احد جلیلیان مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه در نشستی به مناسبت هفته خاک در اداره کل حفاظت محیط زیست استان با تاکید بر مراقبت جدی از خاک و جلوگیری از فرسایش آن با همکاری دستگاههای متولی، گفت: به طور متوسط برای تشکیل یک سانتیمتر خاک ۳۰۰ سال زمان نیاز است از همین رو خاک به یکی از منابع تجدیدناپذیر تبدیل شده است.
احد جلیلیان افزود: خاک دوستی عزیز برای بشر است و در عین حال دشمنی با آن میتواند برای بشر بسیار خطرناک باشد؛ متاسفانه امروزه شاهدیم که انسان با خاک وارد جنگ و دشمنی شده است.
وی اضافه کرد: شعار امسال «خاک، آب منشا زندگی» است؛ تنوع زیستی موجودات زندهای که درون خاک زندگی میکنند به مراتب بیشتر از موجودات زنده روی زمین است؛ آب موجود در خاک ۶ برابر آب رودخانهها است که متاسفانه با بی فکری بسیاری از آن تبخیر میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه با بیان اینکه کشاورزی نادرست و رها سازی زباله در طبیعت باعث نابودی خاک میشود، افزود: برای تولید هر یک لیتر شیر یک هزار لیتر آب مصرف میشود، همچنین برای تولید هر کیلو سیب زمینی یک هزار و ۴۰۰ لیتر آب و برای تولید هر عدد تخم مرغ نیز حدود ۱۳۵ لیتر آب مصرف میشود.
جلیلیان گفت: امسال در ادارت مختلف مانند آب منطقه ای، جهاد کشاورزی و اداره منابع طبیعی که به نوعی نسبت به بحث اهمیت خاک زی نفع هستند برنامههای متنوعی انجام شده است، یکی از اقدامات ارزشمند در این دوره کاشت یک میلیارد نهال به صورت سراسری در ایران است.
وی ادامه داد: همانطور که انسانها به محیط زیست نیاز دارند قطعا محیط زیست اطرافمان نیز نیاز به حفاظت و حراست ما انسانها دارد؛ یکی از تهدیداتی که برای زمین و به خصوص خاک همیشه وجود داشته بحث زبالهها است، در کشور ما روزانه بیش از ۵۰ هزار تَُن زباله تولید میشود که متاسفانه تنها ۱۰ درصد از آن مدیریت و بازیافت میشود.
جلیلیان با بیان با بیان اینکه در شهر کرمانشاه روزانه بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ تُن زباله تولید میشود، افزود: خوشبختانه در استان با توجه به وجود مرکز بازیافت از این مقدار زباله تولید شده بین ۷۰ تا ۸۰ درصد مدیریت میشود و به همین دلیل در ایران در زمینه بازیافت زباله یکی از استانهای پیشرو هستیم.
وی گفت: هدف از روز جهانی خاک آگاهی بخشی عمومی درباره ضرورت حفظ خاک، گسترش توجه جامعه به اهمیت خاک، جلوگیری از تخریب خاک و تشریح خطرات ناشی از فرسایش خاک است؛ آب و خاک اصلیترین ارکان کشاورزی در هر سرزمین است و عواملی مانند رشد جمعیت شهرنشین، ساخت و ساز، تغییر کاربری بی رویه، ازدیاد زباله، حفاری معادن و استفاده از سموم و آفت کشها به تخریب محیط زیست و خاک منجر میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کرمانشاه اضافه کرد: بر اساس برسیهای صورت گرفته خاک بیش از ۲۵ درصد کل تنوع زیستی زمین را در خود جای داده است و بیش از ۹۰ درصد موجودات زنده در خاک زندگی میکنند یا بخشی از زندگی آنان در خاک است.
جلیلیان با بیان اینکه تا کنون بیش از یک سوم خاکهای جهان تخریب شده است، افزود: برای جلوگیری از افزایش این تخریب رویکردهای جدیدی در استان در نظر گرفته شده که میتوان به هوشمند سازی و استفاده از فناوریهای نوین برای حفاظت از آب و خاک، راه اندازری سامانه جامع حفاظت از محیط زیست و پایش منابع آب و خاک اشاره کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه گفت: ۶۹۷ مورد پایش خاک در ۶ ماهه اول امسال توسط ادارات کل محیط زیست استان انجام شده است؛ از دیگر اقدامات میتوان به مقابله با پدیده گرد و غبار، حفظ و احیا مناطق غبارخیز، مارچ پاشی، نهال کاری، هدایت آب به مناطق غبارخیز و مدیریت روان آبها به این منطقه اشاره کرد.
جلیلیان افزود: در مرداد ماه سال جاری کنفرانس بین المللی گرد و غبار با حضور ۱۸ وزیر کشورهای عربی محیط زیست در تهران برگزار شد که نشان دهنده اهمیت حفاظت از خاک است