همزمان با بیستمین سالگرد جانباختگان زلزله دلخراش بم، همایش بازآفرینی شهری با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری، استاندار کرمان، معاون عمرانی استاندار، فرماندار و امام جمعه بم و جمعی از مدیران کل دستگاهای اجرایی استان، شهرداران سراسر استان و همچنین ارتباط ویدئو کنفرانس شهرداران مراکز در بم برگزار شد.
محمد آئینی در این جلسه با اشاره به اینکه بم به عنوان دبیرخانه جایزه ملی بم از امروز آغاز به کار کرده است، افزود: طی یک سال گذشته بیش از ۸۰ هزار واحد وارد چرخه نوسازی شده و قریب به ۲۵ هزار سقف لرزان کم شده است.
وی با بیان این مطلب که علاوه بر شهرستان بم، استان کرمان هم باید در خصوص نوسازی بافتهای فرسوده پیش قراول باشد، افزود: سهم استان، طی ۴ سال ساخت حدود ۲۴ هزار واحد است که تاکنون حدود ۵ هزار واحد آن محقق شده و با جلسهای که امروز برگزار شد، این جریان شتاب بیشتری میگیرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر برگزاری جلسات ستاد بازآفرینی استان به صورت منظم، بیان داشت: ساخت بناهای پایدار، استفاده از بستههای تشویقی و محرومیتزدایی از محلات نیز مورد تاکید ما است و در این زمینه ظرفیت قانونی خوبی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه تصمیمات خوبی برای استان و شهر بم در حوزه نوسازی گرفته شده است، تصریح کرد: در بحث اعتبارات بازآفرینی شهری، از ظرفیت مردمی استفاده میشود و دولت به دنبال برطرف کردن موانع و تسهیلگری است، به عنوان مثال مردم میتوانند پروانه را با تخفیف ۵۰ درصد به صورت ۳ ماهه دریافت کنند، همچنین تسهیلات بانکی ارزان قیمت در اختیار مردم قرار میگیرد و از طرف دیگر تسهیلات بانکی که در نهضت ملی استفاده میشود برای طرح بازآفرینی نیز قابل استفاده است.
آئینی تصریح کرد: صاحبان خانههای بافت فرسوده میتوانند خانه خود را با یک واحد نوساز یا یک قطعه زمین تهاتر کنند و تا ۴۰ درصد نیز تخفیف بگیرند؛ بنابراین پیشبینی میشود دوران طلایی نوسازی بافتهای فرسوده در برنامه هفتم توسعه دیده در پیش خواهد بود.
تدوین بستههای تشویقی بازآفرینی شهری
محمدمهدی فداکار، استاندار کرمان در این جلسه با اشاره به اینکه در خصوص بازآفرینی شهری با شهرداران جلسهای برگزار و در این زمینه توجیهات لازم انجام شده است، گفت: بدین منظور بستههای تشویقی برای شهرهای مختلف استان، بومیسازی خواهد شد و از سوی گروههای مختلف مردمی در محلات اطلاعرسانی میشود.
وی با اشاره به مصوبات انجام شده در خصوص برخی شهرهای استان و طرحهای مطرح شده در این زمینه، بیان داشت: برخی پروژهها که نیمه تمام مانده است، مقرر شد، اعتبارات لازم تزریق و به اتمام برسند.
استاندار کرمان با بیان این مطلب که استان کرمان، دارای ۱۳ هزار و ۵۰۰ هکتار بافت ناکارآمد است و حدود ۴۰۰ هزار نفر در این بافتها ساکن هستند، افزود: بر همین اساس باید جلسات ستاد بازآفرینی به صورت منظم با حضور دستگاههای مختلف برگزار و همکاری لازم انجام شود.
بازسازی بافتهای ناکارآمد و فرسوده شهری شتاب میگیرد
سیدمصطفی آیتاللهی موسوی، معاون عمرانی استاندار با گرامیداشت یاد و خاطر جانباختگان این زلزله دلخراش ۵ دیماه سال ۸۲ با اشاره به شدت وقوع زلزله به میزان ۶/۶ ریشتر، گفت: با تفاهمنامههای راه و شهرسازی و شهرداریهای استان، روند احیا و بازسازی بافتهای ناکارآمد و فرسوده شهری شتاب بیشتری خواهد گرفت.
وی افزود: متاسفانه زلزله در روز جمعه رخ داد و از طرفی به دلیل فعالیت مولفه عمودی، وقوع تخریبها بسیار زیاد و فرار مردم را تا حد زیادی ناممکن ساخت.
معاون عمرانی استاندار گفت: بسیاری از آییننامههای ساختمانی؛ پس از وقوع زلزله بازبینی و سختگیرانهتر شد.
وی با اشاره به اصولیسازی ساخت و سازها در طی این سالها گفت: اعلام خاتمه سریع بازسازی بم پس از زلزله بروز مشکلاتی را منجر شده است و بدین منظور با اعطای قیرهای رایگان، بسیاری از معابر خاکی آسفالت شدهاند.
آیت اللهی موسوی با اشاره به بستههای تشویقی احیای بافتهای فرسوده تصریح کرد: قانون احیای بافت فرسوده و ناکارآمد شهری در سال ۱۳۹۸ تصویب شده است که با استفاده از آن قطعا مسیر بازسازی مناطق و محلات فرسوده با شتاب بیشتری پیش خواهد رفت.
وی از همکاری شهرداریهای استان برای صدور پروانههای ساختمانی در بافتهای فرسوده با تخفیفات لازم خبر داد و افزود: در مسیر خدمترسانی به مردم و رفع نگرانی از وضعیت ساختمانهای بافت فرسوده، مشوقهای لازم برای آحاد مردم در سراسر استان در نظر گرفته شده است.
در این همایش رویداد ملی تجلیل از اقدامات برتر بازآفرینی، جایزه ملی بم، ایران قوی نیز رقم خورد.
همچنین تفاهمنامههای شهرداری و مدیران کل راه و شهرسازی درمسیر احیا و بازسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری امضا شد.