شهید حاج قاسم سلیمانی به عنوان شخصیت محوری مقاومت، تاثیر مستقیم در شکلگیری و بازتولید گفتمان مقاومت و نیز اتصال و یکپارچهسازی جغیرافیایی آن داشتهاست؛ انتقال تجربیات جنگی به رزمندگان فلسطینی در کنار مردمیسازی مقاومت و تربیت نسل جدید مبارزان از حاصل تلاش شهید راه قدس است که در جریان عملیات «طوفانالاقصی» نمود پیدا کرد.
وقتی نام «میدان» و «تحولات منطقه» به ویژه «محور مقاومت» از ذهن میگذرد، بلافاصله نام سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران نیز به ذهن متبادر میشود.
نقش پررنگ شهید سلیمانی در جلوگیری از تحرکات گروه تروریستی داعش و توسعه جغرافیایی رژیم صهیونیستی بر کسی پوشیده نیست. همچنین خنثیسازی توطئههای آمریکا در منطقه از دیگر ماموریتهای موفقیتآمیز ایشان به شمار میروند؛ مسائلی که بسترساز ترور وی در ۱۳ دی ماه ۱۳۹۸در فرودگاه بغداد شد.
مردمیسازی مقاومت و پرورش نسل جدید از مبارزان
شهید سلیمانی به عنوان مهمترین چهره مقاومت مطرح است که در دو دهه اخیر توانست با افزایش توان نیروها و تجمیع قابلیتها نسل جدید مقاومت را شکل دهد.
ایشان به عنوان شخصیت محوری مقاومت، تاثیر مستقیم در شکلگیری و بازتولید گفتمان مقاومت داشته است. حضور او در میدان و ارتباط درست با مردم، در تبدیل مقاومت به مثابه یک ارزش در جامعه ایرانی و بسیاری از جوامع منطقه موثر بوده است.
بنابراین یکی از مهمترین زمینههای نسل جدید مقاومت که شهید سلیمانی تاثیر بسزایی بر آن داشت، مردمی کردن مقاومت است. این مردمی کردن از یک سو انتخاب گزینه مقاومت است و از سوی دیگر استفاده از توان مردم و سازماندهی آنها برای مقابله با تهدیدات.
نظرسنجیهای چند سال اخیر در بسیاری از کشورهای منطقه از جمله افغانستان و عراق نشان میدهد که رویکرد مردم این کشورها نسبت به اهداف آمریکا بعد از دو دهه اشغالگری به کلی تغییر کرده است. نتایج نظرسنجی سال ۲۰۲۲ گالوپ حاکی از آن بود که ۷۲ درصد پاسخدهندگان عراقی و ۶۱ درصد پاسخگویان افغانستانی مخالف این موضوع هستند که آمریکا در مورد استقرار نظامهای مردمسالار در کشورها آنها جدیت دارد.
همچنین نظرسنجیها در فلسطین به عنوان هدف محوری مقاومت نشان میدهد که فلسطینیها جنگ با رژیم صهیونیستی را به ایده دو دولت و حماس را به تشکیلات خودگردان ترجیح میدهند.
برای مثال نظرسنجی مرکز تحقیقات سیاست و نظرسنجی فلسطین در رامالله در ژوئن ۲۰۲۳ نشان داد که اکثریت فلسطینیها معتقدند تاسیس گروههای حماس و جهاد اسلامی فلسطین و مشارکت آنها در مبارزه مسلحانه علیه اسرائیل بهترین اتفاقی بود که از سال ۱۹۴۸ برای مردم فلسطین رخ داده است. از این گذشته تنها ۲۷ درصد از پاسخگویان در این نظرسنجی از راه حل دو دولت حمایت و ۷۰ درصد مخالف آن بودند.
«طوفان الاقصی»، برایند تربیت نسل جدید و انتقال تجربیات به غزه
حمایت از آرمان قدس و فلسطین در طول حیات فردی و سیاسی و نظامی شهید سپهبد سلیمانی به عنوان مهمترین آرمان و اعتقاد وی در سخنرانیها و توصیههای مکرر او به وضوح دیده میشود.
شهید سپهبد سلیمانی اعتقاد داشت که هر مسلمانی باید خود را در قبال مساله فلسطین و دفاع از مسجدالاقصی مسئول بداند و خود همواره در خط مقدم دفاع از ملت فلسطین بود.
به اذعان رهبران مقاومت اسلامی فلسطین، شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک برادر بزرگ و دلسوز رابطه نزدیکی با رهبران فلسطینی داشت و در طول مدت فرماندهی سپاه قدس در زمینه انتقال تفکر و تجربیات نظامی و تجهیز و تسلیح مقاومت اسلامی فلسطین تلاش کرد تا آنجا که بعد از شهادت این فرمانده ارشد مقاومت، بسیاری از رهبران مقاومت اسلامی فلسطین او را «شهید راه قدس» خواندند.
نقش پررنگ شهید سلیمانی از جنگ ۲۲ روزه غزه تا طوفانالاقصی
به لحاظ عملیاتی، حاج قاسم نقش مهم و پررنگی در دفاع از فلسطین و ارتقا قدرت بازدارندگی گروههای فلسطینی و همچنین در مبارزه با رژیم اشغالگر قدس داشت.
«زیاد النخاله» دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین میگوید: «قدرت و امکاناتی که امروز غزه به آن دست یافته است، نتیجه تلاشهای بزرگ شهید سلیمانی است.» جنگ ۲۲ روزه یکی از رخدادهایی است که سردار سلیمانی حمایت عملی از فلسطینیها داشت. مهمترین اقدام سردار سلیمانی در جنگ ۲۲ روزه را میتوان رساندن تسلیحات به فلسطینیها و شکست محاصره غزه عنوان کرد.
«اسامه حمدان» عضو ارشد جنبش مقاومت اسلامی حماس نیز با اشاره به نقش شهید سلیمانی در حمایت از مقاومت فلسطین در جنگ ۲۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه غزه، گفت: «شهید سلیمانی در جریان این نبرد لحظه به لحظه با مقاومت فلسطین همراه بود.»
بنابراین شهید سلیمانی در عبور فلسطینیها از دفاع با سنگ به عملیات طوفان الاقصی نقش پررنگی داشت چرا که به تعبیر رهبر انقلاب، شهید سلیمانی دست فلسطینیها را پُر کرد.
منبع: ایرنا