![تراموا به خیابانهای تهران رسید + فیلم](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/23/20339179_193.jpg)
هنگامی که کلیپ معروف صادق بوقی منتشر شد، یکی از مباحث پرتکرار تاکید بر اصالت زندگی روزمره بر سیاست یا ایدئولوژی را در بر میگرفت. بهنوعی منتقدان وضعیت فعلی صادق بوقی را نماینده شکلی برگرفته از زندگی روزمره و به حاشیه رانده شده موسیقی محلی معرفی میکردند که در جبر زمانه و در پس ایدئولوژی اندیشی، وضعیت ما دچار نوعی رانده شدن از صحنه زیستن شده است که با قدرت مقاومت بینظیر خودش، حالا توانسته است از سد ایدئولوژی اندیشی زمانه خارج شود و مساله زیستن برتر از سیاست را مطرح کند که به تعبیری این زندگی است که معنای اصلی زیستن در این دنیا را شکل داده و هر آنچه مانع از آن شود نوعی عمل شر یا نوعی وضعیت شبهشیطانی است که بر سر زندگی روزمره خراب شده است.
طرح چنین دوگانههایی البته قدمت زیادی دارد و معطوف به چند سال اخیر نیست، حداقل از دهه ۷۰ فردی مثل عبدالکریم سروش، چنین بحثهایی را مطرح میکرده، اما آنچه در این روزها باعث فربهتر شدن این روایت شده، شاید تا حدودی بهنوعی روایتگری است که در دوره ما زندگی را بیرون از همه ساحتها اصالت داده و از طرفی زیستن را زیبا و از طرفی دیگر خنثی نشان داده است. این بحث خود البته بحث و یادداشتی دیگر میطلبد، اما آنچه در پس این دوگانهسازی شکل گرفته، اصالتدهی به زندگی بدون بافت و فهم دوران است و گویی زندگی در جایی شکل میگیرد که مثل یک روستای دورافتاده از شهر، میتواند از وضعیتی که در شهر در جریان است خود را دور کند یا تن به شرایط بدی که در شهر شکل گرفته است، ندهد.
این فهم از زندگی است که دوگانه زندگی و ایدئولوژی را شکل داده است. حال آنکه انسانهای معمولی در زندگی روزمره هر چند خود را درگیر سیاست و ایدئولوژیهای وقت نشان دهند، اما درحقیقت در پیشفرضها و عمل روزمره خود در بر گیرنده و مدافع نوعی ایدئولوژی هستند.
این درک از انسان معمولی که او میتواند حملکننده نوعی ایدئولوژی باشد همیشه با بیتوجهی بسیاری از اهل فکر روبهرو بوده است. حال آنکه در زندگی روزمره عملی که به آن میکروپلتیک میگویند یعنی میلورزی به شکلی از زندگی دربرگیرنده نوعی موقعیت سیاسی است و انسانهای معمولی در کنش خود در بر گیرنده نوع عمل سیاسی یا وضعیت سیاسی هستند که در پس تن دادن به ایدئولوژیهای خاصی شکل میگیرد، در نتیجه طرح دوگانه بین زیستن یا ایدئولوژیک اندیشیدن نوعی برساخت سیاسی است که در پس جنگ سرد شکل گرفته بوده و به گفته فوکویاما یکی از ابزارهای پیروزی لیبرالیسم تغییر امیال جوامع غیرلیبرال با طرحهایی بین دوگانه اینچنینی است، یعنی چنین دوگانههایی حاصل یک جدل سرتاسر ایدئولوژیک در دوره جنگ سرد است که لیبرالیسم دیگری خود را مانع زندگی کردن و شکلی از ایدئولوژیک اندیشیدن معرفی کرده که تا به امروز به طریق مختلفی بازیابی شده است.
اما در لحظه حال هر چند صادق بوقی در برگیرنده نوعی ایدئولوژی است، اما تا هنگامی که در وضعیت میکروپلتیک قرار داشت، مدافع شکلی از ایدئولوژی در قالب زیستن خود بوده که در صحنه اجتماعی هر چند اهمیت دارد، اما مروج نوعی فرمی به ساحت اجتماعی نبود یعنی او در زندگی فردی خود مقاومتی را علیه اشکال دیگر زیستن برقرار کرده، اما بعد از آنکه او بیشتر به جهت عملش اهمیت داشته باشد، خود او نماد نوعی مقاومت شد، به شکلی از یک وضعیت مقاومت در لایههای زیستن به مروج نوعی زیستن بدل شده است و این لحظه را همان دگرگونی عصر ما علیه زندگی کردن میتوان معرفی کرد.
