پزشکان جوان انگلیس در تداوم اعتراض به شرایط نامطلوب کاری، کار زیاد و دستمزدهای پایین، طی اقدامی که به گفته ناظران ضربه سنگینی را در نخستین روزهای سال جدید میلادی به خدمات درمانی این کشور وارد خواهد کرد، به مدت ۶ روز دست از کار کشیدند.
این حرکت اعتراضی که از ساعت ۷ بامداد امروز (چهارشنبه) آغاز شد و تا ۷ صبح ۹ ژانویه ادامه دارد، طولانیترین دوره اعتصاب در تاریخ سازمان ملی خدمات بهداشتی انگلیس (اناچاس) محسوب میشود.
مدیران مراکز بهداشتی انگلیس این اعتصاب را غیرضروری و یکی از دشوارترین چالشهای سال جدید توصیف کردهاند. این درحالی است که به گفته انجمن پزشکی بریتانیا، معترضان پس از ۱۶ سال افزایش اندک حقوقهای خود، چارهای جز اعتصاب نداشتند تا صدای اعتراض خود را به گوش مسئولان برسانند.
در این حرکت اعتراضی کسانی دست از کار کشیدهاند که بین یک تا ۹ سال تجربه کار درمانی دارند. در ادبیات سازمان ملی خدمات بهداشت انگلیس به این افراد پزشک جوان گفته میشود.
پزشکان متخصص در انگلیس هم طی ماههای سپتامبر و اکتبر گذشته در اعتراض به دستمزدهای پایین اعتصاب کردند. آنها پس از پیشنهاد دولت لندن برای افزایش ۴.۹۵ درصدی دستمزدهای خود علاوه بر افزایش ۶ درصدی حقوق سالانه آنها دست از اعتراض کشیدند.
بر اساس برنامه اعلام شده، پزشکان جوان در ایرلند شمالی هم قصد دارند تا ۶ مارس به مدت ۲۴ ساعت اعتصاب کنند. انجمن پزشکی بریتانیا در ژوئیه گذشته موفق شد تا افزایش ۱۲.۴ درصدی حقوق پزشکان جوان در اسکاتلند را تضمین کند.
مطالبه پزشکان جوان چیست؟
دولت انگلیس تابستان گذشته دستمزد پزشکان جوان را ۸.۸ درصد افزایش داد و در آخرین دور مذاکرات هم ۳ درصد دیگر پیشنهاد کرد. انجمن پزشکی بریتانیا این پیشنهاد را به دلیل اینکه افزایش دستمزد سالانه یک چهارم از پزشکان جوان از سال ۲۰۰۸ به این سو با تورم و هزینههای زندگی همخوانی نداشته، رد کرد. به گفته این نهاد انگلیسی، حقوق پزشکان جوان طی ۲۴ سال گذشته در عمل ۲۶.۱ درصد کاهش یافته است.
معترضان میگویند که دولت اولا باید دستمزدهای آن را از سال ۲۰۰۸ به این سو جبران و در ثانی مکانیسم پرداخت جدیدی را برای جلوگیری از هر گونه کاهش حقوق در آینده در برابر تورم و هزینههای زندگی ایجاد کند.
این حرکت اعتراضی درحالی صورت میگیرد که طبق آمارها، ۶.۴ میلیون بیمار همچنان در لیست انتظار دریافت خدمات درمانی هستند. وزیر بهداشت انگلیس امروز با صدور بیانیهای به اعتصاب پزشکان جوان واکنش نشان داد و گفت: ژانویه معمولاً شلوغترین زمان سال برای سازمان ملی خدمات بهداشت است و این اعتصابها تأثیر جدی بر بیماران در سراسر کشور خواهد داشت.
وی با بیان اینکه بیش از ۱.۲ میلیون نوبت پزشکی به دلیل اعتصاب پزشکان تغییر کرده است، از انجمن پزشکی انگلیس خواست که به اعتراضها پایان داده و برای یافتن راهحلی عادلانه به میز مذاکره برگردد.
کارکنان بخش درمان انگلیس طی یک سال گذشته، در اعتراض به شرایط نامطلوب کاری چندین دور اعتصاب کردند، اما دولت محافظهکار ریشی سوناک که با مشکلات عمیق اقتصادی دست و پنجه نرم میکند، قادر به تامین مطالبات مالی آنها نیست.
نخست وزیر انگلیس اواسط سال گذشته (۲۰۲۳) جلسه اضطراری مشترکی را با حضور وزرای دارایی، بهداشت و اتحادیههای معترض برگزار کرد، اما نتیجه ملموسی را که مانع تداوم اعتصابها شود به همراه نداشت؛ در واقع این جلسه به تشکیل ستادی در داخل بیمارستانها منجر شد که بیماران در مواقع برگزاری اعتصاب کارکنان این بخش، بین مراکز درمانی توزیع شوند.
نتایج تازهترین تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد که بیشتر انگلیسیها از عملکرد نظام سلامت این کشور در بحبوحه افت شدید خدمات درمانی و اعتصاب گسترده پزشکان، پرستاران و رانندگان آمبولانسها ناراضی هستند.
یافتههای مشترک نظرسنجی موسسه معتبر «یوگاو» و نشریه «تایمز» لندن نشان میدهد که از نظر دو سوم مردم انگلیس سطح خدمات درمانی در این کشور وخیم است و ۸۰ درصد معتقدند که اوضاع طی پنج سال گذشته، یعنی پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا وخیمتر شده است.
خدمات بهداشت ملی انگلیس (ان اچ اس) برای نخستین بار در سال ۱۹۴۸ و پس از پایان جنگ جهانی دوم بهمنظور ارائه خدمات درمانی به آسیب دیدگان و مجروحان جنگی راهاندازی شد و در حال حاضر با داشتن یکمیلیون و ۶۰۰ هزار کارمند، بهصورت رایگان به مردم انگلستان خدمات بهداشتی ارائه میکند.
بودجه این سازمان در سال راهاندازیاش در سال ۱۹۴۸ میلادی، بیش از ۴۳۷ میلیون پوند (به ارزش امروزیاش در حدود ۹ میلیارد پوند) بود و این رقم اکنون به حدود ۱۳۶ میلیارد پوند رسیده که فشار زیادی را بر بودجه دولت این کشور وارد کرده است.