ناصر امانی عضو شورای شهر تهران گفت: منطقه ۴ شهرداری تهران بزرگترین منطقه شهری از نظر جمعیت با بیش از ۱ میلیون نفر، ۹ ناحیه شهری و ۲۰ محله است.ناحیه ۶ منطقه با ۳ محله جوادیه، تهرانپارس شرقی و خاک سفید یا همان گلشن با بیش از ۲۰ هزار نفر، یک چهارم جمعیت کل منطقه را به خود اختصاص داده است. محلهگردی بنده اینبار با همراهی آقای عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران و شهردار منطقه صورت گرفت که با ۷۲ هزار جمعیت، ویژگیهای منحصر به فردی هم به لحاظ سوابق تاریخی، نحوه شکلگیری، مالکیت املاک و ترکیب جمعیتی دارد.بیش از ۹۰ درصد املاک محله فاقد سند ملکی است و ۱۱ سازمان و نهاد، مالک اراضی این محله هستند. شرکت توسعه لویزان، بنیاد ۱۵ خرداد، ستاد اجرایی، بنیاد علوی و مستضعفان و سازمانها ونهادهای دیگر. همین موضوع مانع نوسازی و توسعه محله شده است، هرچند خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه مجوز واگذاری مالکیت این اراضی به بهرهبردارام با شرایطی داده شده که امیدواریم با اجرایی شدن این قانون، مشکل در این محله و سایر محلات شهر تهران مرتفع شود. ما حدود ۳ محله در تهران داریم که ویژه مضاعف هستند؛ هرندی، خلازیر و محله گلشن یا خاکسفید که بنظر میآید باید در بودجه سال آینده برای این سه محله حساب ویژهای در نظر بگیریم و شهرداری تهران به ویژه در حوزه فرهنگی و اجتماعی یک برنامه خاص، جدا از برنامهای که برای سایر محلات دارد، پیشبینی کند.
امانی با بیان اینکه ساخت و ساز غیرمجاز در این محله که سابقه طولانی دارد ناشی از همین موضوع است، گفت: حداقل در یک گزارش غیر رسمی به ۵۵ مورد گزارش غیر مجاز و یا توسعه بناهای غیر مجاز میرسیم. البته طی چندسال گذشته این شرایط تا حد زیادی مهار شده اما به عنوان یک واقعیت همچنان وجود دارد. مشکل بعدی که دغدغه خاطر ساکنان محسوب میشود، امنیت است. سرقت از خودروها، مغازهها و منازل که عمدتا ناشی از حضور معتادین متجاهر و خرده فروشان مواد مخدر در سطح محله است. به گفته مردم ۵ بوستان محله از عصر تا پاسی از نیمهشب محل اتراق این افراد است و به گفته شهردار منطقه ۴ از ابتدای سال جاری تاکنون، ۴ هزار نفر از این افراد توسط شهرداری از سطح محله جمعآوری شدند و مجدد به سطح منطقه بازگشتند. مرکز اصلی این اتفاق یکی از میادین محله است که نام میدان را نمیآورم زیرا با نامش در تضاد است. معضل بساطگستران، دستفروشان و پارک و توقف وانتبارها، صحنههای عجیب و غریبی را رقم میزند. بوستان بهزادی نیز از دیگر نقاط تجمع دستفروشان و اراذل اوباش است که اقدام به اسلحه کشی سرد و گرم هم میکنند. بوستانها همه خاکی است، شمشادها خشک و یا لگدمال شده است. بوستانها بخاطر مشکل آب خشک شده و یا در حال خشک شدن است. البته آنالیز پیمانکاران فضای سبز هم سبب شده رسیدگی لازم به درختان فضاهای سبز تهران نشود. لوازم ورزشی مورد استفاده در این بوستانها هم مرتب مورد سرقت قرار میگیرد.
او با شاره به موضوع امنیت در سطح این محله گفت: ماموران نیروی انتظامی به دلیل جمعآوری ایستگاه پلیسی که در محله بوده و همچنین کاهش درجه کلانتری از ویژه به درجه پایینتر، کاهش نیروی انسانی محسوسی داشته و یکی از خواستههای ساکنان حضور گشتهای انتظامی و همچنین مامورین راهبر در سطح محله است. عبور کابلهای فشار قوی، تعداد ۱۳ دکل که از ابتدای شروع ساخت و سازها تاکنون متاسفانه باعث فوت ۲۴ نفر از هموطنانمان شده، موضوع دیگری است که در برخی از مناطق فاصله آنها به حدود ۸ متری سقف خانه میرسد و طبیعتا سینگالها و موجهای منفی که آنها میفرستند، بر روی بدن و جسم افراد تاثیر میگذارد و باعث بیماری میشود. پس از خلازیر و هرندی این محله یکی از مراکز فروش اموال سرقتی است که به دلیل داشتن مجوز از صنف مربوطه امکان پلمپ آنها از سوی شهرداری وجود ندارد. متاسفانه خانههای پلاک قرمز هم در این محله وجود دارد که ۱۶ مورد آن را شهرداری شناسایی کرد و ۳ مورد آن با حکم قضایی پلمپ شده است.
