علی کاظمی معاون مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در همایش نکوداشت هفته پژوهش که در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور مستقر در کرج برگزار شد، گفت: اکنون یک میلیون و ۶۰۰ هزار راس دام سنگین کشور وجود دارد که سهم گاوهای هلشتاین از تولید فرآوردهای دام سنگین ۶۰ درصد است.
وی با بیان اینکه ۲.۵ میلیون تن تولیدات محصولات دامی کشور در سال ۱۳۵۷ اکنون به چند برابر رسیده است، گفت: امروز کشور ما به جایی رسیده که به جمع صادرکنندگان تمام فرآورده های صنعت گاو شیری به خصوص گاو هلشتاین پیوسته ایم.
کاظمی با بیان این موسسه تحقیقات خود را در بخش دام سنگین، دام سبک و تک سمی ها و حیوانات زینتی انجام می دهد، اظهار کرد: در این تحقیقات تفاهم نامه هایی را با موسسه تحقیقات علوم دامی داشته ایم.
وی یکی از مهمترین وظایف در اصلاح نژاد دام سنگین را تامین و تهیه منابع ژنتیکی دانست و گفت: این منابع شامل اسپرم و جنین هستند و این در حالی است که ۸۸ درصد نیاز مواد ژنتیکی دام سنگین کشور از منابع داخلی مستقر در ۶ ایستگاه تحقیقاتی تامین می شود.
کاظمی با اشاره به اینکه تولیدات این مرکز برون سپاری شده، افزود: خصوصی سازی کارها از دهه ۷۰ در این مرکز تحقیقاتی آغاز شده با اعتقاد اینکه تشکل ها یک بازوی قوی و مستحکم هستند.
معاون مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه بیش از ۶ هزار و ۶۰۰ گله اصلاح نژادی تحت پوشش این مرکز هستند، اظهار کرد: ۸۰۰ هزار گاو و یک هزار و ۶۰۰ واحد صنعتی دامپروری تحت پوشش مرکز اصلاح نژاد دام هستند.
وی جایگاه ایران در بحث اصلاح نژاد دام را به حدی دانست که با کشور اول دنیا در این حوزه رقابت می کند و گفت: این مواد ژنتیکی در خیلی جاها استفاده می شود و با کمک تشکل ها توانستیم این بالندگی برای ایران را کسب کنیم که اکنون به رتبه ۲۳ تولید شیر در دنیا دست یابیم.
کاظمی ۸.۵ میلیون تن تولید شیر را بخشی از این تولیدات دانست که فقط راهی کارخانجات و صنایع لبنی می شود و تصریح کرد: این میزان به جز شیری است که به خودمصرفی و مصرف بزغاله ها، بره ها و گوساله ها و همچنین مصارف فراوری خانگی می شود.
وی با بیان اینکه تحریم ها بیشترین فشار را بر این بخش وارد کرده اند، گفت: ولی بخش دامپروری بیشترین نقش را در امنیت غذایی کشور دارند.
وی افزود: در دام های سبک و سنگین کشور و فراروده های آن مشکلاتی به خصوص تولید گوشت قرمز داریم که برنامه این مرکز استفاده از ظرفیت گاوهای شیری و دام های بومی و آمیخته های کشور در تامین گوشت قرمز است.
معاون مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: سالانه بیش از ۱۰ میلیون تن نتایج دام های پربازده را با اتکای کمتر به منابع آب زیرزمینی تولید می کنیم در حالیکه ما مسوول آب کشور نیستیم ولی ادامه حیات و پایداری دامپروری به آب گره خورده و انتظار داریم شرکت های دانش بنیان و دانشگاه در حوزه بهره وری آب به ما کمک کنند.
وی گفت: یکی از برنامه های این مرکز در برنامه توسعه هفتم، توسعه دام های اصلاح نژاد شده در گوشت قرمز است.