکانیزم عرضه و تقاضا باشد، افزود: ارز نیما باید از بحث نهاده حذف شود و تا زمانیکه حذف نشود و کماکان ۲ تا ۳ نرخی وجود داشته باشد، فساد ادامه دارد. هم اکنون ۱۰ درصد ارز دولتی به سفره مردم وارد نمی شود، درحالیکه همان طور که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شده، ارز نیما باید حذف شود تا امکان رقابت میان تولیدکنندگان جوجه یکروزه، واردکنندگان نهاده و مرغداران برقرار شود‌. با توجه به افزایش جوجه ریزی و عرضه مرغ از هفته های آتی پیش بینی می شود که قیمت مرغ کاهش یابد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۲ ۲۱ دی ۱۴۰۲
دقیقا سال نیمه اول سال ۱۴۰۰ قیمت مرغ حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان بود و الان حدود ۱۰۰ هزار تومان ، یعنی افزایش صد در صدی قیمت ، اغلب کالاهای اساسی مشابه نرخ مرغ است ، حالا چطور می گویید توزم سی تا چهل درصدی ؟ یعنی آنچه مردم می بینند تورم صد در صدی ست ، اما آنچه مدیران و وزیران محترم می گویند حدود شصت‌ درصد تفاوت دارد
آخرین اخبار