روز گذشته یکی از فرماندهان گردانهای قسام گفت که به علت حملات نیروهای مقاومت و شکست عملیاتی رژیم صهیونیستی، ۷۰ درصد از نظامیان صهیونیست از شمال نوار غزه خارج شدند. خروج از نوار غزه با آتشبس آغاز شد و پس از حملات نیروهای مقاومت، در دو روز گذشته شدت گرفته است. این فرمانده قسام اضافه کرد: عملیات زمینی صهیونیستها در جنوب نوار غزه متمرکز است و همزمان، قدرت مانور محدودی در شمال دارند.
باشگاه خبرنگاران جوان به منظور بررسی بیشتر اوضاع این روزهای غزه با آرنولد آگوست، استاد دانشگاه از کانادا مصاحبهای ترتیب داده که در ذیل مشروح آن از نظرتان میگذرد.
تحلیل شما از عملکرد رژیم صهیونیستی از ابتدای جنگ تا به امروز چیست؟
آرنولد آگوست: با توجه به حمایتهای بی چون و چرای آمریکا از نسل کشی که اسرائیل علیه مردم فلسطین غزه انجام میدهد، دیگر حتی انتقاد و محکوم کردن آمریکا و متحدانش در سراسر جهان هم نمیتواند کاری از پیش ببرد و یا بزرگی این نسل کشی را به تصویر بکشد. رهبران رژیم صهیونیستی بارها از ابتدای آغاز جنگ در غزه به نیت خود برای نسل کشی مردان، زنان و کودکان بیگناه در غزه و دیگر نقاط سرزمینهای اشغالی فلسطین اعتراف کرده اند.
آنچه امروز شاهد آن هستیم نسل کشی است: طبق ماده ۱۰۹۱ تبصره ۱۸، قانون آمریکا، نسل کشی شامل حملات خشونت آمیز با هدف خاص برای نابودی، به طور کلی یا جزئی، یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی است. تاکنون بیش از ۱۲۰۰۰ فلسطینی که نیمی از آنها زن و کودک هستند در این کشتارهای مداوم سلاخی شده اند. علاوه بر این، اسرائیلیها غزه را محاصره کامل کرده اند و تمام آب، غذا، برق و سوخت را قطع کرده اند. گرسنگی به عنوان یک روش جنگی توسط ماده ۵۴ پروتکل الحاقی یک به کنوانسیون ۱۹۴۹ ژنو ممنوع شده است. محرومیت از مایحتاج اولیه لازم برای بقا، طبق ماده ۸ (۲) (b) (xxv) اساسنامه رم دادگاه کیفری بینالمللی جنایت جنگی است.
ماده ۵۱ کنوانسیون ۱۹۴۹ ژنو که حفاظت از جمعیت غیرنظامی را پوشش میدهد، حملات به اصطلاح بی رویه را ممنوع میکند، که شامل حملاتی میشود که اهداف نظامی خاصی را هدف قرار نمیدهند، ممکن است انتظار داشته باشیم که منجر به تلفات غیرنظامی، جراحت غیرنظامیان، آسیب به غیرنظامیان شود. اشیاء یا ترکیبی از آنها به همین ترتیب، بند ۲ ماده ۵۱ پروتکل الحاقی یک "اعمال یا تهدید خشونت آمیز که هدف اصلی آنها گسترش وحشت در میان مردم غیرنظامی است" را ممنوع میکند. رژیم صهیونیستی، اما امروز تمام این مفاد را نقض میکند.
رای اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد آتش بس بشردوستانه در غزه نشان داد که آمریکا در سطح جهان با ۱۲۰ موافق در مقابل ۱۴ مخالف چقدر منزوی است. در حالی که بسیاری از آنها رای ممتنع دادند، هیچ یک از متحدان قدیمی آمریکا به قطعنامه آتش بس رای منفی ندادند. مواضع پرخاشگرانه بایدن حتی با خواست اکثریت آمریکاییها با ۶۶ درصد موافق آتشبس مخالف است. جای تعجب نیست که برخی منابع از بایدن به عنوان "جو طرفدار نسل کشی" یاد میکنند.
علاوه بر این، یک نظرسنجی اخیر از اسرائیلیها نشان داده است که حمایت از ادامه کشتار به ۲۹ درصد کاهش یافته است. چقدر طعنه آمیز است که فرزندان قربانیان گاز سمی مورد استفاده نازیها در آلمان اکنون از گاز سمی برای پیشبرد نسل کشی مردم فلسطین در غزه استفاده میکنند.
آیا جنایات اسرائیل این روزها در غزه که به نظر بسیاری بی سابقه است قابل توجیه است؟
آرنولد آگوست: فقط یک صهیونیست نژادپرست میتواند این نسل کشی غزه را "دفاع از خود" توصیف کند. همانطور که همه ما شاهد بمباران بی امان غزه توسط هواپیماهای جنگی و توپخانه اسرائیل هستیم، به همین ترتیب شاهد تلاش آمریکا برای ارائه حمایت نظامی و پوشش سیاسی برای به اصطلاح "متحد" خود برای اجرای آنچه دانشمندان حقوق بین الملل جرائم جنگی میدانند، هستیم.
