درحالی که کوهستانهای ایران، بهخصوص کوهستانهای غرب کشور هیچ بارشی را به خود نمیبینند، چند کیلومتر آنسوتر، کوههای کشور همسایه پوشیده از برفهای چندمتری است. کمتر کسی است که این روزها تصاویر دست به دست شده از کوههای پربرف مرز ایران و ترکیه را ندیده و با خودش نیندیشیده باشد که چه تفاوتی بین این سوی مرز و آن سوی مرز وجود دارد؟ سحر تاجبخش، رئیس سازمان هواشناسی کشور، از علتهای اصلی در شکلگیری شرایط ناپایدار جوی را توپوگرافی ترکیه، ارتفاع و پستی و بلندیهای سطح زمین، وجود دریاچهها و میزان رطوبت عنوان میکند. اسماعیل سیمایی، مدیرکل هواشناسی آذربایجانغربی نیز صحت و سقم فیلمها و عکسهای منتشرشده در فضای مجازی را تأیید نمیکند و میگوید: از اینگونه مطالب در فضای مجازی بیشمار است. نمونه اخیر آن فیلم منتشر شده از بارش برف در کشور عربستان است که طبق بررسیهای صورت گرفته مشخص شد که این فیلم برای سالهای گذشته است.
تغییرات اقلیمی
سالهاست که کارشناسان هوا و اقلیمشناسی، بر تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی تأکید دارند. اسماعیل سیمایی، مدیرکل هواشناسی آذربایجانغربی نیز تغییرات اقلیمی بهصورت طبیعی و انسانی را در ریزش بارشها تأثیرگذار میداند و میگوید: تغییر اقلیم و گرمایش جهانی یکی از دلایلی است که مانع از ریزش بارشها شد و پیشبینیهای امسال تحقق نپذیرفت. به گفته او میزان افزایش دما در استان آذربایجان غربی نسبت به حالت نرمال حدود ۲.۹ درجه بالاتر بوده است.
این مسئول معتقد است که بعید به نظر میآید که درباره کشور ترکیه چنین ادعایی واقعیت داشته باشد. زیرا مطالبی هم درخصوص کذب بودن این بارشها وجود دارد.
به گفته او، واقعیت این است که کل مرز آذربایجان غربی و ترکیه، تقریباً مرز کوهستانی است. حتی در کوهستانهای مشترک و ارتفاعات، برفهایی که میبارد شاید در ایران هم باشد، اما به دلیل اینکه در دسترس عموم نیست و از دور دیده میشود به حساب مرز ترکیه گذاشته میشود.
مدیرکل هواشناسی آذربایجانغربی میگوید: کشور ترکیه نسبت به کشور ما دارای عرض جغرافیایی بالاتری است و حدود دوبرابر میانگین بارش کشور ما را دارد. وجود دریای مدیترانه در جنوب و دریای سیاه در شمال دو منبع رطوبتی بسیار غنی هستند و، چون جریان سیستمها از غرب به شرق است، سامانههای بارشی و توده هوا متأثر از منطقه هستند و مرز کوهستانی ما باعث میشود که توده ابرها به این سوی مرز نیاید.
بیشتربخوانید
داستانی مشابه در ایران
او با بیان اینکه ما در کشور خودمان با این پدیده مواجه هستیم میگوید: در شمال کشور رشتهکوههای البرز و قله دماوند منطقه را به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم کرده است. نیمه جنوبی شامل تهران، قزوین، زنجان و... است. وقتی توده هوایی از دریای خزر رطوبت میگیرد و با کوههای البرز برخورد میکند سرمایش متراکم میشود و بارش در مناطق نیمه شمالی و سواحل انجام میشود. تهران، قزوین، زنجان و سمنان که این سوی کوهستان هستند، باران و بارش آنچنانی نمیبینند. این داستان به نوعی بین ما و کشور ترکیه نیز اتفاق میافتد، اما نه بشدت و ارتفاع رشته کوههای البرز. زیرا مرز بین ما و ترکیه کوهستانی است و سامانههایی که کشور ترکیه را تحت تأثیر قرار میدهند بهواسطه وجود کوهستان مرزی، به آن شدت کشور ما را تحت تأثیر قرار نمیدهند.