امانی با بیان اینکه وضعیت نظافت و رفت و روب در این محله اصلا مطلوب نیست، گفت: به گفته شهردار منطقه قرارداد پیمانکار به پایان رسیده و در حال انعقاد قرارداد با پیمانکار دیگر به روش جدید هستند. تاکنون هر محله یک پیمانکار داشته و وضعیت به این شکل بوده، اما میخواهند کل مناطق را به یک پیمانکار واگذار کنند و باید دید با این شرایط اوضاع چطور میشود! یکی از مشاغلهای مستقر در منطقه، تعمیرکاران و صافکاران خودرو و همچنین میوهفروشان اعم از سیار و ثابت هستند که بخش بزرگی از پسماند محله را تولید میکنند و متاسفانه به دلیل عدم رعایت مسائل زیست محیطی، عامل اصلی این وضعیت در سطح محله هستند.
این عضو شورای شهر تهران با اشاره به وضعیت سرانه آموزشی محله گفت: تنها یک مدرسه ابتدایی با ۲ هزار و ۴۰۰ دانشآموز به صورت دو شیفته وجود دارد. مقطع راهنمایی و دبیرستان اصلا در محله نیست و ظرفیت کلاسها بالای ۴۰ نفر است. دو قطعه زمین از سال ۸۹ توسط خیرین برای ساختن فضای آموزشی به محله داده شده اما متاسفانه بلاتکلیف رها شدهاند. سرانه فرهنگی؛ ۱۲ مسجد، یک کتابخانه نسبتا بزرگ که به سازمان فرهنگی و هنری واگذار شده و سرای محله است. زمینی ۸ هزار متری که در دورههای گذشته در خدمت سرانه فرهنگی و ورزشی محله بوده اما در دوره گذشته به نهاد دیگری واگذار شده و زمین چمن این فضا هم تخریب شده است.به گفته اهالی، این زمین به تازگی به تعاونی مسکن آن نهاد واگذار شده است. ساختمان نیمهکار سرای محله در این زمین نیز تخریب و نخالههای آن نیز منتقل شده است. درخواست مردم این است که شهرداری زمین ماعوض به این سازمان بدهد و این زمین برای تامین سرانههای فرهنگی و ورزشی به محله برگردد.
او ادامه داد: البته مالکیت این زمین متعلق به شرکت توسعه لویزان است اما عرصه آن متعلق به شهرداری است. ترافیک و معابر کم عرض خیابانی که با اجرای طرح رفیوژ میانی باریکتر هم شدهاند، از یک طرف و توقف وانتبارها در مسیر و پارک دوبل، وضعیت تردد را در این محله سختتر کرده است. تعداد محدود اتوبوسهایی که در این محله به مردم سرویس میدهند، هم مشکل حرکتی دارند و هم در برخی از خیابانها که رفیوژ میانی دارند، خود اتوبوسها تبدیل به عامل ترافیک میشوند. از جمله در خیابان زهدی که از خیابانهای اصلی محله است. گره ترافیکی خیابان ۱۳۷ و شریعتی، یکی دیگر از معضلات محله است که باید برای آن فکری کرد. تبدیل شدن محوطه زیر پل شهید زینالدین به پارکینگ و صافکاری خودروها وضعیت نابسمانی را در این مسیر نسبتا طولانی ایجاد کرده که ضرورت دارد طرحی برای ساماندهی آن تهیه و اجرایی شود که البته دوستان منطقه گفتند طرحی در حال اجرا است. کارخانه بتنسازی در شمال پل زینالدین و چسبیده به کنار گذر پل، در حال فعالیت است که علاوه بر نمونه کامل مشاغل مزاحم در دل منطقه مسکونی است، گردپاشی، آلودگی هوا، آسیبهای تنفسی سنگینی را برای ساکنان محلات همجوار به وجود آورده است. تعریض ضلع شرقی خیابان کمیل با تملک ۶ پلاک عملیاتی خواهد شد و گره ترافیکی حل میشود.
امانی با اشاره به فعالیت سرای محله نسبتا بزرگ در دل محله گفت: این سرا با کتابخانه متعلق به سازمان فرهنگی هنری با استقبال مردم مواجه شده است اما به دلیل اشتراک حیاط این کتابخانه با سرای محله مزاحمتهایی ایجاد میشود که درخواست جداسازی محل رفت و آمد را داشتند که با سازمان فرهنگی و هنری درمیان گذاشته شد.در نهایت جمعآوری مستمر و ساماندهی معتادان متجاهر، کارتنخوابها و عدم بازگشت مجدد آنها، حضور مستمر گشتهای انتظامی، پلیس راهور و ارتقای سطح درجه کلانتری محل، رفع سد معبر بساطگستران و وانتبارهایی که در سطح محله سبب ترافیک و آلودگی صوتی میشوند، ساماندهی و باز پیرایی بوستانهای سطح محله، پلمپ مراکز خرید ضایعات و خانههای پلاک قرمز، بازگرداندن زمین اختصاصی به سرانههای فرهنگی و ورزشی محله، ساماندهی زیر پل شهید زینالدین،انتقال کارخانه بتنسازی حاشیه زیرگذر پل شهید زینالدین، تعریض خیابان کمیل و تفکیک فضای تردد سرای محله از کتابخانه سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران؛ ۱۰ خواسته اصلی مردم محله از شهرداری تهران و نهادها و سازمانهای مختلف است.