آذر ماه ۱۴۰۰ یکی از مهمترین اقدامات راهبردی دولت در خصوص صنعت فضایی کشور صورت گرفت و نخستین جلسه شورای عالی فضایی کشور به ریاست رئیس جمهور برگزار شد. چند ماه پس از برگزاری این جلسه، برنامه ۱۰ ساله فضایی ایران سال ۱۴۰۱ در شورای عالی فضایی به تصویب رسید. پس از تصویب این برنامه بخشهای مختلف چرخه فضایی کشور فعالیتی نو را آغاز کرد که اکنون دستاوردهای آن را شاهد هستیم.
نخستین قدم ایران برای اعزام انسان به فضا با موفقیت برداشته شد
«کپسول زیستی» نخستین گام در تحقیق و توسعه در زمینه زیست فضا است که به سفارش و با حمایت کامل سازمان فضایی ایران توسط متخصصان پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم ساخته شده است. پس از وقفه ۱۱ساله در پرتاب کپسول زیستی، ۱۵ آذرماه این محموله علمی، پژوهشی و فناورانه در راستای تحقق نقشهراه طرح اعزام انسان به فضا با پرتابگر بومی «سلمان» با موفقیت به ارتفاع ۱۳۰ کیلومتری از سطح زمین پرتاب و بازیابی شد.
بکارگیری فناوریهای جدید در این کپسول، نخستین گام ایران در ورود به حوزه اکتشافات فضایی و گردشگری فضایی است.
برنامه راهبردی فضایی ایران دارای سه فاز است. بخش نخست مربوط به آزمایشهای زیرمداری است که شرایطی را مهیا میکند تا بتوان پایان سال ۱۴۰۴ کپسولهای یک تنی و بالاتر را با قابلیت حمل موجود زنده به مدار ۴۰۰ کیلومتری رساند.
بخش دوم مربوط به زیست فضایی است که تا سال ۱۴۰۷ به مرحله اعزام انسان به فضا با کپسولهای کاملا ایرانی خواهیم رسید و اعزام اولین ایرانی به زیرمدار را خواهیم داشت.
بخش سوم، اکتشافات فضایی را شامل میشود که در طی برنامه ۱۰ ساله فضایی به سرانجام خواهد رسید. به این ترتیب تا سال ۱۴۱۰زیرساختهای لازم برای توسعه اعزام فضانورد ایرانی به فضا فراهم خواهد شد.
بیشتربخوانید
آغاز قابلیت پرتاب ماهواره در پایگاه ملی پرتاب چابهار تا چند ماه دیگر
پس از برگزاری نخستین جلسه شورای عالی فضایی در سال ۱۴۰۰، تامین اعتبار و فاز طراحی پایگاه ملی پرتاب چابهار به دستور رییس جمهور دولت سیزدهم آغاز شد. ساخت این پایگاه که یک ابرپروژه در صنعت فضایی کشور به شمار میرود، در سه فاز اصلی دنبال میشود.
مهمترین ویژگی این پایگاه ایجاد دسترسی ویژه به مدارات مختلف است. نزدیکی به آبهای آزاد، امکان ارائه خدمات پرتاب ماهواره برای کشورهای دیگر را نیز فراهم میکند. مهیا کردن زیرساخت برای پرتاب ماهوارههای سنگین با ماهوارهبرهای سنگین به مدار ژئو (مدار ارتفاع بالا) از مهمترین امکاناتی است که با آغاز به کار این پایگاه فراهم خواهد شد.
دانشبنیانهای حوزه فضا حمایت میشوند
فراهم کردن زمینه پیشخرید خدمات فضاپایه شرکتهای دانش بنیان در دولت سیزدهم انجام شد تا حمایت از شرکتهای دانشبنیان صرفا در حد حرف نماند و عملی شود. در این راستا قراردادهایی هم با برخی شرکتهای دانش بنیان منعقد شد.
پیشخرید محصولات فضاپایه، یکی از اقدامات اساسی و مهم حمایتی از این شرکتهاست تا بتوانند قبل از رسیدن پروژههایشان به محصول، منابع مالی لازم را دریافت کرده و در این مسیر با گامهای محکمتر و مطمئنتری حرکت کنند.
۱۰ ماهواره سنجشی در صف پرتاب
بنابر آخرین آماری که رئیس سازمان فضایی ایران مطرح کرد، اکنون ۱۰ ماهواره سنجشی و مخابراتی تقریبا تکمیل شدهاند و فرایند تستهایشان به پایان رسیده و آماده پرتاب هستند.
تعداد دیگری ماهواره نیز در دست تکمیل و نهایی شدن هستند که این ماهوارهها هم به محض اتمام کار و تحویلگیری، در صف پرتاب قرار خواهند گرفت.
اکنون ایران جزو ۱۰ کشور برتر دنیا در صنعت فضایی است چرا که به همت دانشمندان در حوزههای مختلف فضایی باعث شده در ساخت و طراحی ماهواره و ماهوارهبر، طراحی و ساخت ایستگاههای دریافت سیگنال که در کنار یکدیگر چرخه حوزه فضایی را تشکیل میدهند، مجهز به تکنولوژی و فناوری بومی شویم و به هیچ کشور دیگری وابستگی نداشته باشیم.
منبع: ایرنا
ایران