او با بیان اینکه مسائل دیگری هم تأثیرگذار هستند، میگوید: تغییرات اقلیمی بهصورت طبیعی و انسانی در ریزش بارشها تأثیرگذار هستند. نکته مهم و اساسی دیگر، مقایسه و مطرح کردن مرز است. مرز را نادیده بگیرید و داخل کشور را مدنظر قرار دهید. در کشور خودمان به جز استان گلستان و خراسان شمالی تمام استانهای کشور، نسبت به وضعیت نرمال، بارشها رشد منفی دارند و بالطبع موضوع اقلیم مرز ایران و ترکیه زمانی میتواند صحت داشته باشد که ما بگوییم تمام استانهای ما پربارش هستند و فقط استان آذربایجان غربی این مشکل را دارد.
او در پاسخ به این سؤال که آیا دریاچه ارومیه و خشکی آن نیز در این زمینه مؤثر بودهاست، میگوید: احتمال آن ضعیف است، اما به دلیل اینکه مطالعات خاص و جامعی در این زمینه صورت نگرفته، نمیتوان اظهارنظر قطعی در این خصوص داشت و مطالعات جامعتر در شرف انجام است. اما اگر یکی از عوامل تأثیرگذار هم باشد اینگونه نیست که بگوییم صددرصد به خاطر خشکسالی دریاچه است و شاید درصد جزئی و پایینی را به خودش اختصاص دهد.
به گفته این مسئول، تغییر اقلیم و گرمایش جهانی یکی از دلایلی است که مانع ریزش بارشها شده و پیشبینیها تحقق نپذیرفت. میزان افزایش دما در استان آذربایجان غربی نسبت به نرمال حدود ۲.۹ درجه بوده است.
او درخصوص تأثیر دکلهای ضدتگرگ بر بارشها نیز میگوید: اگر تأثیر داشته باشد بسیار کم است، زیرا بعید به نظر میرسد که یک دکل ضدتگرگ در مقابل توده و سامانهای که گاهی یک نیمه کشور و یا کل کشور و حتی گاهی دو کشور را درگیر میکند، از عوامل کاهش بارش در منطقه باشد.
جنگ اقلیمی
در همین زمینه سحر تاجبخش، رئیس سازمان هواشناسی کشور معتقد است: ترکیه به دلیل قرار گرفتن در عرض جغرافیایی بالاتر از کشور ما و دو منبع رطوبتی قابل توجه در شمال و جنوب کشورش، میانگین بارش سالانهاش ۵۰۰ میلیمتر است، این در حالی است که میانگین بارش سالانه در ایران حدود ۲۰۰ میلیمتر است.
این مسئول با بیان اینکه ابرهایی که از دریای مدیترانه نشأت میگیرند در آسمان ترکیه، عراق و ایران نفوذ دارند، ادامه میدهد: برخی ابرها که در سامانه بالاتر شکل میگیرند، به آسمان ایران نمیآیند و هممرزی ایران و ترکیه هم تأثیری در این فرایند ندارد، به همین جهت تغییرات آب و هوایی در ترکیه با تغییرات آب و هوایی در ایران متفاوت است.
این مسئول، مسائل مطرح شده درخصوص جنگ اقلیمی را رد میکند و میگوید: هیچ کشوری در دنیا، نمیتواند به صورت پنهانی و با بهرهگیری از قدرت زیاد، انرژی سیستمهای جوی را تحت کنترل خود درآورد. باتوجه به فراوان بودن انرژی سیستمهای جوی، تحت کنترل درآوردن آنها با فرایندهای کوچکمقیاس امکانپذیر نیست. با وجود این تاجبخش میگوید: از عوامل جنگ اقلیمی، میتوان به خشکسالی و تنش آبی برخی از کشورها اشاره کرد که از پیامدهای تغییر اقلیم و افزایش دمای کره زمین است. کشور ما یکی از اصلیترین مناطق در زمین است که مشکل تنش آب دارد و بخشی از این تنش میتواند متأثر از پیامدهای تغییر اقلیم باشد.