متأسفانه، رئیس آمریکا به نخست وزیر اسرائیل «چراغ سبز» نشان داده است تا این جنگ نسل کشی علیه غزه را آن طور که صلاح میداند طولانی کند. آمریکا مطمئناً اهرم کافی برای تحت فشار قرار دادن این رژیم آپارتاید برای توقف کارزار نسل کشی خود در غزه دارد.
به یاد بیاورید که در راهپیمایی بزرگ بازگشت دو سال پیش، صهیونیستها عمدا زنان، کودکان و افراد ویلچری را هدف قرار دادند. اکنون یکی از مقامات اسرائیلی حتی از پرتاب بمب هستهای به غزه صحبت میکند. آنها قبلاً چندین برابر معادل قدرت انفجاری بمب هیروشیما بر روی غزه بمب پرتاب کرده اند. در همین حال، تحلیلگران وال استریت توصیههای خرید را در سهام سازندگان سلاح قرار داده اند.
حمایت بی وقفه بایدن از مبارزات نسل کشی اسرائیل علیه غزه، که شامل بمباران مدارس و بیمارستانها میشود، باعث آوارگی، مرگ و ویرانی در فلسطین در مقیاسی شده است که از زمان نکبت اصلی در سال ۱۹۴۸ دیده نشده است. بایدن و اعضای دولت او در مورد بمباران اسرائیل دروغ گفته اند. مدارس و بیمارستان ها، پوشش آشکار سیاسی برای جنایات جنگی رژیم صهیونیستی هستند. دولت او از شنیدن فریادهای غم انگیز مردم در سراسر جهان که خواستار آتش بس فوری بشردوستانه در غزه هستند، خودداری کرده است. به قول یکی از دانشگاهیان فلسطینی، «بایدن واقعاً در بیانسانسازی فاشیستی فلسطینیها از ترامپ پیشی گرفته است».
بایدن در حمایت از رژیمی که شامل یک نخست وزیر متهم به رشوه و فساد و یکی از اعضای کابینه محکوم به تروریسم است، گزارشهای خبری نادرستی درباره هدف قرار دادن غیرنظامیان، سر بریدن کودکان و تجاوز به زنان توسط اعضای حماس تکرار کرده است. ادعای او مبنی بر اینکه آمریکا از قوانین جنگ حمایت میکند، بی اساس است. اجازه دادن به اسراییل برای استفاده از فسفر سفید یک مثال متضاد است. اجازه دادن به توقف غذا و آب به غزه یکی دیگر از موارد دیگر است، زیرا گرسنگی عمدی یک جمعیت غیرنظامی به وضوح یک جنایت جنگی است. انزجار اخلاقی اصطلاحی بسیار خفیف برای توصیف احساسات یک انسان نسبت به رئیس جمهور آمریکاست که از نظر سیاسی و لجستیکی نسل کشی را تسهیل میکند.
چرا محافل بین المللی در قبال این جنایتها سکوت کرده اند؟
آرنولد آگوست: در حالی که نه آمریکا و نه اسرائیل عضو اساسنامه رم نیستند، اما فلسطین هست. در نتیجه، صلاحیت دادگاه کیفری بینالمللی به غزه، کرانه باختری اشغالی و قدس اشغالی نیز میرسد. یک دادستان دیوان کیفری بینالمللی به این نتیجه رسید که «جنایات جنگی در کرانه باختری، از جمله قدس شرقی و نوار غزه مرتکب شده یا در حال انجام است»، اما دیوان کیفری بینالمللی کم بودجه است و ممکن است نتواند تحقیقات را دنبال کند. در مقابل، به نظر میرسد که آمریکا همیشه بودجهای برای تأمین مالی جنایات جنگی اسرائیل علیه فلسطینیان پیدا میکند.
رئیس دادستان دیوان کیفری بین المللی کریم ع. خان گفت که دفتر او در ۳ مارس ۲۰۲۱ تحقیقاتی را در مورد جنایات اساسنامه رم که از ۱۳ ژوئن ۲۰۱۴ در غزه و کرانه باختری از جمله شرق قدس و همچنین وضعیت کنونی غزه که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شده است، آغاز کرده است.
به نظر شما نتانیاهو تا چه اندازه به اهداف خود در غزه دست یافته است؟
آرنولد آگوست: حماس در ۹ دسامبر ۱۹۸۷ پس از آن که یک کامیون تراکتور نظامی اسرائیلی عمدا به یک ون حامل فلسطینیها برخورد کرد و ۳ نفر را به طور کامل کشته و ۷ نفر دیگر را مجروح کردند، تشکیل شد. هنگامی که اعضای حماس اکثریت کرسیها را در انتخابات پارلمانی فلسطین در سال ۲۰۰۷ به دست آوردند، آمریکا و اسرائیل از به رسمیت شناختن آنها خودداری کردند و از فتح حمایت کردند و پس از آن حماس کنترل غزه را به دست گرفت. آمریکا و اسرائیل حتی محمد دحلان را در یک کودتای ناموفق به خدمت گرفتند. حملات اسرائیل به منطقه باریک ساحلی بی وقفه بوده است و سال به سال هزاران فلسطینی را کشتند، در حالی که آمریکا تسلیحات و مهمات و همچنین پوشش سیاسی را تامین میکند.