در بحثهای متاخر جامعهشناسی فرهنگی در آستانهای که از فمینیسم پرسش میشود، سوالی طرح شده که آیا فمینیسم که خود زیر سایه اقتصاد نئولیبرالی بوده، اصلا دارای اصالتی است؟ یا این چرخه اقتصاد نئولیبرالی است که طرح فرهنگی کنش فمینیستها را شکل داده است. این پرسش به این جهت است که میل و کنش در عصر حاضر به هیچ وجه خنثی نیست و بافت اجتماعیای که از شکل سیاستورزی شکل میگیرد، امیال و پیشفرضهای اجتماعی را دگرگون کرده است. درباره صادق بوقی هم میتوان چنین بحثی را بهطور جدی مطرح کرد.
ایشان حال در این روزها که تعداد دنبالکنندگانشان بیش از یک میلیون شده و سیر صعودی هم دارد، تقریبا به بنگاه تبلیغاتی بدل شده است که برای دیدگاههای مختلفی تبلیغ کرده و برای کسب درآمد اقدام میکند؛ هر چند ما نمیتوانیم عمل او را محکوم کنیم یا در پس محکوم کردن رفتار او نیستیم. در جامعه ما که در بر گیرنده شرایط خاصی است و بسیاری از مردم در اوضاع مختلفی از منظر اقتصادی زندگی میکنند، جناب صادق بوقی دیگر قطعا نماینده زیستن نیست، بلکه او مروج نوعی از سبک زندگی است که شاید در بسیاری از موارد مانع از زیستن روزمره مردم شده است یا به تعبیر بهتر با شکلی از اینفلوئنسری که در این لحظات دارد، دیگر نماینده مردم یا انسانهایی که در حاشیه هستند، نیست بلکه خود او تبدیل به سوژهای میشود که همیشه متن علیه حاشیه پرقدرتتر عمل کند و زندگی معمولی که باید مدافع نوعی از تفکر باشد برای بقای خود به جهت هژمونیک شدن فردی که مدافع نمادین اقلیتی در صحنه زندگی بود، پیامی دریافت میکند که زیستن در اقلیت بیمعنی است.
زندگی کردن برای آنچه خود مطلوب قلمداد میکنید بیمعنی است و زندگی یعنی تن دادن به ایدئولوژیهای فربه عصر ما که ماحصل سرمایهداری متاخر هستند. این پیام بیشباهت با پیامی که فیلم «انگل» به کارگردانی «بونگ جون- هو» صادر میکند، نیست؛ چراکه آنجا هم فردی که قصد داشت پدر خودش را از دل یک شرایط بد و نابرابر یا وضعیت سرمایهداری خارج کند، هیچ راهی بهجز ثروتمند شدن یا تن دادن به سبکی از زندگی ندارد. این پیام جبری نوعی زیستن علیه هر گونه زندگی است؛ چراکه باید انسانها همه ابزاری که برای متفاوت زیستن دارند را ترک کنند و با وضعیتی خود را تطبیق دهند که قطعا علیه زندگی است.
اگر جناب صادق بوقی در آینده متوجه نباشد او هم مثل بسیاری از افراد که شعار شادی و زیستن دادند و بعد از مدتی فقط شاد زیستن را مصادف با نوعی زیستن تعریف کردند، تقلیل پیدا میکند. اما مشکل نگارنده متن با فردی مثل صادق بوقی نیست، بلکه با برساختهایی است که قصد دارند او را نماینده زیستن معرفی کنند.
منبع: روزنامه فرهیختگان
برای برند کردن چیزی یا کسی .. هر روز ازش گفته بشه
خودش نوعی تبلیغ به حساب می یاد دیگه
لازم نیست خودکشی کنه تا کسی بشناستش
این یک کاری کرد حالا یک جریان یا گروهی کار این دست گرفت دیگه هم ول کن نیستن
حالا بگید هدف چیه ؟؟؟؟
وگرنه کار این جز الافها و بی کارها کسی رو جدب نمیکنه
یه طوری نگارش و تحریر بفرمایید ما عوام قوم هم مستفیض بشویم !