منبع: روزنامه ایران
#ایرانرود
#ایران_رود
طرح ایران رود این طرح باید بررسی شود لطفا به لینک زیر بروید و حمایت کنید تا در مجلس بررسی شود
https://www.farsnews.ir/my/c/219241
اولا اگه میشد این کارو کرد امثال آمریکا و بعضی کشورهای اروپایی و چندی پیش دبی و... انقدر بارید که سل و سونامی اومد و چه شهرهایی را که عین یه تپه شنی شست و برد وانگار نه انگار شهری اونجا بوده. خب اگه این امکان وجود داشت مثلا همین آمریکا که بیشترین تکنولوژی را داره چرا جلو افزایش ابر بیش ازحد یا وقتی بارش ازحد گذشت کاری نکرد ابرها ازاونجا برن؟؟!
دوما سال قبل بود که همین شهر خودما و اطرافمون و خیلی از شهرهای دیگه برف اومد که تو 50 سال گذشته بی سابقه بود و خیابونهای ما اصلا دیگه جای برف نداشتن که لودرها بتونن جابجا کنند و با کمپرسی میبردن از شهر بیرون و....!
خب چرا پارسال نگفتن کشورهای فلان ابرها را فرستادن سمت کشور ما که بعضی جهاه 20 متر برف بیاد که تا تابستون تازه بعضی جاده های روستایی را تونستن باز کنن!
خلاصه یه سری فقط کارشون شده حرف مفت!
برید به آمریکا بگید ابرها رو جابجا کن که هی سیل نیاد و زیرسازیها مثل جاده و.. رو تابود کنه و اینهمه بی خانمان بشن و کشته و مفقود!
بعضی افراد واقعا کارشون وحرفهاشون ازحد گذشته . بابا سال قبل 20 متر برف اومد که نماز خوندن که برف دیگه نیاد (بعضی جاها وروستاهای اطراف ما) چون خونه هاشون مدفون شده بود .
پس لطف کنن این افراد لااقل دعا کنند و .... که برف و بارون به اندازه بیاد نه کم نه زیاد .ولی مسخره بازی نکنند که ابرها رو میدزدن !
ترکیه هیچ عربستان چی
بابا عربستان شده شمال شترهاش علف خار شدن
مسئولین محترم دارن با برنامه و ماهواره های پیشرفته
و سرمایه گذاری هنگفت. ابر. باران وبرف رو از ایران
دور می کنن یه فکری بکنید تا دیر نشده
سرمایه جهت بارو سازی ابرها که
اگر بزارن ابری بیاد
از جون ادم ها که ارزشش بیشتر نیست
دنیا و کشورهای همسایه رو تهدید کنید
کیه مسئول
چو ایران نباشد تن من مباد
چی میزنه؟
از طرف دیگر تجهیزات دفع آفات من در محل انباشت ضایعات نتان یاهو باشد.
یعنی این فقط شامل ایران می شود......؟
هر روز هوا جوری که الان بارون یا برف میاد اما چند ساعت بعد آسمان صاف میشه .خیلی خیلی مشکوکه .
به نظر خودتون این همه تغییرات اقلیمی مشکوک نیست ...
وقتی که ما با بارور کردن ابرها می تونیم باعث بارندگی اون ابر بشیم اونوقت ابرقدرت ها نمی تونن تغییراتی توی آب و هوای ما بدن ...
تابستان چه بکنیم با بی آبی و اونوقت این همه بی خیالی و بی تدبیری مسئولین ...
چرا سالهای قبل برف و بارون میومد؟ بنظرمن قضیه مشکوکه
یا بخاطر خشک شدن دریاچه ارومیه اس یا اینکه کار اسرائیله.
حرفایی نزنین که توش بمونین
دیگه اینو که نمیشه انکار کرد ترکیه کلی سد زد
الان اقلیم اردبیل عینه باکو است ولی باران نمیبارد
در ضمن جهودها از نظر علمی سطح بالایی دارند و شما شاید از چیزی خبر ندارید
عربستان برف و باران میاد
هوا گرم تر میشه و رطوبت کمتر
نماینده صهیونیست ها در قفقاز...
ترکیه هم، خودش را، پدر خوانده آذربایجان میداند!
منتظر تغییرات اعجاز انگیز باشید.
ترکیه، اسرائیل، عربپستان و...
کیش و ماااات.