به نقل از مرکز دیپلماسی عمومی و اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران؛ محمد اسلامی در آیین بارگذاری چشمه کبالت ۶۰ در سامانه پرتودهی تهران اظهار کرد: با الطاف خداوند متعال و نیز همت همکاران، پس از ۸ سال عملیات بارگذاری چشمه کبالت ۶۰ در سامانه پرتودهی تهران انجام شد.
وی تصریح کرد: تامین چشمه کبالت ۶۰ و بارگذاری آن از نظر فنی، جابجایی و حمل و نقل کاری سخت و پیچیده محسوب میشود که پس از گذشت ۸ سال این پروژه اجرایی شد.
وی تاکید کرد: اکنون سامانه پرتودهی تهران آمادگی دارد که با بهرهوری بالاتر و کاهش مدت زمان مورد نیاز برای ارایه محصولات مطابق برنامه پرتودهی شرکتها و موسسات اقدام کند، زیرا این سامانه میتواند خدماترسانی سریعتر داشته باشد.
اسلامی با بیان اینکه بهرهبرداری از فناوری پرتودهی در کشور باید با سرعت بیشتری پیگیری و اجرایی میشد، گفت: در این دوره از فعالیت سازمان انرژی اتمی ایران تلاش کردهایم که موضوع پرتودهی را به عنوان یکی از الزامات مهم حوزه سلامت و بهویژه در زمینه امنیت غذایی مورد توجه قرار دهیم و با گسترش ظرفیت پرتودهی در سطح ملی و نیز با ظرفیتسازی و اقدامات ترویجی، نسبت به فرهنگسازی و ارایه آموزشهای مناسب و صحیح اقدام کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد: این اقدامات باید در فرایندهای وزارتخانههای جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نهادینه شود تا تمامی فعالان اقتصادی حوزههای مواد غذایی و بهداشت و سلامت بتوانند از مزایای پرتودهی بهرهمند شوند.
معاون رئیسجمهور بیان کرد: بارگذاری چشمه کبالت ۶۰ در سامانه پرتودهی تهران، گام بزرگی بود که در این بخش برداشته شد، زیرا چشمههای سامانههای تهران و بناب نیاز به بهروز رسانی داشت که با بارگذاری مجدد چشمهها، این سامانهها را تقویت کردیم به طوری که اکنون بهرهوری این سامانهها ۳ برابر شده است.
وی در ادامه با اشاره به طراحی و ساخت سامانههای مولد پرتو با اشعه گاما توضیح داد: این سامانهها در شبکهای دانشبنیان ساخته شده و اکنون آمادگی داریم تا چشمهها را در سامانههای خودحفاظ بارگذاری کنیم که در آینده این سامانهها در مناطق مختلف کشور مستقر خواهند شد.
اسلامی تاکید کرد: در گام نخست توسعه و گسترش پرتودهی را در ۴ استان کشور اجرایی خواهیم کرد و تا پایان دولت سیزدهم سعی میکنیم در هریک از مراکز تعریف شده برای توسعه سامانههای پرتودهی حداقل یک مولد پرتو داشته باشیم. در این مسیر نسبت به کارهای ترویجی اقدام خواهیم کرد تا فعالان اقتصادی این حوزه از ثمرات آن بهرهمند شده و نسبت به فواید پرتودهی محصولات آگاهی پیدا کنند.
معاون رئیسجمهور گفت: امید است این مساله، خدمت ماندگاری برای کشور و مردم عزیز باشد و امیدوارم این سامانهها و خدمات پرتودهی بتوانند جایگاه خود را در زندگی مردم کشور پیدا کرده و با سرعت پیشرفت کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این خدمت را باید به عنوان یکی از دستاوردها، اقدامات و تعهدات برای کشور مهم دانست و انشاءالله بتوانیم به ارایه چنین خدماتی تدوام بخشیم.
تلاش برای خدمات رسانی سامانههای پرتودهی با بالاترین بهرهوری
معاون سازمان انرژی اتمی ایران در این مراسم اظهار کرد: در زمینه ارتقای کیفیت زندگی مردم و افزایش ضریب نفوذ فناوری هستهای در دولت سیزدهم تلاش شد که سامانههای پرتودهی با بالاترین بهرهوری به هموطنان خدمترسانی کند.
سیدپژمان شیرمردی افزود: با پیگیریهای مجدانه معاون محترم رئیسجمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران و نیز همکاری واحدهای مختلف سازمان نظیر معاونت امور بینالملل، حقوقی و مجلس این سازمان، شرکت پارس ایزوتوپ برای نخستینبار پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این حجم از چشمه کبالت ۶۰ که قلب سیستم پرتودهی محسوب میشود با هدف شارژ سامانههای موجود در تهران و بناب و نیز بارگذاری در سامانههای جدید که برای توسعه پرتودهی در مناطق دوازدهگانه کشور ساخته شدندخریداری شد.
مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها بیان کرد: پس از دو هفته تلاش بیوقفه و انجام فعالیتهای تخصصی توسط محققان و متخصصان سامانه پرتودهی تهران و نظارت مدیریت ایمنی و حفاظت پرتویی و نظام ایمنی هستهای کشور و با حضور مهندس اسلامی معاون رئیسجهور، معاونان سازمان و جمعی از مدیران ارشد صنعت هستهای، این سامانه پرتودهی پس از بارگذاری چشمههای کبالت ۶۰ با افزایش ظرفیت بهطور مجدد آغاز به کار کرد.
وی تصریح کرد: نکته مهم این است که سهم قابل ملاحظهای از این چشمهها در سامانههای ساخته شده توسط سازمان انرژی اتمی در دولت سیزدهم قرار خواهد گرفت و بر اساس قراردادهای منعقد شده به بخش خصوصی طبق تحویل داده خواهد شد.
شیرمردی خاطرنشان کرد: توانستیم به وعدهای که در ابتدای کار دولت مبنی بر حمایت از بخش خصوصی و مشارکت آن بخش در توسعه فناوری هستهای داده شد، جامه عمل بپوشانیم.