همش جملات و کلمات قلمبه وسلبمه ؟؟؟
متنی تهیه کنید و بنویسید که همه مخاطبان بتوانند استفاده کنند !
طبیعی هست سطح سواد افراد جامعه یکی نیست !
والله بخدا متن برای بنده کم سواد خسته کننده بود!
متن باید برای همه قابل خواندن و درک باشد ، می شد روانتر نوشت !!!
آگاهانه ، انسان باشیم و
آگاهانه و مسئولانه انسان بمانیم...!!
شاد بودن امید به زندگی رو صد ها برابر بیشتر از گریه و زاری میکنه.شما کجا رو برای اینکارو در اختیار دختر و پسر قرار دادین؟؟؟
سریال و فیلم های قدیمی و اسلامی هم که تلویزیون نشون میده بیانگره اینکه مردم برای شادی دسته جمعی جایی جز خیابان نداره و هیچ کجا و ارگانی هم با این موضوع مشکلی نداشت.شما هم نیاز نیست کاسه داغ تر از آش بشین.بیزحمت به مشکل اساسی کشور برسین.به اختلاس ها و ...
اونقدی که شادی مردم به بعضی ها فشار میاره اختلاس و فساد و وضعیت بد اقتصادی ارگان ها فشار نمیاره.
شادی مردم قباحت نداره
گرسنگی مردم تو سرزمین ثروتمند قباحت داره
خداوکیلی شما میتونی مبلغ اختلاس رو روی کاغذ بنویسی؟چرا حاضر نیستن اون پول رو به مردم بدن آنهم بصورت وام ۴ درصد.که نه سیخ بسوزه و نه کباب...
اینقدر کشور ما از این پول ها داره که اگر به هر جوانی ی خونه و ی ماشین شاسی بلند هم بدن باز کشور ککش نمیگزه.
مشکل کشور ما اینه که تریبون رو دست افراد ناآگاهی میده که فقط میتونن به این مسائل ساده گیر بدن.باشگاه خبرنگاران خداوکیلی ی کاری کنید.ببنید چند درصد از اخبار شما به مسائل جنگ و خونریزی و اسراییل و روسیه و حرف های مسئولینی ک هیچ گاه عمل نکردن و ... میپردازه و چند درصد از اخبار به رفع مشکل مردم...ببینید مردم چه نیازهایی داره و اونقدر خبر جمع آوری کنید تا مسئولان شرم کنن و اونا رو حل کنن. به امید ادیت تشدن متن پیامم....
اونی که احساسش خوب باشه برایش جای شادی فرقی نمی کند...
اون چیزی که شما از شادی میگویی منظورت بی بندوباری است که آمارش بیش از اروپا نباشه شاید کمتر نیست...
چرا متوجه نمیشین
قرآن با اون عظمت ۱۴۰۰ ساله بسیار شیوا فصیح روان وبه زبان شیرین که بچه میخونه میفهمه.