علیرغم تلاشهای مستمر رژیم صهیونیستی در گذشته برای بیرون راندن حماس از غزه، این تلاشها ناموفق بوده است. به نظر میرسد نتانیاهو که قبلاً در حذف حماس از غزه شکست خورده بود قصد دارد غزه را به طور کامل نابود کند. این دقیقاً همان چیزی است که ارزیابی شرکت رند در سال ۲۰۱۷ به این نتیجه رسید، یعنی رژیم صهیونیستی نمیخواهد حماس را کاملاً از بین ببرد، زیرا از ترس اینکه سازمانی جدیتر و قویتر جای آن را بگیرد از این کار امتناع میکند. اما بسیاری از تحلیلگران پیش بینی میکنند که یک درگیری بزرگ در آینده رخ دهد. تا زمانی که علت اصلی تشکیل حماس و دیگر جنبشهای مقاومت فلسطین، یعنی اشغال و الحاق سرزمینهای فلسطینی توسط اسرائیل، باقی بماند، گروههای مقاومت جدیدی برای ادامه مبارزه برای آزادی فلسطین ظهور خواهند کرد.
بهترین راه حل برای حل بحران امروز در غزه چیست؟
آرنولد آگوست: الحاق دوفاکتو کرانه باختری توسط تجاوز نظامی اسرائیل و بیش از ۵۰۰ ایست بازرسی، فلسطینیها از حق رفت و آمد آزاد بین بخشهای تکه تکه شده اراضی تاریخی خود در کرانه باختری محروم هستند. غزه از نظر فیزیکی کاملاً از کرانه باختری منزوی شده است و فلسطینیان در بیت المقدس شرقی از خانههای آبا و اجدادی خود پاکسازی نژادی میشوند. مرگ، خطر، هتک حرمت، تخریب مسکن و محرومیت از حقوق اولیه بشر، هزینه روزانه برای فلسطینیهایی است که باید دائماً برای ماندن در سرزمینهایشان که توسط پروژه استعمار ۷۰ ساله صهیونیستهای اروپایی غصب شده است، مبارزه کنند.
سیاستمداران آمریکایی همچنان از راه حل دو کشوری صحبت میکنند. متأسفانه، با توجه به ماهیت سوئیسی مانند شهرکهای غیرقانونی اسرائیل و پوشش مناطق امنیتی مربوطه، راهحل دو کشور در حال حاضر کاملاً غیرممکن است.
چه نوع کشور فلسطینی را میتوان در کرانه باختری متصور شد، جایی که هر منطقه فلسطینی جزیرهای منزوی برای خود در دریایی از زیرساختهای امنیتی اسرائیل است! و ۸۰۰۰۰۰ شهرک نشین به طور غیرقانونی توسط اسرائیل در کرانه باختری در طول ۵۶ سال گذشته تأسیس شده است!
آرنولد آگوست دارای مدرک کارشناسی ارشد در علوم سیاسی از دانشگاه مک گیل، مونترال (۱۹۷۰) است. از اواسط دهه ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۴ به عنوان محقق و فعال سیاسی و صنفی فعالیت کرد. نویسنده، روزنامه نگار و مدرس ساکن مونترال است که "دموکراسی در کوبا و انتخابات ۱۹۹۷-۱۹۹۸" به عنوان نخستین کتاب او در سال ۱۹۹۹ منتشر شد.
در سال ۲۰۱۳، کتاب بعدی او با عنوان "کوبا و همسایگانش: دموکراسی در حرکت"، منتشر شد و توسط انتشارات دانشگاه شیکاگو در ایالات متحده توزیع شد. کشورهای حوزه مطالعاتی این استاد دانشگاه عبارتند از ونزوئلا، بولیوی، اکوادور، غرب آسیا و کوبا از یک سو و آمریکا از سوی دیگر با رشته مشترک دموکراسی مشارکتی.
سومین کتاب او درباره کوبا که توسط انتشارات فرنوود منتشر شده است با عنوان "روابط: اوباما و فراتر از آن" توزیع شده است. این کتاب در آوریل ۲۰۱۸ در نسخه اسپانیایی زبان کوبایی منتشر شده است.
آگوست از سال ۱۹۹۹، بر اساس کتابهای منتشر شدهاش به زبان انگلیسی، همایشها و سخنرانیهایی در دانشگاههای آمریکا، کانادا، اروپا، کوبا و پورتوریکو برگزار کرده است. او عضو انجمن مطالعات آمریکای لاتین (LASA، مستقر در آمریکا)، انجمن کانادایی برای مطالعات آمریکای لاتین و کارائیب (CALACS)، انجمن تحقیقات کوبا در دانشگاه ناتینگهام (انگلیس) و شبکه روشنفکران و هنرمندان در دفاع از بشریت مستقر در کاراکاس است.
حملات ارتش اسرائیل وارتش آمریکا به غزه شبیه به اقدام نازیهاست