مجری طرح کلان زعفران گفت: زعفران در سالیان اخیر به دلیل اقبال جهانی مورد علاقه کشورهای دیگر قرار گرفته است افغانستان، هند، یونان و اسپانیا از قبل در این بازار بودند و اکنون کشورهای جدیدی مانند چین وارد بازار بین الملل زعفران شدند که این خطری برای زعفران ایران محسوب میشود.
حمیدرضا شریفی افزود:بیشترین سطح زیرکشت زعفران یعنی۷۸ درصد معادل ۹۲ هزار هکتار درخراسان رضوی انجام میشود.
وی با بیان اینکه زعفران جزو محصولات با سطح زیر کشت بالا در کشور است، گفت:تا چند سال گذشته زعفران یک محصول کاملا منطقهای و محلی محسوب میشد و سه استان خراسان رضوی، جنوبی و تاحدودی خراسان شمالی بازیگران اصلی زعفران بودند، اما چند سالی است که سطح زیر کشت زعفران در سایر استانها اضافه شده و در ۲۲ استان کشت میشود، بنابراین زعفران دیگر محصول منطقهای و محلی نیست، بلکه محصولی ملی محسوب میشود.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی گفت: زعفران ارزش افزوده بالایی دارد. ۶۵ درصد از ارزش صادرات گیاهان دارویی و ۱۰ درصد از ارزش محصولات کشاورزی متعلق به زعفران است. ۱۰ درصد از صادرات غیر نفتی کشاورزی ما نیز به زعفران تعلق دارد.
شریفی افزود: ویژگی دیگر زعفران در زمینه اشتغالزایی است که هر هکتار زعفران به طور میانگین یک شغل پایدار بالاتر از ۲۰۰ روز کاری ایجاد میکند.
او گفت:در حال حاضر یک میلیون نفر در استان خراسان رضوی و جنوبی از محل کاشت و برداشت زعفران ارتزاق میکنند زعفران به خاطر ارزش افزوده بالایی که دارد، میتواند باعث تداوم سکونت افراد در مناطق کویری و حاشیه مرزها شود و هیچ محصول دیگری چنین قابلیتی ندارد.
مجری طرح کلان زعفران افزود:زعفران از نظر مسائل امنیتی و اجتماعی نقش پررنگی دارد، به همین دلیل برای استان محصولی راهبردی محسوب میشود و باید تلاش کنیم حضور زعفران در استان خراسان تداوم داشته باشد.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه زعفران ایران از مشکلات زیادی رنج میبرد،گفت: یکی از مهمترین مشکلات این است که هنوز به سبک سنتی زعفران را کشت و مدیریت میکنیم میانگین عملکرد زعفران ما در دو دهه اخیر در حدود ۳.۶ کیلوگرم در هکتار ثابت بوده و در بلندمدت یعنی ۵۰ سال اخیر، علمکرد زعفران کاهش داشته است.
مجری طرح کلان زعفران گفت: در حوزه فرآوری نیز با چالش مواجه هستیم. اقدامات با خامفروشی زعفران حل میشود. مجموعه این مشکلات باعث شد تا سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با توجه به جایگاه مهم زعفران برای کشور در رویکرد جدیدی طرحی را باعنوان طرح کلان زعفران انجام دهد که هدف از آن حل مشکلات این عرصه است.