اصلا چرا انقدر صادق بوقی رو انقدر بزرگ کردید شما مشاور ندارید که این تیترها رو نزنید واینها رو در جامعه بزرگ نکنید
این واکنش سخت حکومت و الان هم شاهد فالوور های میلیونی ایشون در اینستا هستیم و حتی او او خواندن مجریان شبکه ۳ در شب یلدا از صدا سیما.این نشانه چیست؟؟واکنش اشتباه حکومت نسبت به مسایل اجتماعی ؟یا خشم مردم و بروز و نشان دادن ان با مخالفت با حکومت از طریق حمایت کردن از این اشخاص ؟؟علت فقط و فقط یک مورد هست .(((به رسمیت نشناختن تمام احاد یک جامعه))),در کشوری داریم زندگی میکنیم که نسل جوان یعنی از حدود دهه ۶۰ به بعد دیگر مایل به تحمیل نگرش و باور از جانب حکومت بر خود نیستن و در یک کللم خواهان ازادی هست ،ازادی ای نه به معنی بی بندوباری که این هم صرفا ،تاکید میکنم صرفا تعبیر اشتباه امثال شماهاست از مفهوم ازادی .من جوان ازادی را برای شما معنا میکنم،ازادی از نظر من یعنی ازادی پوشش ،همسر من به میل خودش چادر بر سر کند و با حجاب خود بتواند ازادانه در کشور فعالیت کند،همسر من بدون روسری و پوششی بر سر طبق میل خودش بتواند ازادانه فعالیت داشته باشد (البته که مثل سایر کشورها قوانینی هم وجود دارد که مثلا یک خانوم برایش میسر نباشد که فرضا با بیکینی در مرکز شهر حضور به عمل اورد ،البته که این قوانین به هیچ وجه سلب ازادی هم موجب نشود)،ازادی رسانه را در کشورم ببینم،یعنی رسانه های کشور نشوند ابزار نظام برای پیشبرد خط فکری نظام در پیکره اجتماع،رسانه باید ازاد باشد ،از جایی خط نگیرد،وظیفه خاصی به دنبال نداشته باشد ،نقدگرا باشه ،سازنده باشد (البته با رعایت احترام و بدون توهین و افترا) که امر هم مستلزم یک قوه قضاییه مستقل هست که بتواند بدون ملاحظات سیاسی ،و حکومتی از بزرگترین مهره یک حکومت که رهبر ان کشور باشد تا یک فرد معمولی مثل بنده را با یک قانون واحد مجازات کند و از هیچ جا خط نگیرد،ازادی میتواند ابعاد زیادی داشته باشد که متاسفانه در این کشور به ان بها داده نمیشود ،دچار یک دیکتاتوری دینی شده ایم و این کشور درگیر یک جنگ نیابتی و یک جنگ درونی با مردم خود ،این چند دو قطبی ساختن مردم که عده ای در جهت و حامی نظام و انقلاب و عده ای مخالف انقلاب و نظام فقط و فقط از تصمیمات اشتباه مسئولین نشات گرفته و موجب ان خود انها هستن،تفاوت ها رو به رسمیت بشناسید،به انها بها بدهید،کمی انعطاف و نرمی به خرج بدهید به ولا که این اسمش امتیاز دادن به جبه مخالف نیست،اسمش فقط و فقط ایجاد یک جامعه سالم هست،جامعه ای سالم هست که تمام احاد ان حس زندگی و ازادی را در ان داشته باشند ،با محدود کردن یک اقلیت یا اکثریت نمیتوان حکومت کرد ،یک جا یک زمان کار از دستتان در میرود و دیگر نمیشود ان را احیا کرد .
به امید یک ایران اباد و سرافراز
که یادکردن از این که ایرانی ام ،افتخار باشد
این کشور روی پیشرفت به خود نخواهد دید همواره درگیر این جور واکنش های اجتماعی هستیم ،چرا گفتم واکنش اجتماعی »شما فرضا همین اقای صادق بوقی رو در نظر بگیرید
به یک باره ویدیو ایشون وایرال شد ،حکومت پیج ایشون رو بست ،خودشون رو احضار کردن،دکان های ان بازار چه نیز حال یا اخطار گرفتند یا اینکه پلمپ شدن(از صحت ان مطمئن نیستم)
و در مقابل با خشم اجتماعی مردم روبهرو شد
جناب نگارنده این متن ،چند نکته هست که لازم میدونم خدمتتون عرض کنم ،جامعه ایران یک دست نیست که شما اینگونه جبه گیرانه درباره نوع نگرش ها دارید صحبت میکنید
این صرفا توهم امثال شماست که میپندارید جامعه ایران تماما عاشقان این نوع نظام حاکمه یا احزاب اند .خیر ،اصلا اینگونه نیست
در این جامعه دیدگاه های مختلف نسبت به نوع حکومت رانی درست،نسبت به دین و حتی خداوند داریم .
حتما نسخه شما برا زندگی و فضولی تو کار مردم و تحمیل برای زندگی است
سبک زندگی شما هم دیدیم که با ترویجش چطور بین مردم اختلاف بوجود امد
شما چرا هر کسی درامد کسب کنه بجای گفتن نوش جان حسادت و کینه میورزین
نویسنده روزی تو هم مشخصه ازون کم بشه به تو نمیرسه
مثلا میخوای بگی خیلی واژه بلدی