نشست خبری مجموعه نشستهای دانشجویی «جایگاه زن در اندیشه امام خمینی(ره)» امروز پنجم دی ماه در موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) برگزار شد.
در ابتدای این نشست سلطانی، مشاور امور بانوان موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) با اشاره به اینکه دفتر بانوان این موسسه از اسفند ماه سال ۱۴۰۰ کار خود را آغاز کرده است به تشریح گزارشی از فعالیت های این دفتر برای ترویج اندیشه های امام خمینی (ره) در ارتباط با بانوان پرداخت و گفت: با توجه ضرورت تبیین اندیشه های امام خمینی (ره) نسبت با بانوان که در فرمایشات حضرت امام بارها به آن اشاره شده است درصدد هستیم که یکصد نشست در مراکز دانشگاهی کشور را با عنوان «زن به روایت سوم» برگزار کنیم.
زن در چنبره دو نگاه سنگین گرفتار بوده است
در ادامه این جلسه حجت الاسلام و المسلمین علی کمساری، رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) نیز گفت: اگر در منظومه فکری و نظام اندیشه امام جستجو کنیم خواهیم دید که ایشان چه نگاه تحول محورانهای به مفهوم زن داشتند و این یکی از طلایی ترین وجوه اندیشه امام است. در همین یک قرن اخیر میبینید که زن در چنبره دو نگاه سنگین گرفتار بوده؛ یک نگاه متحجرانه از خاستگاه اسلام سلفی و قشری که با یک نگاه محدودکننده و متحجرانه زن مطلوب مسلمان را به بهانه حفظ حریم و عفت و نجابت او زنی میخواست که عزلت گزین و خانه نشین باشد و اجازه حضور در جامعه را به او نمی داد. در نقطه مقابل هم یک نگاه لیبرال که زن مطلوب را زن رهای از هر خدا و حدود و بی قید و بند و فرورفته در آزادی های منجر به بی بندو باری می دانست. زن مترقی زنی بود که پایبند هیچ چارچوبی نبود و نتیجه مشترک این دو نگاه محروم کردن زنان از نقش اصلی خودشان بود.
وی ادامه داد: در نزاع بین این دو جریان یک نگاه سومی ققنوس وار برخاست و یک روایت سوم را رقم زد. این همان اقدام کلیدی و طلایی امام خمینی (ره) بود. خاستگاه این روایت کاملا دینی است و از زبان و قلم یک مرجع تقلید و کارشناس اعلای دینی ارائه شد و هیچ منافاتی با مقتضیات زمانه نداشت. زن هم میتوانست به رسالت فردی و خانوادگی خودش با حفظ نجابت و عفت حفظ کند و هم نقش اجتماعی خودش را ایفا کند.
کمساری افزود: ایشان هم در بیان و نظریه و هم در عمل و رفتار این نگاه را پیگیری میکردند. ایشان فرمودند که «قرآن کریم انسان ساز است و زنان هم انسان ساز هستند». این خیلی جمله سنگین و مهمی است که از زبان یک عالم و مفسر متبحر قرآن کریم بیان می شود. ایشان در اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۹ در سخنرانی خودشان میگویند زن عضو موثر جامعه تا حدودی مقام خود را یافته است.این عبارت «تا حدودی» برای خود من خیلی جالب بود که ایشان دو سال پس از پیروزی انقلاب میگویند که هنوز راه زیادی داریم تا جایگاه واقعی زنان در جامعه شناخته شود.
وی بیان کرد: با توجه به اتفاقاتی که در سال گذشته افتاد و فضای غبارآلودی که با سوءاستفاده از شعار زن، زندگی آزادی رخ داد همکاران ما در معاونت پژوهشی موسسه تصمیم به برگزاری نشست های دانشجویی «زن به روایت سوم» گرفتند.
میزبانی یکصد دانشگاه، مرکز علمی و حوزوی از نشست تخصصی جایگاه زن در اندیشه امام خمینی(ره)
سپس رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) گفت: رویکرد ما کاملا تخصصی خواهد بود و در یکصد دانشگاه و مرکز علمی و حوزوی و با محوریت دو استاد نظریات امام در موضع زنان و حقوق زنان بیان خواهد شد. سعی ما این بوده که ۶۰ نشست در دانشگاهها باشد، سی نشست حوزوی است و ۱۰ نشست هم در پژوهشگاهها و مراکز علمی برگزار شود. البته احتمالا نشست ها از یکصد هم بالاتر برود. این نشست ها از سیزدهم دی ماه و همزمان با ولادت حضرت فاطمه (س) و تولد امام خمینی (ره) آغاز شده و تا بیست و یکم بهمن ماه طول میکشد. مراسم اختتامیه هم با حضور پژوهشگران و اساتید این حوزه در حسینیه جماران برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: امیدواریم برگزاری این رویداد علمی به بازخوانی معرفتی اندیشه امام خمینی و ایجاد یک جریان فکری و رسانه ای در حوزه و دانشگاه با محوریت اندیشه امام خمینی در حوزه امور بانوان بینجامد.
حجت الاسلام علی ملانوری، معاون پژوهشی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) نیز گفت: در طول این سالها بیش از بیست عنوان کتاب در موضوع جایگاه زن در اندیشه امام در موسسه منتشر شده و همایش های متعدد و مفیدی هم برگزار شده اما برای آن ساحت میانی و بدنه دانشگاهی نیاز به برنامه های داشتیم که این برنامه یعنی یکصد نشست در همین راستا و در همین ساحت میانی است.